Pregătiri de hram la Basilica Minor din Cacica
Dimensiune font:
Pelerinajul cu biciclete, de la Roman la Cacica va fi înlocuit cu unul pedestru, pe o lungime de 5 km * anul acesta se împlinesc 110 ani de la consacrarea bisericii, astfel că se va inaugura piaţa din faţa bazilicii şi se va încorona icoana Macii Domnului * fanfara Minerilor de la Salina Bochnia- Polonia susţine joi, la ora 20:20, un concert
La Cacica au pornit pregătirile pentru primirea pelerinilor ce vor veni din ţără şi străinătate, ortodocşi şi catolici depotrivă, la sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”. Ei vin să se roage la Basilica Minor din Cacica, la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Chestochowa, denumită şi „Madonna Neagră” adusă în anul 1809. Anul acesta se împlinesc 110 ani de la consacrarea bisericii. În cadrul celebrărilor se va inaugura piaţa din faţa bazilicii, se va încorona icoana Macii Domnului şi se vor înălţa rugăciuni pentru pacea în lume. În afara pelerinilor din România, la Cacica vor fi prezenţi credincioşi din Polonia, Germania, Ungaria, Austria, Italia, preoţi, autorităţi civile. Printre pelerini se vor număra: PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, ÎPS Stanislaw Nowak, episcop de Czestochowa (Polonia), PS Anton Coşa, episcop de Chişinău, PS József Tamás, episcop auxiliar de Alba Iulia, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, şi pr. Roman Majewski, OSPPE, prior al sanctuarului marian din Czestochowa. Slujbele încep în ziua de 14 august- urmate de un concert susţinut de Fanfara Minerilor de la Salina Bochnia- Polonia, la ora 20.30 şi continuă pe 15 august cu liturghii în poloneză-etnicii polonezi au ridicat aceasta biserică- maghiară, germană şi română. La ora 11.00 are loc Sfânta Liturghie de pontificare a hramului, cu încoronarea icoanei Maicii Domnului de la Cacica şi încheiată cu procesiunea cu icoana în jurul bisericii. Slujbele vor avea loc în biserică şi în grota amenajată în spatele acesteia, grotă care o imită pe cea de la Lourdes, cunoscută pentru apariţiile Fecioarei.
Reproducere a icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Czestochowa
Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia, şi a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski şi Josef Weber, când s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, lăcaşul a fost declarat sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarat sanctuar naţional, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.
Însă, revenind la lăcaşul de cult, preotul Iacob Bogdanovici, în anul 1810, ajutat de administraţia salinei, a zidit prima biserică pe locul unde se află cea de acum. Astfel, a luat fiinţă Parohia Romano-Catolică din Cacica. La sfinţirea primei biserici a fost adusă, de la o biserică armeano-catolică din Stanislawow o reproducere a icoanei miraculoase a Maicii Domnului de la Czestochowa - Polonia. Nu se poate data cu exactitate apariţia icoanei, dar se presupune a fi din secolul al XVII-lea.
Capela din salina Cacica
Mai trebuie spus că în anul 1780 s-a descoperit zăcământul de sare din zonă, iar în anul 1791 s-a deschis salina şi au fost aduşi muncitori şi tehnicieni din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, cei mai mulţi fiind de religie romano-catolică. Întrucât în Cacica nu era un lăcaş de cult propriu, a fost săpată în masivul de sare o mare şi frumoasă capelă cu hramul „Sfânta Varvara”, la o adâncime de 25 m. Iniţial era căptuşită cu lemn, acesta fiind îndepărtat în anul 1904. Patroana capelei este Sf. Varvara, protectoarea minerilor. Capela are tot ce îi trebuie unei bisericuţe: altar, icoane, candelabru, amvon şi balcon pentru cor. Altarul şi amvonul au fost sculptate în sare masivă. Odată, era celebrată aici zilnic Sfânta Liturghie la care participau minerii catolici, greco-catolici şi ortodocşi. În prezent, la data de 4 decembrie a fiecărui an, de Sf. Varvara, coboară în capela preoţii celor 3 confesiuni mai sus-enumerate pentru a celebra un Tedeum, iar copii prezintă un program artistic în costume populare ale celor 3 etnii şi în 3 limbi.
Irina BUCŞINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau