Top 5 investiţii îngheţate în Suceava
Dimensiune font:
Ori de câte ori vine vorba despre modernizări, administraţiile locale şi judeţene se plâng că nu au bani * până la un punct este adevărat, dar nici edilii nu fac mare lucru pentru a duce la bun sfârşit ceea ce au început * asta arată cât de gospodari sunt mulţi dintre cei aleşi de oameni pentru a le spori confortul
Cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” vă prezintă un clasament ale celor cinci proiecte de importanţă majoră pentru dezvoltarea judeţului Suceava, care, din raţiuni economice sau politice, au fost îngheţate sau bat pasul pe loc.
1. 100 de investiţii în şcoli
Începând cu anul 2007, Ministerul Educaţiei a demarat peste 100 de investiţii în şcolile din judeţ. Ministerul a vrut să civilizeze unităţile de învăţământ, în contextul în care Suceava ocupă primul loc pe ţară ca număr de şcoli şi grădiniţe care nu au apă curentă, iar elevii merg la WC-ul din fundul curţii. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar în contextul crizei economice, acelaşi minister a închis robinetul cu bani. Cele peste 100 de investiţii nu sunt finalizate nici în ziua de astăzi. „Întrucât în anul 2014 nu au fost alocate fonduri pentru continuare, nu se execută lucrări în prezent. Există lucrări executate în anii anteriori şi neplătite până în prezent, în valoare de 12.926.000 lei, iar suma necesară finalizării obiectivelor este de 163.527.000 lei, sumă în care este inclusă şi finalizarea celor 4 campusuri şcolare având valori de investiţie foarte mari”, a declarat Gheorghe Lazăr, şeful Inspectoratului Şcolar Suceava.
2. Pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc
Proiectul pentru construirea pârtiei de schi în masivul Rarău a fost aprobat în aprilie 2009, printr-o hotărâre de Guvern şi urma să fie finanţat de Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin programul „Schi în România”. În total, valoarea proiectului este de 20 de milioane de euro. Pârtia este împărţită pe două tronsoane. Deocamdată s-a lucrat la un singur tronson care are o lungime de 2,5 kilometri. Tot aici există o telegondolă care se întinde pe 2,8 kilometri. Investiţia pe tronsonul 1 ar costat 13 milioane de euro. Până acum s-au plătit 10 milioane de euro şi mai trebuie trei milioane de euro pentru finalizarea pârtiei. Primăria Câmpulung Moldovenesc nu are bani ca să finalizeze investiţia şi Ministerul Dezvoltării nu a anunţat că va aloca fonduri. Deci, schiorii nu se vor bucura de această investiţie nici în iarna 2014-2015. 3.
3. Centura Sucevei
Este deja o certitudine. Şoseaua de centură a Sucevei, care este cea mai importantă investiţie a oraşului, nu va fi gata nici în acest an. Lucrările la ruta ocolitoare au început în 2008. Din 2012 până în 2014 nu s-a mai făcut mare lucru, iar o parte din lucrările care nu au fost conservate s-ar fi putut deteriora. Centura Sucevei, care are rolul de a scoate traficul greu din oraş, este executată în proporţie de puţin peste 80%, iar în prezent a rămas şi fără constructor. Licitaţia pentru finalizarea proiectului ar putea fi reluată.
4. Ruta ocolitoare a Rădăuţiului
Un proiect trâmbiţat de politicieni în campania electorală de la alegerile locale, centura municipiului Rădăuţi, este tot pe lista de aşteptare. Asta în condiţiile în care, în 2012, Guvernul a publicat lista cu terenurile care urmau să fie expropriate pentru demararea investiţiei. Mai mult, licitaţia pentru execuţia lucrării a fost câştigată de UMB Spedition. Într-o adresă a Ministerului Dezvoltării, transmisă Primăriei Rădăuţi se arată că lucrările ar putea să înceapă în 2015.
5. Podul de la Talpa
Un alt proiect început încă din 1995 şi nefinalizat este podul de peste Râul Siret, care leagă judeţele Suceava şi Botoşani prin localităţile Zamostea şi Talpa. Investiţia mai este cunoscută sub numele de „Podul lui Cozmâncă”. Anul acesta, Consiliul Judeţean Suceava a alocat 1,5 milioane de lei pentru continuarea investiţiei, însă banii nu au mai fost cheltuiţi. De vină a fost administraţia botoşăneană, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean, care nu a a alocat la rându-i bani pentru lucrare. Podul este un proiect comun al administraţiilor Suceava şi Botoşani.
Oana ŞLEMCO
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau