Un RMN instalat la Spitalul de Neurochirurgie citește gândurile pacienților!
Dimensiune font:
Spitalul de Neurochirurgie are cea mai nouă şi mai performantă platformă imagistică de examinare RMN din ţară. Noua achiziţie poate citi gândurile, poate evidenţia modificările de la nivelul creierului în timpul unei crize comiţiale.
În cadrul Laboratorului de Radiochirurgie Stereotatică Gamma Knife de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost instalat cel mai modern RMN care are o intensitate 1,5 Tesla din ţară. „Acest RMN cu intensitate 1,5 Tesla este ultimul din generaţia lui. Este vârf de gamă în privinţa explorărilor imagistice de înaltă performanţă pe această categorie de rezonanţă magnetică nucleară şi este singurul din ţară. Sunt şi RMN cu putere mai mare, de 3 Tesla, dar pentru Gamma Knife este mult mai eficient un astfel de RMN. Asta mai ales că acest sistem de 1,5 Tesla are capacitatea de a evidenţia calitatea imaginilor chiar mai bine decât unul de 3 Tesla. Mai mult decât atât, costurile de întreţinere sunt mai mici”, a spus spus dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
RMN cu toate softurile pentru neurologie şi neurochirurgie
Cu ajutorul RMN-ului de intensitate 1,5 Tesla poate fi evidenţiată cam tot ceea ce înseamnă patologie la nivelul creierului şi măduvei. „Este ceea ce ne interesează pe noi. Acest RMN este dotat maximal, cu toate softurile necesare în ceea ce priveşte neurochirurgia. Se poate face RMN şi la alte organe, inclusiv la articulaţii, tracturile nervoase la nivelul creierului, RMN funcţional – aşa zis de a citi gândurile, de spectroscopie, de angiografie. Putem face explorare RMN la tumori, accidente vasculare, tulburări funcţionale. Putem evidenţia modificările dintr-o criză comiţială”, a spus managerul Spitalului de Neurochirurgie.
RMN care poate funcţiona non-stop
În plus, noua achiziţia a Spitalului de Neurochirurgie este un aparat cu magnet permanent. „Asta înseamnă că poate fi funcţional 24 din 24 de ore. Răcirea acelui magnet se face cu o mică cantitate de heliu. E o nouă tehnologie de rezonanţă magnetică care a ajuta foarte mult pacienţii care se adresează laboratorului de radiochirurgie de tip Gamma Knife. Asta pentru că imaginea RMN din acea zi este foarte importantă pentru stabilirea tratamentului chirurgical în cazul acestor pacienţi”, a spus dr Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
Pentru achiziţionarea acestui RMN-ul cu intensitatea electromagnetică de 1,5 Tesla s-au cheltuit 1,250 milioane de euro. Banii au fost alocaţi în cea mai mare parte de Ministerul Sănătăţii, iar cofinanţarea de 10 la sută a fost asigurată de Consiliul Judeţean Iaşi. „Neurochirurgia ieşeană beneficiază de recunoaşterea profesionalismului echipei medicale şi beneficiază şi de investiţii. Această investiţie a Ministerului Sănătăţii reprezintă ceea ce ne-a promis ministrul Rafila atunci când a fost la inaugurarea Centrului de Radiochirurgie Stereotatică Gamma Knife, de a sprijini Spitalul de Neurochirurgie în a-şi continua şi dezvolta activitatea”, a spus dr Lucian Eva.
RMN pentru pacienţii spitalului, dar şi pentru persoane neasigurate
RMN-ul de intensitate 1,5 Tesla de la Spitalul de Neurochirurgie va fi dedicat în primul rând bolnavilor care necesită tratament cu acest tip de revoluţionar de radiochirurgie Gamma Knife. „Este o normalitate să avem un departament de neuroimagistică, având în vedere că noi tratăm cazurile dificile şi complexe din toată ţara, şi nu numai. În ultimele luni a crescut adresabilitatea”, a spus dr Lucian Eva.
Totodată va deservi şi ceilalţi pacienţi din Spitalul de Neurochirurgie sau chiar persoane neasigurate, fie că vorbim de cei din ţară sau străinătate. „Există o modalitate de programare astfel încât să facilităm accesul la aceste tehnologii. Din punct de vedere financiar, accesul este gratuit pentru cei care beneficiază de asigurare medicală şi contra-cost pentru cei care doresc servicii medicale la cerere, chiar dacă sunt asiguraţi. Costurile vor fi stabilite la nivelul conducerii Spitalului de Neurochirurgie”, a spus dr Lucian Eva.
Programările se vor face în funcţie de patologia pacientului respectiv. Întotdeauna vor avea prioritate pacienţii care sunt urgenţe. „Un pacient care are o tumoră cerebrală, un cancer, va avea prioritate. Va fi explorat şi tratat cât mai repede posibil. Asta însemnând un interval de câteva zile. În cazul unui pacient care are o leziune benignă, care nu este o urgenţă şi nu există riscul de a se agrava în perioada următoare poate fi făcută o programare în interval de câteva săptămâni sau câteva luni”, a spus dr Lucian Eva.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau