Pregătiri pentru noul sezon de vânătoare
Dimensiune font:
Sezonul începe pe 15 la specia căprior mascul
Specialiștii Compartimenului Vânătoare din cadrul Direcției Silvice Neamț, au încheiat, luna trecută, lucrarea de evaluare la toate speciile de vânat, mai puțin la cele protejate. Direcția Silvică a trimis propunerile de cotă de recoltă, care au fost avizate la minister, iar acum se așteaptă ordinul de ministru, pentru a vedea ce cote vor fi aprobate pentru sezonul 2015-2016, care se va deschide pe 15 mai, la specia căprior mascul. „Noi am propus cote similare cu cele de anul trecut: 33 de exemplare la cerb comun (mascul, femele, selecție după caz), 45 de exemplare la căprior și 180 de mistreț”, a precizat Alexandru Băluţ, responsabil Compartiment de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Neamţ. Potrivit acestuia, cifrele nu sunt nici pe departe la nivelul celor din UE, unde se împușcă mai mult, pentru că populațiile sunt foarte mari și trebuie făcută selecție deoarece nu există carnivore și prădători naturali cum sunt în pădurile din România. În afară de acest aspect, populația mare începe să aibă efecte negative, produce pagube în pădure, plantații și culturi agricole, apar probleme și trebuie plătite despăgubiri.
La vânătoare de mistreți
Acest fenomen a început să apară și în Neamț. Pădurile nu duc lipsă de mistreţi, lucru care se poate constata şi din reclamaţiile oamenilor care se plâng de pagube în culturile agricole. „Iarna care a trecut a fost una fără fructificație naturală, nu a fost jir, iar ghinda a fost puțină. Cum a venit primăvara, mistreții au intrat în fânețe, islazuri și grădinile oamenilor. Au fost semnalate plângeri la primării, în special în zona de munte- Tarcău, Tașca, Bicaz, Ceahlău, Grințieș, Borca”, a spus Alexandru Băluţ. Primăriile au convocat comisiile de constatare a pagubelor, urmând ca eventualele despăgubiri să fi plătite de gestionarii fondurilor de vânătoare. Direcția Silvică Neamț nu se numără printre gestionarii care ar avea de plătit despăgubiri. Din cota totală de 165 de exemplare de mistreț aprobată pentru fondurile cinegetice administrate de către Direcția Silvică, s-au recoltat 138. „Din ce a rămas, Comisariatul de Regim Silvic și Cinegetic a aprobat recoltarea a încă 12 exemplare în extrasezon, în zonele Bicaz, Tașca, Tarcău și Borca”, a spus specialistul în vânătoare. Săptămâna aceasta, va fi finalizată și lucrarea de evaluare a speciilor protejate: urs, lup, râs, pisică sălbatică și zimbru. Urmează ca Direcția Silvică să propună și cotele de recoltă pentru aceste specii.
Agricultorii nemţeni au dat merele pe cătină
Ingrid CIOFOAIA
Judeţul Neamţ este împărţit în 52 de fonduri cinegetice, din care 13 fonduri cu o suprafaţă de 140.000 de ha, se află în administrarea Direcţiei Silvice, iar restul în grija asociaţiilor de vânătoare
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau