Un păşcănean s-a plimbat 10 ani prin toată Europa cu un permis de conducere falsificat
Dimensiune font:
* omul plătise pentru act 850 euro unui anume „Figo” * a fost prins, cu totul întâmplător, la Hălăuceşti * cercetat pentru „fals material în înscrisuri oficiale” şi „uz de fals”, a scăpat de aceste acuzaţii, „Figo” n-a putut fi găsit * zilele trecute, a scăpat şi de-a treia infracţiune, intervenind prescripţia
Nicuşor B. este de loc dintr-o comună de lângă Paşcani, a absolvit doar opt clase şi multă vreme a lucrat ca fierar-betonist pe şantierele din mai toată Europa. În 2007, el strânsese deja destui bani pentru a-şi cumpăra o maşină, ştia la cineva, în Italia, un Opel în stare excelentă, dar n-avea permis de conducere.
Într-o zi din vara acelui an, în timp ce mergea cu trenul de la Paşcani la Bucureşti, s-a nimerit în compartiment cu un cetăţean italian, care s-a recomandat „Figo”. Din vorbă-n vorba, i-a povestit acestuia despre problema sa, iar tizul marelui fotbalist s-a oferit să-l ajute. Contra sumei de 875 euro, Nicuşor s-a trezit în posesia îndelung râvnitului carnet. Şi-a cumpărat maşina, pe care a condus-o nestingherit, vreme de aproape zece ani, prin tot continentul.
Ghinionul l-a lovit în seara de 16 aprilie 2017, la doar câţiva kilometri de casă, pe raza comunei Hălăuceşti. Un echipaj de poliţie l-a oprit pentru un control de rutină. Nicuşor a prezentat actele solicitate, însă agenţii au avut ceva dubii în privinţa permisului de conducere, aşa încât au consultat baza de date EUCARIS şi au constatat că au de-a face cu un fals. Lui Nicuşor i-a fost deschis dosar penal pentru comiterea a trei infracţiuni. „Fals material în înscrisuri oficiale”, „uz de fals” şi „conducere fără permis”.
Procurorii au uitat să dispună suspendarea urmăririi penale în perioada stării de urgenţă
De la bun început, inculpatul a fost foarte cooperant cu organele de anchetă, a spus tot ce ştia, însă atitudinea sa nu i-a ajutat prea mult pe procurori. Expertiza criminalistică a relevat documentul a fost contrafăcut prin scanarea unuia autentic, prelucrarea cu ajutorul tehnicii de calcul, urmată de imprimarea formei finale pe suportul în cauză şi plastifierea acestuia.
Cam greu de crezut că un fierar-betonist cu numai opt clase se pricepe la aşa ceva, aşa că procurorii au fost nevoiţi să renunţe la acuzaţia de fals material în înscrisuri oficiale, rămânând celelalte două.
Între timp, l-au căutat pe „Figo”, dar fără niciun spor. Văzând că timpul trece zadarnic, procurorii au finalizat rechizitoriul la începutul anului trecut. Nici inculparea pentru uz de fals n-a stat în picioare, neputându-se dovedi că Nicuşor ar fi ştiut că permisul era contrafăcut. Acesta a recunoscut că nu a urmat cursurile unei şcoli de şoferi şi nu a susţinut nici un examen pentru obţinerea acelui permis de conducere şi a solicitat judecarea cauzei potrivit procedurii recunoaşterii învinuirii.
Se aştepta la o condamnare simbolică, dar magistraţii i-au oferit o surpriză plăcută şi total neaşteptată, venită în acest început de an. Cu toată opoziţia procurorilor, au încetat procesul penal, întrucât a intervenit prescripţia. Reprezentantul Ministerului Public a invocat suspendarea pe durata stării de urgenţă, însă magistraţii au ţinut să precizeze că aceasta s-a produs doar „în privinţa proceselor penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, inclusiv a celor aflate în procedura în camera preliminară, cu excepţiile aferente. Prin urmare, cauzele aflate în cursul urmăririi penale nu au fost suspendate de drept pe durata stării de urgenţă, astfel că suspendarea ar fi trebuit dispusă de către organul de urmărire penală, iar în speţa dedusă judecăţii nu a fost emisă o astfel de ordonanţă”. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau