Tot mai mulți ieșeni infectați cu tulpina Omicron
Dimensiune font:
* toate probele trimise până acum la Bucureşti, din cauza suspiciunii de infectare cu tulpina Omicron, au fost confirmate pozitiv * alte 40 de probe de la pacienți ieșeni posibil infectați cu noua tulpină au ajuns în Capitală, pentru secvenţiere
Medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iași a spus că rezultatele au fost deja încărcate în baza naţională de date, adică în aplicaţia Corona-Forms.
Dr Roșuspune că în cazul primelor şapte persoane suspectate de infectarea cu tulpina Omicron rezultatele s-au dovedit a fi pozitive. „Pe data de 31 decembrie 2021 am primit confirmarea prin secvenţiere. Sunt pacienţi prin toate zonele Moldovei, în special din Bacău şi Botoşani cât şi Iaşi. Din fericire starea lor este una bună. Ei nu necesită spitalizare, în momentul de faţă sunt ţinuţi sub observaţie. Toţi pacienţii au istoric de călătorie în străinătate. În majoritatea cazurilor au venit din Spania şi Italia, cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani. Niciunul nu este vaccinat şi nici nu au mai trecut prin boală”, a spus dr. Florin Roşu.
În cursul săptămânii trecute a fost ridicată suspiciunea la încă 40 de pacienţi posibil infectaţi cu tulpina Omicron. Ca şi în primele şapte cazuri de suspiciune, probele celor 40 au fost trimise la Bucureşti pentru secvenţiere. „Aşteptăm să primim rezultatele în cursul săptămânii viitoare. Laboratorul de biologie moleculară care activează în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase este centru regional de screening, deţine kituri pentru toate tulpinile iar în momentul în care probabilitatea de a fi confirmată prin secvenţiere este destul de mare. Vom vedea dacă în urma secvenţierii se confirmă suspiciunea noastră. Procedura stă în felul următor: în momentul în care pacientul este confirmat pozitiv printr-un test PCR urmează să lucrăm proba din punct de vedere al anumitor mutaţii. Dacă apar mutaţii specifice unei tulpini, respectiv mutaţii specifice tulpinei Omicron atunci ridicăm suspiciunea înaltă de infectare”, a spus dr Roşu.
Până în momentul de faţă, pacienţii au dezvoltat patologii diverse. Cei mai mulţi s-au plâns că au dureri în gât, febră şi un simptom mai atipic până acum - curgerea nasului. „Simptomatologia poate fi foarte uşor confundată cu virozele respiratorii de sezon, viroze care nu neapărat ne-ar duce neapărat la COVID-19. De aceea am insistat şi insist ca de fiecare dată când apare vreo modificare în starea de sănătate, pacienţii sunt sfătuiţi să se presinte la medic în vederea punerii unui diagnostic corect fie el covid sau noncovid. Chiar dacă discutăm sau nu de patologie noncovid prezentarea din timp la medic poate să determine din timp transformarea dintr-o formă simplă care poate fi tratată în ambulator, în tratament la domiciliu, într-o formă severă”, a spus dr Roşu.
Şeful Spitalului de Boli Infecţioase crede că, odată cu apariţia acestei tulpini, pandemia va înregistra o pantă descendentă. Pentru ca acest lucru să se îndeplinească trebuie însă să îndeplinim în continuare o serie de condiţii privind protecţia sanitară şi socială. „Conform studiilor efectuate în Africa de Sud, tulpina Omicron se transmite mult mai repede, are un grad de transmitere mult mai rapid. În schimb, determină forme uşoare faţă de tulpinile precedente. Nu există diferenţiere de vârstă. Din punctul meu de vedere, acesta ar fi începutul sfârşitului pandemiei, datorită caracteristicilor acestei noi tulpini, dar spiritul civic trebuie să ne caracterizeze. Dacă vrem să trecem mai uşor peste acest al cincilea val ar trebui să continuăm vaccinarea, să putrăm masca de protecţie şi să păstrăm distanţarea fizică”, a spus dr Roşu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau