Programul de depistare a cancerului s-a blocat
Dimensiune font:
* medicii de familie din Roman aşteaptă de 4 luni diplomele care le-ar permite să intre în reţea
Neamţ - Programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin prin testări gratuite nu este disponibil pentru romaşcance. Femeile din această zonă a judeţului sunt vitregite pentru că medicii de familie care ar fi trebuit să se ocupe de consiliere şi de recoltarea probelor pentru testul Papanicolau nu au primit nici până astăzi diplomele de acreditare de la Ministerul Sănătăţii. „Fără aceste diplome, doctorii nu pot intra în program, iar noi, ca spital inclus în reţeaua naţională, nu putem obţine finanţarea de la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ”, ne-a declarat dr. Dan Arvătescu, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.
Dr. Angela Bica, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie din Neamţ, a spus că Institutul Oncologic din Iaşi nu poate valida reţeaua de screening din Roman pentru depistarea cancerului de col uterin atât timp cât Ministerul Sănătăţii nu trimite diplomele semnate: „Am dat foarte multe telefoane la minister, dar mi se spune că nu are cine să ne semneze diplomele în această perioadă, deşi noi am participat la cursuri în luna august. Suntem nevoiţi să aşteptăm, poate la un moment dat se va găsi cineva din minister să se ocupe şi de această problemă, deloc de neglijat, pentru că ne-am săturat de muncă voluntară şi nu mai facem servicii fără să fim retribuiţi”.
Programul trebuia să înceapă de la 1 septembrie 2012, dar în Neamţ demarajul s-a produs abia prin octombrie, fiind incluse în reţea doar spitalele din Piatra Neamţ şi din Târgu Neamţ, iar acreditaţi pentru consiliere majoritatea medicilor de familie, cu excepţia celor 30 din zona Roman. 50 de doctori au aprobarea pentru recoltare de probe în vederea efectuării testului Papanicolau. Au dreptul la consiliere şi testare gratuite femeile cu vârste cuprinse între 24 şi 65 de ani. Până în prezent, şi-au făcut testul aproximativ 40.000 de femei din România. Programul a fost elaborat în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi care ca obiectiv reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii cauzate de acestea. România are cea mai ridicată rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană.
Emilia Savin
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau