Vestigii istorice pe esplanada Teatrului Naţional
Dimensiune font:
Arheologii le vor studia pentru a vedea cât de valoroase sunt * descărcarea arheologică a acestor vestigii ar putea duce la depăşirea unor termene * conform contractului, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni
Lucrările la una dintre cele mai spectaculoase investiţii din oraş au depăşit o lună de zile de la demararea lor. După etapa organizării de şantier, au început lucrările de decopertare şi de îndepărtare a vegetaţiei bolnave sau inestetice „Am cerut constructorului ca fiecare arbore să aibă o fişă specială de identificare pentru a nu se face erori atunci când se va interveni. De asemenea, având în vedere faptul că în parcul Teatrului Naţional vieţuiesc şi câteva familii din specia papagalilor, am cerut celor responsabili să identifice arborii unde acestea şi-au făcut cuiburi, urmând ca şi respectivii arbori să fie protejaţi. Într-o primă fază va fi îndepărtată vegetaţia pitică şi am cerut ca operaţiunile de îndepărtare a vegetaţiei din parc să fie făcută cu mare atenţie pentru a nu pune în pericol speciile de arbori care vor rămâne la finalizarea lucrărilor”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Între timp, lucrările au scos la iveală vestigii istorice a căror descărcare arheologică ar putea da peste cap anumite termene. Totul depinde de cât de valoaroase sunt aceste descoperiri. „S-a discutat cum vor fi puse în valoare vestigiile. Sunt două abordări. Cele valoroase vor fi studiate şi ulterior astupate, celelalte vor fi extrase, iar zona reabilitată”, mai spune primarul.
Nimic nu se pierde
Conform unei înţelegeri între autorităţi şi reprezentanţii constructorului, s-a convenit ca toate materialele care vor fi dizlocate şi care vor putea fi refolosite, cum ar fi piatra ornamentală care compune în acest moment aleile existente în parc, să fie demontate cu atenţie şi depozitate în Baza Citadin SA pentru a putea fi refolosite la alte lucrări edilitare. „Tot ce s-a scos au fost pus pe paleţi, foliat şi dus în depozitul nostru. Cimitirul Eternitate, de exemplu, este pavat cu piatra cubică scoasă de la lucrările la linia de tramvai. La fel vom folosi şi materialele de pe esplanada”, a mai spus Chirica.
Şantier pe un hectar de teren
Conform contractului, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Proiectul include amenajarea, sistematizarea verticală și refuncționalizarea zonei ca spațiu cultural cu exploatarea cât mai eficientă a spațiului existent, păstrarea compoziției existente a ansamblului cu componente de personalizare și intervenții în noi amenajări și completări cu elemente de mobilier urban, realizarea și montarea de elemente constructive (teatru de vară în aer liber, foișor, panou pentru expoziții, fântână interactivă, fântâni cu cascadă, fântâni de apă potabilă, gradenă circulară, toalete ecologice cu autocurățare), amenajarea de spații verzi, repoziționare arbori, trasee de circulații pietonale, iluminat exterior parc etc. Terenul amenajat va avea o suprafață de 9.744 metri pătrați, din care spațiile verzi reprezintă peste 7.200 de metri pătrați. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau