Profesorii nemţeni intră în grevă japoneză
Dimensiune font:
Începând de astăzi, cei 7.016 sindicalişti din învăţământul nemţean vor fi în grevă japoneză * cursurile nu vor fi întrerupte * proteste vor face şi sindicatele vasluiene din sănătate şi învăţământ * nemulţumirile sunt, în general, de ordin financiar
Sindicaliştii din educaţie sunt total nemulţumiţi de alocările bugetare şi încearcă să-şi facă dreptate prin proteste de stradă. Ei cer, în primul rând, alocarea, începând cu anul 2014, a minim 6% din PIB pentru educaţie. Lista cu revendicări continuă cu creşterea ponderilor cheltuielilor de personal pentru învăţământ, modificarea Legii educaţiei naţionale, regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor, adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanţi să se majoreze cu 50%, pentru ca tinerii performanţi să fie atraşi către cariera didactică. Începând de astăzi, timp de două zile, sindicaliştii din judeţ se vor afla în grevă japoneză „Dorim ca raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1. Un punct important în modificarea legii salarizării este cel privind salariul personalului nedidactic, care este plătit după o grilă ce nu include sporul de vechime. Astfel, uneori ajung să aibă salarii mai mici decât salariul minim pe economie”, a spus Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică (SLLICS) Neamţ.
Şi vasluienii ies în stradă
Membrii filialei Vaslui a CNSLR-Frăţia se pregătesc pentru o serie de manifestări de amploare. Gheorghe Croitoru, liderul filialei, a precizat că cei mai nemulţumiţi sunt funcţionarii publici. „Colegii de la Cartel Alfa sunt mai incisivi şi din discuţiile pe care le-am avut se va produce o mişcare care va condamna pasivitatea şi lipsa de măsuri concrete faţă de angajatorul din România”, a spus Gheorghe Croitoru.
Angajaţii din spitalele vasluiene deja au luat măsuri şi la finele săptămânii trecute s-au aflat în grevă japoneză. Au protestat împotriva subfinanţării sistemului şi au cerut mai mulţi în proiectul de buget al Guvernului pentru anul viitor. Acţiunea sindicaliştilor s-a vrut a fi un preambul la marşul de protest care va fi organizat pe 2 noiembrie, la Bucureşti. „Prin aceste proteste se încearcă a se atrage atenţia asupra problemelor reale cu care se confruntă de peste 20 de ani sistemul, lucrătorii şi beneficiarii sistemului, adică pacienţii”, a spus Daniela Clătinici, liderul Sanitas Vaslui.
Ingrid Ciofoaia, Simona Pop
De la 1 noiembrie, FSE „Spiru Haret” va demara acţiuni de protest la nivel naţional, care pot culmina cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ. Pe 6 noiembrie, FSLI va organiza în Bucureşti un miting de amploare, urmat de un marş la care vor participa sindicalişti din toată Moldova
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau