Sunt bani pentru susținerea termoficării în această iarnă
Dimensiune font:
Două bănci s-au oferit să împrumute municipalitatea ieşeană cu 40 milioane de euro, bani necesari pentru achiziţionarea combustibilului necesar încălzirii oraşului
Primăria Municipiului Iași a primit două oferte în cadrul procedurii de contractare a unei finanțări rambursabile interne în valoare de 200.000.000 lei pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2023 – 2024. Cele două oferte au fost depuse de Banca Comercială Română SA și Banca Transilvania SA. În perioada următoare vor fi analizate ofertele depuse și vor fi negociate clauzele contractuale cu primul clasat, stabilit în baza criteriului prețul cel mai scăzut, în conformitate cu prevederile caietului de sarcini.
Suma de 200.000.000 lei este suma maximă pe care Primăria municipiului Iași o va putea utiliza. În baza viitorului contract cu instituția bancară, municipalitatea va face trageri din suma contractată în funcție de necesități. Astfel, suma efectiv utilizată ar putea fi mai scăzută, dacă vor exista alte surse de finanțare sau dacă volumul cheltuielilor va fi inferior. Contractarea acestui împrumut a fost aprobată de Consiliul Local prin Hotărârea nr. 355 din 29 septembrie 2023.
Rămâne de văzut dacă Guvernul va spriji termoficarea ieşeană
Împrumutul este necesar întrucât încasările din activitatea de termoficare nu acoperă integral plăţile aferfente acestei activităţi, fiind necesare suplimentări substanţiale din alte venituri proprii ale municipalităţii în vederea susţinerii serviciului de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice în municipiul Iaşi. „Preluarea gestiunii serviciului de termoficare a afectat şi continuă să afecteze puternic bugetul local al municipiului Iaşi, în principal ca urmare a nivelului ridicat al cheltuielilor cu achiziţia de cărbune (inclusiv cheltuielile pentru aducerea acestuia din Zona Liberă Constanţa şi până la CET II Holboca), gaze naturale, păcură, certificate de emisii de gaze cu efect de seră precum şi a materiilor prime, materialelor şi a altor resurse utilizate pentru producerea energiie termice”, se arată într-un document al municipalităţii.
Stoc de 3.000 de tone de cărbune şi o rezervă contractată de 32.000 tone
În acest moment, Primăria dispune de un stoc de 3.000 de tone de cărbune şi o rezervă contractată de 32.000 tone, însă dat fiind faptul că arderea acestui tip de combustibil presupune costuri mari - la fiecare tonă de cărbune se plăteşte un certificat de CO2, iar numai în perioada aprilie – octombrie s-au plătit 21 milioane de euro - reţeta cu cărbune va fi mult diminuată pentru a nu mai plăti certificate de gaze cu efect de seră. Oricum, este de aşteptat şi sprijinul Guvernului pentru toate municipiile care se bazează pe încălzirea în sistem centralizat. „Noi am cerut în mod expres ca statul să susţină aceste sisteme de termoficare cu alocarea unor resurse financiare. Am reiterat modelul de anul trecut cu susţinerea facturilor pe combustibil cu 50 la sută şi am reiterat faptul că această repartiţie a fondurilor să fie echitabilă, pe specificul şi în funcţie de potenţialul financiar al fiecărei comunităţi, dar şi de numărul locuitorilor. Acest memoriu s-a întocmit şi a fost înaintat primului ministru, ministrului de Finanţe, ministrului Energiei, ministrului Dezvoltării. Vom continua discuţiile, dar vestea bună este că autorităţile locale se pot împrumuta pentru susţinerea termoficării în iarna care urmează, lucru care nu a mai fost posibil în ultimii 20 ani”, a menţionat primarul Iaşului.
La sistemul de termoficare al Iaşului sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau