Traficul de persoane, afacere de 1 milion de euro
Dimensiune font:
* numărul cazurilor de sclavie sexuală creşte de la an la an * naivitatea şi sărăcia sunt principalele cauze pentru care mii de oameni cad victime traficanţilor * ei câştigă sume fabuloase de pe urma celor pe care îi vând * situaţia a alarmat inclusiv forurile de la Bruxelles
Sute de moldoveni ajung anual victime ale traficanţilor de persoane. Cele mai multe sunt victime ale sclaviei sexuale, în special femeile, dar a crescut mult şi numărul celor exploataţi prin muncă şi cerşetorie, fiind vorba mai ales de copii. Cauzele pentru care oamenii ajung în mâinile celor care fac bani din batjocorirea semenilor sunt sărăcia, lipsa unui loc de muncă sau lipsa educaţiei.
Metoda „lover boy”
Anul trecut, 37 de băcăuani au ajuns pe mâinile traficanţilor de persoane. Cele mai multe, peste 20, au fost femei exploatate sexual, iar restul până la 37 au fost persoane exploatate prin muncă. Majoritatea femeilor care au căzut în mâinile „peştilor” provin din mediul rural, au un nivel de pregătire mediu şi unele sunt minore. Cele mai multe provin din familii dezorganizate sau au părinţi care nu le supraveghează îndeaproape. Aşa ajung în anturaje nepotrivite şi cunosc indivizi de care se îndrăgostesc.
După ce le oferă bani, le plimbă cu maşina, le cumpără haine, ei le „vând” ca să-şi recupereze „investiţia”. Când îşi dau seama în ce situaţie au ajuns, multora le este greu să se mai elibereze. Unele deja sunt dependente de droguri, altele suferă de diferite boli ori sunt prea departe de casă ca să ceară ajutor celor apropiaţi. În această situaţie au ajuns zeci de tinere din întreaga zonă a Moldovei. Anul trecut, anchetatorii au destructurat o reţea de proxeneţi din Bacău, care ar fi câştigat 1 milion de euro prin exploatarea sexuală a fetelor folosindu-se de metoda „lover boy”. Iar acesta este doar vârful icebergului.
120.000 de euro de pe urma unei singure fete
Aceeaşi situaţie este înregistrată şi la Vaslui. Anul trecut, în mâinile procurorilor DIICOT au ajuns vasluienii Constantin Trifan (28 de ani) şi Vasile Savin (32 de ani, taximetrist), mureşeanul Aron Paraschiv Aroneasa (35 de ani, fiu de preot) şi sătmăreanul Vasile Tămaşan (44 de ani). Ei au racolat, în perioada 2005-2007, mai multe tinere, ce au ajuns să se prostitueze la Satu Mare, dar şi în Spania şi Germania. Printre victimele traficanţilor s-a numărat şi Lavinia, o elevă de 17 ani, ce provenea dintr-o familie săracă.
Lavinia şi-a căutat o slujbă pentru vacanţă, iar Trifan, care era iubitul unei prietene de-a ei, i-a propus să lucreze ca baby-sitter în Spania. Ea a acceptat, singura condiţie fiind că nu-şi va vinde trupul. Trifan s-a arătat chiar jignit de un asemenea gând, însă totul era doar teatru.
Lavinia şi amica ei au plecat cu bărbatul în Spania. La Burgos, le-a preluat lui Savin, care le-a spus că vor fi nevoite să se prostitueze. Ca să fie mai convingător, le-a ameninţat că le va ucide dacă vor refuza. De frică, fetele i-au făcut pe plac, însă după câteva zile, Lavinia l-a auzit pe Trifan cum plănuia să le vândă unor albanezi ca să-şi cumpere apartament. Fetele au reuşit să fugă şi să ceară ajutorul poliţiştilor.
O altă victimă a lor a fost Cristina, care a rămas şapte luni în clubul german „Happy Garden”. De pe urma ei, traficanţii au obţinut 120.000 de euro, iar când a încercat să fugă, i-au scrijelit cu un cuţit pe braţ litera „A“. Până la urmă, fata a fost răscumpărată de la Aroneasa de către un client milos. Judecătorii vasluieni i-au condamnat pe Savin, Trifan şi Tămăşan la câte 6 ani de puşcărie, iar pe Aroneasa la 7 ani.
Primul raport al Comisiei Europene (CE) privind traficul de fiinţe umane în UE arată cu degetul spre România. Cele mai multe victime ale traficului de fiinţe umane şi cei mai mulţi traficanţi de carne vie puşi sub acuzare în statele UE provin din România şi Bulgaria. În 2010, ţara noastră se afla pe primul loc în UE din punctul de vedere al cetăţeniei victimelor confirmate sau presupuse ale traficului de fiinţe umane, cu 1.885 de persoane, urmată de Bulgaria (718) şi de Franţa (189). Copiii reprezintă cel puţin o treime dintre victimele traficului de persoane din România.
Grupaj coordonat de Lucia Hacman
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau