Un an pierdut pentru descărcări arheologice, pe șantierul de la Teatru!
Dimensiune font:
Fiecare metru cub excavat de echipele Conest scoate le iveală noi vestigii * procedural, decărcarea arheologică durează foarte mult, ceea ce explică faptul că, într-un an, nu s-a avansat prea mult cu lucrările * zilele trecute, de exemplu, pe partea dinspre Teatrul Naţional au fost găsite trei aducţiuni de apă datând din secolul 18 * primarul Iaşului spune că în maxim o lună se vor încheia toate descărcările arheologice, iar lucrările se vor înscrie pe un curs firesc
Lucrările la una dintre cele mai spectaculoase investiţii din oraş – esplanada Teatrului Naţional - oprite luni întregi după ce săpăturile au scos la iveală vestigii istorice a căror descărcare arheologică a dat peste cap toate termenele, au fost reluate în luna martie 2023. Din păcate, descărcarea arheologică se prelungeşte întrucât după fiecare cupă de excavator ies la iveală noi ruine. Aşa au stat lucrurile recent, pe porţiunea dintre Teatrul Naţional. „Săpăm din luna iulie 2022, deci acuşi facem un an în care ne-am ocupat numai cu descărcări arheologice. A mai rămas de făcut descărcarea pe o porţiune de 400-500 de metri pătraţi pe partea dintre Teatrul Naţional. Aici am dat peste trei aducţiuni de apă care datează din secolul 18, foarte interesante, făcute din tubulatură ceramică. Bănuiam că există, dar nu ştiam unde. Se pare că ele coboară dinspre Sărăriei şi se duc spre Mitropolie. Urmează să le evaluăm, cred că în trei săptămâni astupăm şi această porţiune. Pe partea dinspre Mitropolie şi spre cea dintre Primărie au fost astupate deja porţiunile unde s-a săpat”, spune primarul Mihai Chirica. Acesta spune şi ce se va întâmpla cu vetigiile desccoperite. „Intenţionăm să realizăm un muzeu în aer liber. O parte din vestigii rămân la vedere, iar altele le vom aşeze în vitrine”, a explicat primarul.
Esplanadă modernizată în 1989
Contractul de lucrări vizând modernizarea esplanadei Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” este semnat încă din 2021. Licitaţia a fost câştigată, după soluţionarea în instanţă a unei contestaţii depuse de un competitor, de Conest SA Iaşi, pentru suma de 15,48 milioane de lei, fără TVA. „Esplanada Teatrului Naţional nu arata. Ultima ei modernizare a fost făcută înainte de 1989. Între timp, a crescut o vegetaţie foarte dezordonată, nu foarte valoroasă. Prin noul proiect încercăm să conservăm în special arborii înalţi, cum este cazul aliniamentului de platani foarte valoroşi. Vrem să punem în valoare şi cele două clădiri importante: Catedrala Mitropolitană şi Teatrul Naţional. Va fi nu doar o zonă de traversare, ci şi una de meditaţie şi de relaxare”, spunea edilul-şef în momentul demarării lucrărilor.
Conform contractului, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc. Terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați.
Nimic nu se pierde
Conform unei înţelegeri între autorităţi şi reprezentanţii constructorului, s-a convenit ca toate materialele care vor fi dizlocate şi care vor putea fi refolosite, cum ar fi piatra ornamentală care compune în acest moment aleile existente în parc, să fie demontate cu atenţie şi depozitate în Baza Citadin SA pentru a putea fi refolosite la alte lucrări edilitare. „Tot ce s-a scos au fost pus pe paleţi, foliat şi dus în depozitul nostru. Cimitirul Eternitate, de exemplu, este pavat cu piatra cubică scoasă de la lucrările la linia de tramvai. La fel vom folosi şi materialele de pe esplanada”, a mai spus Chirica. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau