Vulpile au împânzit turbarea în satele Sucevei
Dimensiune font:
* în acest an au fost consemnate peste 30 de cazuri * boala a afectat nu numai animale sălbatice, ci şi vaci, oi şi capre * în 2012, în judeţul Suceava au fost declarate 38 focare de rabie
Peste 30 de cazuri de infestare cu virusul rabic s-au înregistrat anul acesta în judeţul Suceava, majoritatea la vulpi, informează Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA). Potrivit doctorului Dănuţ Corneanu, responsabil al DSVSA de relaţiile cu mass-media, pe lângă cele 20 de situaţii de vulpi afectate de rabie în mediul silvatic, 12 turbări au fost consemnate la animale domestice. Este vorba despre 8 vaci, două oi şi tot atâtea capre, lucru mai rar întâlnit.
Vulpile, principalul pericol
Până pe 30 octombrie, pe teritoriul judeţului Suceava se desfăşoară a doua campanie de vaccinare antirabică aeriană şi manuală a vulpilor. În judeţul Suceava, efectivul de vulpi este evaluat la 2.244 de capete, repartizate în 712 de fonduri de vânătoare şi administrate de 18 asociaţii de vânătoare. „Populaţiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin muşcarea oamenilor, animalelor de companie şi animalelor domestice. Scopul vaccinării este acela de a elimina sau reduce difuzarea bolii”, a declarat dr. Dănuţ Corneanu.
În cursul anului 2012, în judeţul Suceava au fost declarate nu mai puţin de 38 focare de rabie.
Lidia Diaconu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau