Tunuri funciare cu sute de hectare de păşune
Dimensiune font:
* locuitorii comunei Schitu Duca au pornit o adevărată revoltă împotriva primarului Mihai Mihalache * aceştia îl acuză pe edil că ar fi înstrăinat păşunea localităţii, fără a avea acest drept, unor urmaşi ai familiei de boieri Handoca
Mai mulţi locuitori din comuna ieşeană Schitu Duca îl acuză pe primarul Mihai Mihalache că ar fi înstrăinat imaşul, iar animalele riscă să le moară de foame. Sătenii localităţii Plaga susţin că primarul Mihalache ar fi făcut mişmaşuri cu păşunea comunei pe care ar fi înstrăinat-o moştenitorilor familiei Handoca. „Noi, acum, nu mai avem unde paşte animalele din cauza primarului, care a înstrăinat păşunea. El a dat titluri alandala, iar acum noi tragem ponoasele. El trebuie să plătească pentru astă. Eu nu spun că familia Handoca nu a avut terenuri aici, însă nu trebuia să-i retrocedeze imaşul satului. De 69 de ani ştiu că acolo a fost imaşul satului. Familia Handoca a cumpărat aici terenul de la familia Dospinescu. Islazul nu a fost al lor”, ni s-a plâns Alexandru Chirilă, un sătean revoltat. Acuze dure îi aduce primarului însăşi cumnata acestuia, Marinela Pascu. „Cine a greşit trebuie să plătească. Familia Handoca a avut teren chiar lângă casa lui Mihalache, iar el a făcut nişte învârteli şi a luat terenul în suprafaţă de 26 de hectare. Noi am mai încercat să facem lumină în mai multe cazuri de abuz comise de Mihalache, însă în zadar. Eu am reuşit să concesionez de la moştenitorii familiei Handoca o parte de păşune, dar ceilalţi locuitori ce fac?”, a declarat Marinela Pascu.
Moştenitorii au dat terenul în arendă
Contactată telefonic, Adriana Radu, moştenitoare a familiei Handoca, susţine că păşunea a aparţinut familiei, însă unele proprietăţi nu i-au fost retrocedate pe vechiul amplasament. „Platoul din satul Blaga a aparţinut familiei noastre. Noi suntem opt moştenitori. Potrivit hărţii moşiei, se arată că din satul Blaga până la şosea a fost tot terenul nostru. Între timp, s-au dat titluri de proprietate şi nu am mai putut dobândi terenul din acea locaţie. De exemplu, o porţiune de pădure a fost tăiată şi terenul dat altcuiva. Noi, moştenitorii, am convenit ca terenul să-l dăm în arendă. Nu-l putem da cu titlu gratuit. Mai precizez că nu s-a vândut niciun petec de pământ”, a precizat Adriana Radu, una dintre moştenitorii familiei Handoca, stabilită în Bucureşti.
„Totul a fost făcut conform legii” - Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca
Edilul, curat ca lacrima
Pus în faţa acestor declaraţii, Mihai Mihalache, ales în fruntea comunei din partea PSD, susţine că totul a fost făcut corect, fără a se comite niciun abuz. „Familiei Handoca i-a fost retrocedat acest teren, confiscat în 1959. Prin decizia Comisiei judeţene de fond funciar din 2008 i s-au atribuit 120 hectare de pădure şi alte 120 de teren arabil. Totul a fost făcut conform legii. În ceea ce priveşte afirmaţiile rudelor, prefer să mă abţin. Nu vreau să discut despre asta”, ne-a spus Mihalache.
Rămaşi fără imaş, locuitorii comunei Schitu Duca spun că acum nu le rămâne decât să renunţe la creşterea animalelor şi să se reorienteze către alte îndeletniciri… (Andrei Hurbea)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
teren
Apr 02, 2013
domn primar mercedes are afaceri si cu gigi dorobat...
Adauga comentariul tau