Prețuri mai mari la încălzire, pentru ieșeni
Dimensiune font:
„Vom recalcula preţul, dar orice creştere va fi, împreună cu Consiliul Local, vom căuta să o împărţim astfel încât greutatea zilelor pe care le trăim să nu cadă doar pe umerii celor care vor suferi, ci să o împărţim împreună cu oraşul”, spune primarul Mihai Chirica
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat săptămâna trecută noile prețuri de producție a energiei termice pentru centralele termice din România. În majoritatea cazurilor, din cauza scumpirii gazelor, preţul gigacaloriei se va dubla: SC Rulmenți SA Bârlad a obţinut o majorarea a tarifului agentului termic cu 96,29%, Termoficare Oradea cu 95,67%, SC Modern Calor Botoşani cu 94,77% și CET Arad cu 94,64%.
În Iaşi, situaţie diferă comparativ cu marile oraşe. Investiţiile realizate de municipalitate în sistemul de termoficare aduc oraşul într-o situaţie acceptabilă, în sensul că vom asista la o scumpire, însă nu la dimensiunile celorlalte municipii. „Tariful ar putea creşte, am mai spus lucrul acesta. Pe de o parte, vom beneficia de subvenţia pe care o acordă statul, dar care nu va depăşit 150-170 lei pe MWh la utilizarea gazului - sperăm să obţinem aceeaşi subvenţie şi la cărbune - la care se adaugă 139,85 lei/gcal subvenţia la populaţie. Vom recalcula preţul, dar orice creştere va fi, împreună cu CL desigur, vom căuta să o împărţim astfel încât greutatea zileleor pe care le trăim să nu cadă doar pe umerii celor care vor suferi, ci să o impărţim împreună cu oraşul”, a spus primarul Mihai Chirica.
Modernizări
La Iași este reabilitată circa 56% din rețeaua primară, respectiv 54,15km din total 97,6 km și 65,2% din rețele secundare, adică 81,11 km din total 124,4 km. În total, în rețea și în cele două CET-uri, din Iaşi şi Holoboca, s-au investit peste 250 milioane de euro, ceea ce, evident, va conta în această iarnă. „În total am investit peste 250 milioane de euro, am avut 3 surse finanțare. Începând cu anul 2006 am avut programul național Căldură și confort și am investit zeci de milioane de lei pentru reabilitarea rețelei de termoficare care leagă cele două CET-uri. Conexiunea dintre cele două CET-uri se face printr-o magistrală, de 1.100 în diametru. Producem energia termică în CET-ul de cărbune, o livrăm într-o cameră imensă de amestec în CET-ul pe gaz și de acolo se distribuie în toate magistralele din oraș. Noi avem două surse importante de energie termică și electrică, un CET la 11 km de oraș care a fost finalizat prin anii 87, destul de modern, cu o tehnologie nouă de ardere a cărbunelui și CET-ul pe gaz, unde nu mai producem energie electrică decât printr-un motor termic foarte performant de 6 MW, cu care dăm energie în sistemul național și ne aduce și profit. S-a mai accesat un împrumut luat de CET, dar preluat de Primărie, de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare pentru reabilitarea rețelelor de transport, 20 de milioane euro fără TVA și apoi două granturi POIM, unul finalizat în 2016 și al doilea în 2021. Ambele au fost în jur de 130 milioane de euro. Din împrumut am făcut punctele termice, respectiv introducerea de module termice. La acest împrumut s-a adăugat și un grant din partea Guvernului elvețian, de aproape 6 milioane de fraci elvețieni”, a explicat Chirica.
Pierderile pe rețea au scăzut considerabil
Potrivit primarului, pierderile pe reţea sunt undeva la 20%. „Sunt două categorii de pierderi. Pierderile accidentale, provocate de fisuri, rupturi în rețea, și pierderile tehnologice, cele de energie, cauzate de circulația apei, care intră în proces de răcire de cum pleacă din cazan. Pe rețelele magistrale, care aveau pierdere de până la 50%, în momentul de față pierderile sunt de 20-22%, pierderi tehnologice normale. Pe rețelele de distribuție pierderile sunt cam de 18-20%”, a spus edilul-şef.
La Iași, prețul gigacaloriei este în prezent de 385 lei cu TVA. Subvenția este 140 lei, iar populaţia plăteşte 245 lei/gcal.
Furnizorii de cărbune şi-au anunţat participarea la licitaţia de la Iaşi
În ceea ce priveşte licitația pentru achiziția de cărbune energetic necesar funcționării sistemului centralizat de furnizare a apei calde și energiei termice în iarna 2021 – 2022 în municipiul Iaşi va fi reluată la începutul lunii decembrie, a anunţat primarul Mihai Chirica, care a precizat că autorităţile locale au trimis deja invitaţii de participare către toţi potenţialii furnizori de combustibil. „Vestea bună este că mai multe astfel de firme şi-au anunţat deja intenţia de a participa la această licitaţie, lucru care sperăm noi să se desfăşoare cât mai repede”, a afirmat edilul. Potrivit primarului, municipalitatea intenţionează să achiţioneze circa 90.000 de tone de cărbune energetic cu ajutorul căruia să poată asigura producerea şi distribuţia agentului termic către locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare în această iarnă. „Valoarea preţului estimat al combustibilului a crescut în ultima perioadă, acesta fiind în opinia noastră şi motivul pentru care la prima licitaţie nu s-a prezentat niciun ofertant. Evoluţia preţului cărbunelui este destul de agresivă, la fel ca şi piaţa acestui produs, care devine tot mai volatilă, lucru care se vede foartre clar, cu consecinţe asupra multor autorităţi locale. Din fericire, municipiul Iaşi nu se află în această situaţie. Spun acest lucru întrucât chiar la ora la care noi vorbim au fost finalizate negocierile pentru cantitatea de gaze suplimentare necesară lunii noiembrie şi pentru prima parte a lunii decembrie, cu alte cuvinte ieşenii trebuie să fie în continaure lipsiţiu de griji cu privire la acest aspect”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.
În ceea ce priveşte funcţionarea CET I, şeful municipalităţii a subliniat că unitatea poate funcţiona fără niciun fel de probleme cel puţin până pe data de 6 decembrie, având asigurată cantitatea de gaze naturale pentru furnizarea în cele mai bune condiţii a agentului termic, fără utilizarea în această perioadă a rezervei de cărbune. „După ce vom epuiza această cantitate de gaz, dacă nu vom mai avea de unde să contractăm gaz, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru, vom apela la rezerva de cărbune pe care în acest moment o avem în stoc. Sunt, însă, convins, că între timp vom începe achiziţionarea cărbunelui, motiv pentru care nu cred că vor fi probleme cu furnizarea agentului termic în municipiu”, a mai spus edilul. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau