Se lucrează intens la prima porțiune de autostradă din județ
Dimensiune font:
* lucrările de execuție a lotului 3 al Autostrăzii A7 - Mircești - Pașcani, au avansat foarte mult * valoarea investiției este de 2,2 miliarde de lei, fiind prima porțiune de autostradă care urmează să fie dată în folosință pe teritoriul județului Iași
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a efectuat miercuri o vizită de lucru pe șantierul tronsonului Mircești – Pașcani al Autostrăzii A7 (Autostrada Moldovei), pentru a constata la fața locului stadiul în care se află lucrările la această importantă investiție de infrastructură rutieră, care în final urmează să lege județul Iași de sudul țării. „Lucrările au avansat foarte mult, iar în prezent se desfășoară conform graficului. Odată cu finalizarea acestor obiective strategice (Autostrăzile A7 și A8 – n.r.), județul nostru va cunoaște o dezvoltare fără precedent, având în vedere că cele două autorute vor conecta Iașul de sudul, respectiv de vestul țării. În paralel se lucrează și la nodul rutier de tip turbion, ce va avea în final 8 bretele și 12 pasaje și care va fi construit la sud de Pașcani, urmând să conecteze cele două autostrăzi A7 și A8. După ani de așteptare, în acest moment suntem mai aproape ca oricând de obiectivul de a avea autostrăzi în Moldova. După ce am reușit să construim practic o autostradă aeriană prin noul terminal de la Aeroportul Iaşi, continuăm demersurile și pentru conectarea județului nostru prin cele autostrăzi A8 și A7, vitale pentru dezvoltarea Iașului”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, în urma vizitei efectuată pe șantier.
Lucrările de execuție a lotului 3 al Autostrăzii A7 (Autostrada Moldovei) Mircești - Pașcani, cu o lungime totală de 28,09 kilometri, sunt executate de firma UMB a omului de afaceri Dorinel Umbrărescu, ridicându-se la valoarea de 2,2 miliarde de lei (fără TVA), fiind prima porțiune de autostradă care urmează să fie dată în folosință pe teritoriul județului Iași.
Potrivit contractului, termenul de finalizare a lucrărilor este de 30 de luni. Cele trei loturi ale Autostrăzii Bacău – Pașcani au o lungime totală de 77,39 de kilometri. Lotul 1 (Săucești-Trifești) are o lungime de 30,3 kilometri și o valoare de construcție estimată la 2,04 miliarde de lei (fără TVA), Lotul 2 (Trifești - Gherăești) o lungime de 18,99 kilometri și o valoare estimată de 1,60 miliarde de lei fără TVA), iar lotul 3 Mircești – Pașcani o lungime de 28,09 kilometri și o valoare estimată de 2,2 miliarde de lei fără TVA.
Construcția Autostrăzii Bacău – Pașcani este finanțată prin Planul Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) și are o valoare totală estimată la 5,85 miliarde de lei (fără TVA), iar perioada de execuție prevăzută în contract este de 30 de luni.
Pe autostradă urmează să fie construite 112 poduri, pasaje, viaducte și structuri casetate, 9 noduri rutiere, 4 parcări securizate (câte 2 pe fiecare sens), 50 de spații de servicii prevăzute inclusiv cu zone pentru încărcarea autovehiculelor electrice, precum și un Centru de Întreținere și Coordonare care va avea și rol monitorizare și informare.
De asemenea, pe lateralul autostrăzii Bacău – Pașcani vor fi plantate 140 de hectare de perdele forestiere cu rol anti-înzăpezire. În județul Iași, autoastrada va trece prin Pașcani, Mogoșești-Siret, Stolinice Prăjescu, Hălăucești și Mircești.
Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau