Zeciştii Iaşului îşi dezvăluie secretele succesului

foto111

Dimensiune font:

| 28-06-2022 14:07

 

Nouă absolvenţi de liceu din Iaşi au obținut media 10 la examenele de Bacalaureat. Opt dintre ei, mai bine spus, opt dintre ele, au susţinut Bacalaureatul în această sesiune, cel de-al nouălea fiind un băiat care a dat bacalaureatul în luna mai. El este un olimpic de la Colegiul Naţional şi este deja admis la o universitate de renume din SUA. Majoritatea decarilor vor să urmeze studiile la Facultatea de Drept.

Unul dintre „decarii” acestei sesiuni de Bacalaureat este Ana Maria Trandafirescu. Eleva de la Colegiul „Mihai Eminescu” vrea să urmeze o facultate de relaţii internaţionale din Olanda. Mă bucur foarte mult că am reuşit să obţin aceste note. Mi-am dat seama că examenul de Bacalaureat este foarte dificil şi că trebuie să ne menţinem echilibrul interior şi să nu cedăm în faţa obstacolelor vieţii. Este important să fim optimişti şi să ne cunoaştem adevăratele calităţi, să ne păstrăm calmul în orice situaţie, a spus Ana Maria Trandafirescu. Din punctul său de vedere, este dificil atât emoţional, cât şi intelectual. „Bacalaureatul necesită un anumit nivel de motivaţie dar şi de muncă în acelaşi timp, pentru că este un examen al maturităţii prin care toată lumea trebuie să treacă. Depinde de fiecare în parte cum este ca persoană dar şi de aspiraţiile sale, de ceea ce doreşte să facă în viaţă, a spus Ana Maria Trandafirescu.

 Elena Narcisa Dascălu este o altă absolventă a Colegiului „Mihai Eminescu” din Iaşi care a reuşit performanţa de a obţine 10 la toate probele Bacalaureatului. Pare puţin wow!, dar experienţa de Bacalaureat chiar a fost una foarte bună pentru mine. Acest examen m-a format să fiu mai ordonată, mai organizată. Examenul de Bacalaureat este unul de dificultate medie. Singurul lucru de care mi-a fost frică a fost la Română. Acolo, rezolvarea subiectelor e interpretabilă. Atât la istorie, cât şi la geografie subiectele au fost accesibile, cu câteva chichiţe pentru a se face o departajare între cei de nota 10 şi cei de 9,80. Important e să te pregăteşti din timp şi să iei totul pas cu pas. Ajută foarte mult dacă ai fost atent în liceu, dacă ai fost la ore şi dacă ştii să îţi sintetizezi informaţia suficient de bine, a spus Elena Narcisa Dascălu. Ea vrea să rămână în Iaşi pentru a urma cursurile facultăţii de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

 

Mihaela Hudişteanu a absolvit cursurile liceale la Colegiul „Emil Racoviţă” din Iaşi. Pentru ea „veriga slabă” a fost Limba şi Literatura Română, pentru că rezolvarea subiectelor poate fi privită cu subiectivitate de profesorii corectori. „Nu a fost stresant. Eu sunt şi olimpică. Nu am făcut pregătiri suplimentare. Am făcut puţin la Română. Am lucrat suplimentar, maxim 6 ore pe zi, cumulat la Mate, Info şi Română, după ce am terminat şcoala. Înainte lucram câte 8. Nu este neapărat să obţii media 10. Trebuie efort constant şi, într-adevăr, puţină inteligenţă. Media 10 nu e ceva imposibil”, a spus Mihaela Hudişteanu. Fiind olimpică la matematică, ea este acceptată deja la Facultatea de Informatică din Iaşi, după care doreşte să facă un master pe cercetare.  

 

Mălina Maria Harasim este singurul elev care a obţinut media 10 şi care este din afara Iaşului. Ea a învăţat la Liceul „Miron Costin” din Paşcani. Mi-am dorit să iau notele astea. Adică, nu a fost o surpriză. Nu am muncit atât de mult şi nici nu am făcut sacrificiile pe care toată lumea crede că sunt necesare pentru performanţe. Am muncit dar m-am şi distrat în acelaşi timp. Nu am reununţat la niciuna dintre ele în defavoarea celeilalte. Cred că buna organizare, adică să îţi organizezi materia şi timpul de studiu, este cheia succesului. Am reuşit să recapitulez în timp util fără să simt efortul depus”, a spus Mălina Maria Harasim. Singura pregătire a fost la Limba şi literatura română. Dar a fost destul de rar, o dată la o lună, pentru că făceam pregătire pentru examenul de admitere la facultatea de Drept. Dar zilnic lucram individual câte 3-4 ore pentru Bacalaureat”, a spus Mălina Maria Harasim. Şi ea vrea să urmeze studiile juridice în cadrul Facultăţii de Drept, însă la Universitatea Bucureşti.  

 

Robert Corneliu Gheţiu este singurul băiat din judeţ care a luat media 10 la examenele de Bacalaureat. Olimpic fiind, elevul de la Colegiul Naţional din Iaşi a susţinut proba în sesiunea specială organizată în luna mai. La Bacalaureat, subiecte în general sunt de nivel mediu de dificultate. Nu a fost vreun subiect la care să fi stat foarte mult timp sau care să fi avut probleme. Aş fi vrut ca la Limba şi literatura Română să fie o poezie modernistă. Pentru mine, faptul că am avut notă maximă arată că am avut tezele bune, pe de altă parte, că am avut curaj. Curajul să contest nota la Chimie, unde am fost punctat cu 9,65, eu olimpic fiind. După contestaţie, s-a recorectat lucrarea şi s-a pus nota 10, a spus Robert Corneliu Gheţiu. Spre deosebire de ceilalţi elevi de 10, Robert urmează să studieze peste Ocean. El a fost deja admis la University of Rochester din SUA.

.

 

Antonia Ruxandra Bădărău-Raţă învaţă la acelaşi prestigios colegiu. Media 10 nu a fost o surpriză pentru ea. Totuşi, a avut ceva emoţii, pentru că notarea la Română e subiectivă. La Matematică şi la Fizică eram sigură că iau 10. La Română e subiectivă corectarea. Nu poţi să ştii cu adevărat ce faci. Contează şi corectorul şi...norocul. Nu am făcut pregătire la Matematică şi la Fizică. Am avut mare noroc de profesorii de la clasă. În rest am mai avut nevoie de ajutor. Adică şi profesorii şi munca mea reală. Dacă te mulţumeşti cu alea 5 ore de curs pe săptămână la Mate nu poţi să iei 10. A trebuit să muncesc şi eu în plus câte o oră-două în fiecare zi, a spus Antonia Ruxandra Bădărău-Raţă. Ea a decis să urmeze studiile facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”

.

 

Elena Casiana Bobric este o altă absolventă a Colegiului Naţional care a reuşit să obţină media 10 la Bacalaureat. Este destul de greu să obţii media aceasta pentru că sunt mai mulţi factori implicaţi: starea din ziua respectivă, tipul de subiect care va fi dat. Depinde şi de profesorii care corectează, dacă sunt de acord cu ceea ce ai scris la subiectul argumentativ, sau la matematică - dacă ai trecut prin toţi paşii de rezolvare şi ai trecut bine rezultatul. Mă bucur că am reuşti să respect şi să îndeplinesc toţi itemii”, a spus Elena Casiana Bobric. Şi ea vrea să rămână în Iaşi, însă spre deosebire de majoritatea decariştilor este singura care vrea să studieze Medicina.

 

Ioana Roxana Popa a absolvit unul dintre cele mai apreciate colegii din ţară - Colegiul „Costache Negruzzi” din Iaşi. Plină de modestie, ea spune că nu se consideră a fi un elev de 10. Întotdeauna consider că este loc de mai bine. Pentru examenul de Bacalaureat este important să lucrezi în plus. E foarte important să fie şi o persoană să te ajute, înafară de cel de la clasă, să îţi ofere un feedback”, a spus Ioana Roxana Popa. Ea vrea să urmeze Limbă română - Literatură Comparată şi Universală, însă nu este decisă dacă vrea să studieze la facultatea de Litere din Cluj sau Bucureşti.

 

Ştefania Gall este o altă „negruzzistă” care a obţinut 10 la Bacalaureat, medie care, spune ea, a fost obținută destul de ușor. Am învăţat constant în toată perioada liceului. Am învăţat de drag. Aşa că pentru mine a fost uşor. Am lucrat mereu la un nivel mai ridicat. De aceea mi s-au părut uşoare subiectele. Am avut profesori deosebiţi la clasă, şi trebuie să le mulţumesc lor pentru performanţele mele. Credeam că vor fi mai multe note de 10”, a spus Ştefania Gall. Ea a fost deja admisă la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din București însă urmează să decidă dacă va rămâne în Iaşi sau va pleca în capitală. 

Aproape de media 10 au fost elevi de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Hârlău, Colegiul Costache Negruzi din Iaşi, Colegiul Pedagogic Vasile Lupu din Iaşi, Colegiul Emil Racoviţă din Iaşi şi Colegiul Naţional. Cu toţii au avut medii de peste 9,95.

Pe discipline de examen, au fost 59 de absolvenţi de liceu care au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;  292 absolvenţi de liceu au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică – 207 / Istorie – 85) iar 316 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei