Poştaşii ieşeni au refuzat să mai lucreze
Dimensiune font:
* 40 de salariaţi din tura de după-amiază au încetat ieri orice activitate, protestând astfel împotriva deciziei reducerii veniturilor * factorii poştali iau în calcul inclusiv greva generală
Situaţia explozivă din rândul poştaşilor ieşeni, generată de intenţia şefilor Companiei Naţionale „Poşta Română” de a le diminua veniturile sub pretextul unei noi normări, a generat un nou protest spontan. Ieri, aproximativ 40 de salariaţi au încetat lucrul mai multe ore, după ce au auzit că le-au fost întocmite actele adiţionale prin care le vor fi reduse programul şi salariile cu procente cuprinse între 25 şi 50%. Facem menţiunea că aceasta este o decizie unilaterală a conducerii CNPR, sindicatele nefiind consultate. „S-a auzit că vor fi listate actele adiţionale. La Bucureşti, acestea au fost deja remise angajaţilor. Este nefiresc să elaborezi astfel de acte fără consultarea sindicatelor. Mult mai normal ar fi fost să negocieze cu noi. De altfel, pregătisem propuneri, în sensul în care să fie acordate salarii compensatorii celor care acceptă de bunăvoie să plece. Sunt angajaţi aflaţi în pragul pensionării şi care nu mai sunt dispuşi să lucreze cu salariile ciuntite”, ne-a declarat Elena Bârlescu, liderul sindical de la Poşta Iaşi. Aceasta susţine că există toate şansele ca protestele angajaţilor ieşeni să se acutizeze. „Astăzi (ieri, n.r.) a fost vorba de un protest al oficianţilor din tura de după-amiază. Chiar şi aşa, oficiile poştale au funcţionat. Însă mâine nu ştiu ce va fi...”, mai spune d-na Bârlescu.
Vă reamintim că în cadrul normării realizate anul trecut, faţă de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferenţe majore la nivelul distanţelor parcurse zilnic de către agenţii şi factorii poştali. De exemplu, în mediul rural, în urma verificării datelor pentru 2.642 de agenţii poştale totalul real al distanţelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km, luată în calcul în anul 2009. Poştaşii ieşeni fac haz de aceste calcule, dând a înţelege că mai-marii Poştei Române nu s-au orientat aşa cum trebuie, iar dacă ar fi raportat cifrele la anul 2000, le ieşea o reducere de… sută la sută!
Două proteste în mai puţin de două săptămâni
Aceasta este a doua acţiune de protest de luna aceasta. Pe 2 mai, 120 de factori au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile în faţa sediului central in strada Cuza Vodă. Atunci, protestatarii au purtat discuţii cu oficiali ai OJPR, obţinând promisiunea că revendicările lor vor fi transmise şefilor de la Bucureşti. Protestul a durat o oră, după care factorii poştali au reluat lucrul.
Decizie ilegală
Aşa cum v-am mai informat, chiar juriştii CNPR susţin că măsura reducerilor salariale este ilegală. „Potrivit dispoziţiilor art. 41 din Legea 53/2003, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor. Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente: durata contractului, locul muncii, felul muncii, condiţiile de muncă, salariul, timpul de muncă şi timpul de odihnă. În concluzie, în ceea ce priveşte situaţia salariaţilor care refuză semnarea actelor adiţionale ce au ca obiect reducerea timpului de muncă, având în vedere dispoziţiile legale mai sus arătate, opinăm că CNPR, în calitate de angajator nu poate dispune modificarea unilaterală a contractelor individuale de muncă”, se arată într-o adresă semnată de şeful departamentului Juridis al CNPR, Mădălina Alexe. (Tudor Damaschin)
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau