Șah la „regină”! Procurorii DNA cercetează corupția din sistemul sanitar botoșănean
Dimensiune font:
* sunt cercetate presupuse infracțiuni de corupție din perioada 2018-2023, săvârșite de către „funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante” * sunt vizate posturi începând de la îngrijitoare și până la medici, iar mita pentru un post la Spitalul Județean Botoșani varia între 2.000 și 15.000 de euro * birourile și locuința Doinei Federovici, președintele CJ și al PSD Botoșani, percheziționate
Miercuri dimineață, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au deschins în mai multe locații din județul Botoșani, efectuând 92 de percheziții la la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, la Consiliul Județean, sediul organizației județene PSD și la Primăria Săveni.
Procurorii DNA au transmis că efectuează cercetări „într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, săvârșite în perioada 2018-2023, de către funcționari publici din cadrul unei unități spitalicești, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante”. Sunt vizate posturi începând de la îngrijitoare și până la medici, iar mita pentru un post la Spitalul Județean Botoșani varia între 2.000 și 15.000 de euro.
În perioada respectivă, Spitalul „Mavromati” era condus de Angel Iulian Călin (56 de ani), personaj fără experiență în domeniul sănătății. Acesta a terminat liceul ca lăcătuș mecanic, a urmat un curs de contabilitate și a terminat studii universitare de management la 41 de ani.
Iulian Călin Anghel a fost numit în funcție de Doina Federovici (PSD), președintele Consiliului Județean Botoșani, care are în subordine spitalul, în plin scandal generat de criza azilelor din Voluntari.
Imediat ce sistemul sanitar românesc a fost zguduit de moartea Alexandrei în Maternitatea spitalului „Mavromati”, pacienta fiind ignorată de medicii de acolo, dar și după valul de proteste ale locuitorilor din Botoșani, Doina Fedorovici l-a demis din funcție pe Angel Iulian Călin.
Managerul spitalului spune că nu știe nimic
Medicul Monica Adăscăliței, managerul Spitalului „Mavromati” a spus ieri presei că procurorii DNA ar fi vizat șapte persoane care sunt din rândul personalului administrativ dar și cadre medicale.
Pentru acestea s-ar fi obținut mandate de percheziție a locuințelor dar și pentru birourile de la spital. „Activitatea procurorilor s-a desfășurat în zona administrativă și la mai mulți angajați ai Spitalului Județean atât la birou cât și la domiciliile respectivelor persoane”, a spus Monica Adăscăliței.
Aceasta susține că este vorba despre angajări și achiziții publice din perioada 2018 – 2022. „La mine s-au solicitat documente, eu sunt manager doar de trei luni de zile, din perioada anterioară numirii mele, din perioada 2018 – 2022. Activitatea care s-a desfășurat în această perioadă, la achiziții și la angajări”, a mai spus Monica Adăscăliței.
Cât privește suspiciunile care planează asupra concursurilor trucate, managera de la spital a explicat că, fiind o anchetă în plină desfășurare, nu poate da mai multe informații. „Este posibil să fie doar un zvon. Eu nu știu nimic, sunt manager de doar trei luni de zile la Spitalul Județean, este o anchetă care se desfășoară în acest moment pentru activitatea 2018 – 2022”, a completat Adăscăliței.
Ieri, mai multe persoane au fost conduse la audieri.
Una dintre salariatele Spitalului Județean a avut parte de, probabil, cea mai neagră zi din întreaga carieră. Aceasta locuiește în Parcul Tineretului și dimineață s-a trezit cu procurorii anticorupție acasă.
În prezența unor jandarmi cu cagule i-a fost percheziționată inclusiv mașina, după care a fost transportată la pavilionul administrativ de la „Mavromati”.
Acolo a stat câteva ore, fiind probabil audiată, după care a fost preluată din nou de anchetatori, alături de care a plecat cu un automobil al acestora.
Aceasta a fost prima persoană ridicată de DNA în urma descinderilor de ieri. Femeia lucrează, conform informa’iilor din mediul sanitar, la registratura spitalului botoșănean.
Procurorii nu au ridicat documente din birourile președintelui CJ
Procurorii au verificat documente din birourile Doinei Federovici de la Consiliului Județean, unde este președinte, de la sediul PSD, unde deține funcția de lider județean, percheziții fiind efectuate și la domiciliul acesteia.
„A fost efectuată o percheziție domiciliară, am pus la dispoziție toate documentele solicitate de către organele abilitate. Consiliul Județean nu face parte din această speță, înțelegem că este vorba despre o unitate spitalicească aflată în subordinea Consiliului Județean. Nu au fost ridicate înscrisuri sau documente oficiale. Au fost și la mine acasă și de asemenea nu au fost ridicate documente. Detaliile din anchetă nu ni le vor comunica”, a spus Doina Federovici, imediat ce procurorii au părăsit biroul acesteia din sediul Consiliului Județean. Aceasta a precizat că nu are cunoștință de vreo șpagă dată pentru angajare.„ Noi ne facem treaba cu transparență și ne ducem la bun sfârșit atribuțiile”, a spus Doina Federovici, înainte de a se deplasa către sediul PSD, unde au descins anchetatorii.
Și fostul manager al Institutului de Psihiatrie Socola, medicul botoșănean Gabriel Oprișanu, apare în lista perchezițiilor efectuate de ca urmare a angajărilor ilegale de la Spitalul Județean Botoșani. Anchetatorii au efectuat percheziții domiciliare la vila din zona Bucium (municipiul Iași) a fostului manager de la „Socola”.
Doina Federovici, suspendată din funcția de președinte al PSD Botoșani
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a precizat că „oricine este vizat de asemenea fapte - în primul rând, până la o decizie este suspendat din funcție, din partid și urmează excluderea”. „Măsurile sunt cele care s-au luat de fiecare dată când a existat urmărire penală pentru unul din membrii noștri, indiferent de funcțiile avute și aceleași măsuri se aplică oricui. Sper că Doina Federovici să nu fie implicată în această chestiune, dar așteptăm să vedem să se pronunțe Parchetul și lucrurile se vor comunca pe măsură ce se vor derula. Ar putea fi luată orice măsură statutară împotriva dumneaei, după ce se va dovedi ceva. Nu are rost să ne pronunțăm acum”, a precizat purtătorul de cuvânt al PSD.
Prefectul Cornilă: „Legea trebuie respectată în orice situație și de către oricine”
Și prefectul de Botoșani, Sorin Cornilă, s-a întâlnit cu procurori care efectuau percheziții la biroul președintelui Consiliului Județean, îm Palatul Administrativ. „Am discutat cu unul din ofițerii DGA prezent, m-a informat că se fac percheziții într-o cauză din domeniul sanitar. Mi-am exprimat sprijinul și toată disponibilitatea pentru acțiunea lor. Legea trebuie respectată în orice situație și de către oricine. Susțin toate demersurile instituțiilor cu atribuții pentru ca toate anchetele să se desfășoare eficient, iar cei vinovați să fie sancționați conform legii. Cine greșește trebuie să plătească”, a spus presei prefectul Cornilă.
USR solicită demiterea președintelui CJ Botoșani
USR a solicitat ieri premierului Marcel Ciolacu „să o demită de urgență din funcție pe Doina Federovici, președinta Consiliului Județean Botoșani”, vizată direct de perchezițiile DNA într-un dosar de corupție legat de șpăgi de mii de euro date pentru angajări în Spitalul Județean de Urgență Botoșani. „Este inadmisibil ca oamenii propuși de PSD pentru conducerea instituțiilor publice să încaseze spăgi pentru angajări în spitale, în timp ce gravidele sunt lăsate să moară pe holurile acestora”, au transmis cei de la USR.
„Se iau șpăgi de 20.000 de euro la Spitalul Județean Botoșani controlat de PSD, același spital în care Alexandra Ivanov a murit cu zile, neglijată de medici și asistente acum câteva luni. În timp ce vestiarele acestui spital colcăie de șobolani, funcționari din conducerea Spitalului Județean Botoșani, în complicitate cu oameni numiți în funcție de PSD, au încasat șpăgi de zeci de mii de euro pentru angajări în spital, care a fost administrat o perioadă de un fost lăcătuș mecanic. Premierul Ciolacu trebuie să ceară demisia din fruntea Consiliul Județean Botoșani a Doinei Federovici, care este direct responsabilă de dezastrul din acest spital”, afirmă deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al comisiei pentru sănătate.
„Consiliul Județean Botoșani, în subordinea căruia se află Spitalul Județean de Urgență Botoșani, a fost condus în ultimii 34 de ani doar de reprezentanți PSD și PNL. Doi dintre aceștia au făcut închisoare, unul de la PSD și unul de la PNL”, se menționează în comunicatul de presă al USR. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau