Sute de lăutari, actori și ziariști ieșeni încasează „pensii speciale”
Dimensiune font:
Este vorba de compozitori, interpreți, cineaști, scriitori, arhitecți, actori, pictori sau jurnaliști * dacă diplomaţii, aviatorii, parlamentarii, magistraţii sau foştii salariaţi ai Curţii de Conturi ridică pensii de ordinul zecilor de mii de lei, cei care au făcut parte din uniunile de creaţie abia ajung să ridice, suplimentar, în jurul a 1.800 de lei
Poate părea paradoxal, însă în toate discuţiile referitoare la eliminarea pensiilor speciale, o categorie de beneficiari nu a fost luată în calcul. Pe undeva este şi normal întrucât vorbim aici despre pensiile speciale acordate membrilor unor uniuni de creație ale artiștilor și jurnaliștilor, care nici măcar nu se apropie de veniturile încasate, tot cu statut de pensii speciale, de diplomaţi, aviatori, parlamentari, magistraţi sau foşti salariaţi ai Curţii de Conturi. Potrivit legislației, prin uniuni de creatori legal constituite și recunoscute de Guvern drept persoane juridice de utilitate publică, se înțelege persoanele juridice române de drept privat, fără scop patrimonial, din domenii precum cel al creației muzicale, interpretative, cinematografice, literare, arhitecturale, teatrale, jurnalistice și al artelor plastice, care sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică. De altfel, Ministerul Culturii a comunicat lista uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cuprinşi în Legea nr.8/2006 privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii care au făcut parte din aceste uniuni de creaţie. Este vorba de Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Teatrală din România, Uniunea Cineaștilor din România, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România, Uniunea Arhitecților din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Fiecare pensionar care a activat în aceste structuri poate beneficia de o indemnizaţie reprezentând echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată.
627 de beneficiari
La nivel național, în fiecare an, de la Bugetul de pensii și asigurări sociale se plătesc 13.566 de pensii speciale pentru compozitori, interpreți, cineaști, scriitori, arhitecți, actori, pictori și jurnaliști. Pensia medie specială anuală este de 1.484 de lei, iar efortul bugetar este de peste 241 de milioane de lei. La Iaşi, însă, pensia medie depăşeşte cu mult valoarea celei naţionale. „Casa Judeţeană de Pensii Iaşi are în plată în acest moment 627 beneficiari de indemnizație pe Legea 8/2006. Cea mai mare pensie este de 6.000 lei, iar cea mai mică de 119 lei. Valorea pensiei medii este de 1.822 lei”, au transmis şefii CJP Iaşi.
Cel mai probabil, ieşeanul care încasează cei 6.000 de lei este un fost militar. În 2011, când pensiile militare au devenit pensii contributive, şi militarii care erau membri ai uniunilor de creatori se incadrau în dispozitiile Legii nr. 8/2006. În anul 2015, prin Legea nr. 223 au fost reînființate pensiile militare şi, concomitent, artiștii din armată, poliție și servicii își pierduseră indemnizația de 50% pentru prestațiile artistice. Excluderea militarilor din categoria artiștilor beneficiari de indemnizații nu a durat mult, pentru că, în anul 2016, Legea nr. 83 a completat Legea nr. 8/2006 în aşa fel încât şi militarii să reprimească indemnizaţiile de artişti.
Lăutarii, incluşi la pensiile speciale!
O a doua lege care permite suplimentarea pensiilor este Legea 109/2005, cu diferenţa că aici este vorba de artiştii liberi-profesionişti. Fie că vorbim de actori, cântăreţi, muzicieni, dansatori sau circari, colaborarea acestora cu instituţii publice de stat sau pur şi simplu prezenţa lor într-un spectacol îi face eligibili în a primi bani în plus la pensie. Atenţie, însă, valoarea indemnizaţiei este dată de un atestat (de la categoria I, la categoria a III-a), diferenţierea făcând-o studiile de specialitate ale persoanei care solicită aceşti bani. La Iaşi sunt atribuite trei astfel de indemnzaţii, fiecare în valoare de 363 lei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau