Veterinarii din Moldova stau cu ochii pe pieţe
Dimensiune font:
* inspectorii au început să facă verificări în târguri, pieţe şi unităţile de tăiere şi procesare a cărnii * ei urmăresc dacă animalele sunt sacrificate în locuri speciale amenajate sau aiurea
În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, comercializarea şi consumul cantităţilor de alimente de origine animală creşte considerabil, inspectorii sanitari-veterinari vor intensifica acţiunile de supraveghere sanitar-veterinară. Potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Octavian Ilişoi, în perioada care urmează lucrătorii din subordine vor lua măsuri suplimentare, acestea din urmă vizând modul de producere, depozitare, transportare şi valorificare a cărnii de porc destinată consumului uman, precum şi a altor produse de origine animală. În acest sens, conducerea DSVSA a stabilit un program de lucru care îi include pe medicii veterinari ai instituţiei, precum şi pe cei de la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, în perioada premergătoare Crăciunului şi Anului Nou, sanitar-veterinarii vor descinde în târgurile de animale; pieţele agroalimentare; unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, cât şi în unităţile de alimentaţie publică. În timpul controalelor se vor verifica respectarea originii şi condiţiile de depozitare a produselor de origine animală; modul de expunere la vânzare; marcarea, certificarea şi etichetarea, precum şi condiţiile de funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică şi pensiunilor agroturistice în care vor organiza mese festive. Şeful DSVSA, Octavian Ilişoi, declară că, de asemenea, se va vedea dacă se ţine cont de prevederile legale privind interzicerea tăierii animalelor, în scopul comercializării cărnii sau a produselor în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate. Astfel de controale au loc în toată Moldova.
La Vaslui a fost depistat doar un caz de trichineloză. Se recomandă însă tuturor vasluienilor să cumpere carne doar de la unităţile autorizate. „Programul de verificări a început, se desfăşoară conform unui grafic stabilit, săptămânal. Deocamdată nu avem nici o problemă, un singur caz de trichineloză la un porc de la un ţăran. Nu s-a consumat însă carnea. S-a luat măsura de confiscare a animalului şi incinerare la incineratorul unităţii noastre”, ne-a spus Costel Niţă, director DSVSA. Reprezentanţii DSVSA sunt în toate pieţele. În urma verificărilor de până acum probleme au fost doar la producători. Conducerea DSV recomandă cetăţenilor ca mai ales în această perioadă să achiziţioneze carne de porc doar din unităţile specializate şi autorizate.
Grupaj coordonat de Maura Anghel
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau