Seceta afectează însămânţările de toamnă
Dimensiune font:
În judeţul Neamţ, campania agricolă de toamnă se desfăşoară cu dificultate din cauza secetei care a uscat pământul * dacă nu plouă, fermierii vor avea probleme cu executarea arăturilor şi pregătirea terenului pentru culturi
În această perioadă, au loc pregătirile pentru realizarea însămânţărilor de toamnă. Potrivit Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Neamţ, s-a început semănatul la rapiţă însă, din cauza secetei nu s-a putut însămânţa întreaga suprafaţă propusă de 8.200 de hectare. „Din cauza secetei pedologice, până la acest moment, s-au realizat 6.200 de ha”, a spus Maricel Tălmăcel, directorul DADR Neamţ.
Oamenii speră că în următoarea decadă va ploua pentru că spre sfârşitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, vor începe însămânţările la celelalte culturi de toamnă, dacă lucrările de pregătire a terenului vor merge bine. Specialiştii din agricultură preconizează că vor fi însămânţate cu secară 544 de ha, triticale-1.207 ha, orz – 2.128 ha, orzoaică de toamnă 760 de ha.
În paralel, a început şi recoltarea la floarea soarelui de pe o suprafaţă totală de 13.145 ha. „Pentru anul acesta s-a estimat o producţie de aproximativ 2.050 de ha/kg, mai slabă faţă de anul trecut când au fost 2.200kg/ha”, a spus directorul DADR Neamţ. La porumb, recoltarea va începe în prima parte parte a lunii viitoare. Suprafaţa însămânţată anul acesta, este de 56.985 ha pentru boabe şi 1.122 ha pentru sămânţă.
Ingrid CIOFOAIA
În această toamnă, sunt programate însămânţări la grâu/secară/triticale, din care cea mai mare parte de 22.015 ha va fi ocupată de grâu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau