Politicienii care au ieșit târziu de pe băncile școlilor și universităților. Studii de licență făcute la vârsta la care alții își dădeau doctoratul

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 06-09-2022 12:28

 Politicienii care au iesit tarziu de pe bancile scolilor si universitatilor Studii de licenta facute la varsta la care altii isi dadeau doctoratul

Prima zi de școală este folosită de politicieni pentru băi de mulțime și declarații pompoase legate de viitorul țării și generațiile care vor veni, însă mulți dintre ei și-au terminat studiile cu puțină vreme în urmă. Nu pentru că ar fi foarte tineri, ci pentru că s-au gândit să se apuce de facultate la vârste la care alții se gândeau deja la doctorat.

Robert Negoiță, bacalaureat la 31 de ani, doctorat la 40
Spicuind prin biografiile parlamentarilor, se observă cu ușurință că mulți dintre ei au luat în serios conceptul de „educație permanentă”, care spune, în esență, că omul cât trăiește, trebuie să învețe. Numai că în cazul lor, deseori este vorba de „educație intermitentă” care are de obicei un tipar simplu: un om simplu termină un liceu sau o postliceală, își vede liniștit de meseria pe care o știe și, în momentul în care există perspectiva unei cariere politice, se apucă de facultate când deja a împlinit 30 de ani, dacă nu chiar mai târziu.

 

În cele mai multe cazuri, facultatea aleasă este una de drept, mai ales că există o pleiadă de universități particulare care au o asemenea facultate și cu standarde suficient de reduse încât obținerea licenței să fie un fleac. Astfel, avem printre conducătorii nației absolvenți de facultate de la Câmpina sau Alexandria, un fel de Oxford și Cambridge ale României. Prezentăm mai jos doar o mică marte dintre studenții tomnatici din politica românească.

Un prim exemplu este chiar președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu care s-a apucat de facultate în 1991, la aproape 24 de ani, vârstă la care alții terminaseră deja. A făcut dreptul la Universitatea Ecologică, iar după absolvire a mai stat vreo opt ani până să se apuce și de un master la aceeași universitate. Apoi l-a ispitit și titlul de doctor, înscriindu-se la școala doctorală a Academiei Naționale de Informații ”Mihai Viteazul” în 2013, însă deja își cam pierduse din elan întrucât a tot prelungit studiile până în 2019, când a fost exmatriculat cu totul de la instituția de învățămând din subordinea SRI.

 

În schimb, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, s-a stârnit mai greu, dar când a făcut-o, a fost de neoprit. Negoiță și-a luat bacalaureatul la frumoasa vârstă de 31 de ani, iar imediat s-a apucat cu aviditate de studii de drept la Universitatea Bioterra. După ce le-a isprăvit, peste numai cinci ani, în 2012, primea titlul de doctor de la „fabrica de diplome” a Poliției Române, anume școala doctorală a Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București. Numai că ulterior s-a dovedit că teza de doctorat a lui Robert Negoiță era un plagiat de la un capăt la altul.

Dumitru Coarnă a devenit deputat PSD din postura de șef al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI. Coarnă este de meserie electrician, profesie pe care a practicat-o timp de patru ani, până în 1987, când a devenit milițian. Ajuns la vârsta deja tomnatică, pe Dumitru Coarnă l-a apucat setea de cunoaștere făcând studii de drept la Universitatea „Româno-Americană, pe care le-a terminat la 42 de ani. În următorii doi ani a obținut și titlul de master în criminalistică, tot la „particulară”, de data asta la Spiru Haret.

 

Însă numai un, Coarnă s-a pensionat din poliție la vârsta de 45 de ani. Își făcuse treaba cu diplomele pentru că studiile superioare i-au adus un spor la leafă, iar pensiile din MAI au ca bază de calcul media veniturilor pe 6 luni din ultimii 5 ani de activitate.

Tot de la PSD și deputatul Laurențiu Gîdei a cărui calificare inițială a fost de poștaș. A lucrat câțiva ani pe un șantier de construcții din Spania, după care s-a apucat la 31 de ani de Facultatea de Relații Internaționale a Universității Danubius din Galați, pe care a absolvit-o în 2010. După ce a devenit primar în orașul Târgu Bujor, a mai făcut o facultate, de științe ale comunicării, la Universitatea Apollonia din Iași.

 

Romeo Lungu și-a început studiile superioare în „prestigiosul” centru universitar Câmpina, unde a absolvit cursuri de administrație publică la Facultatea de Litere şi Știinte. Ulterior, Lungu s-a hotărât că diploma nu-i este suficientă și s-a dus la București unde a absolvit Academia de Studii Economice.

 

Marcel Vela, sudorul care nu și-a făcut meseria
Și la PNL pot fi găsite exemple similare. În 2020 a devenit deputat Costel Barbu, cunoscut în Teleroman sub porecla de Bitanu. A absolvit un liceu agricol, dar meseria l-a nemulțumit și s-a făcut jandarm, profesie pe care a exercitat-o până în 2008 când a devenit primar al comunei Suhaia.

La 31 de ani a terminat studii superioare de studii și informatică de gestiune, la Universitatea „Alexandru Ioan Ghica” din Alexandria. Această unitate de învățământ, împreună cu o altă univeristate din oraș, Europa Ecor, a produs 15.000 de diplome de care au beneficiat potentați locali, inclusiv fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica. Cele două tiparnițe de diplome au fost închise de procurori care au descoperit că „studiile” făcute la Alexandria erau doar o caricatură a ceea ce ar trebui să reprezinte o universitate. Însă Barbu nu s-a oprit aici, el obținând și un titlu de master de la Universitatea Bioterra, în „Securitate comunitară și terorism”. Studiile cel puțin îndoielnice nu au fost un obstacol pentru numirea ca secretar general adjunct al guvernului Orban.

Fostul ministru de Interne Marcel Vela, actual sentor, a făcut Institutul Politehnic din Timișoara în paralel cu slujba de agent de asigurări și apoi inspector constatator de daune la Adas. Ca subinginer în tehnologia sudării nu a profesat niciodată, intrând în administrația publică. La 30 de ani a început Dreptul la Universitatea Europeană „Iosif Constantin Drăgan” din Lugoj. Pe baza acestei diplome a avut chiar o efemeră carieră universitară, ca lector asociat la Universitatea Hyperion din București, în 2006-2008.

Dumitru Flucuș a fost ales ca deputat PNL, dar apoi a trecut la AUR. În tinerețe a făcut studii de inginer mecanic, dar la 40 de ani s-a apucat de studii economice la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, urmate de un master în managementul proiectelor europene.

Studenții la a doua tinerețe de la AUR
Viceliderul grupului AUR de la Cameră, Adrian-George Axinia, pare să nu fi făcut aproape nimic în primii 30 de ani de viață, potrivit CV-ului publicat pe site. A terminat Universitatea Tehnică de Construcții în 2011, la 33 de ani. În rest, ce a făcut până la intrarea la facultate rămâne un mister.

Daniel Rusu (44 de ani) a fost primar la Șpring, jud. Alba, în perioada 2004-2020. S-a apucat târziu de facultate, la 41 de ani, dar când s-a decis, a făcut-o cu spor deoarece a obținut diploma de licență în management la Universitatea Bogdan-Vodă din Cluj-Napoca în numai doi ani. După ce a isprăvit cu studiile de licență, s-a repezit în studiile de master la aceeași unitate de învățământ care a fost fondată în 1994 ca Universitatea Română-Arabă.

La Senat, îl avem pe Andrei Busuioc care și-a terminat studiile la 35 de ani, el absolvind facultatea de management abia anul trecut, la Chișinău. De altfel, Busuioc este basarabean de origine, el fiind antreprenor în domeniul vânzărilor auto. Gheorghe Adrian Cătană (47 de ani) a terminat în urmă cu numai șase ani Facultatea de Stiințe Economice, Sociale și Administrative de la Universitatea Alma Mater Sibiu. Până atunci a fost de meserie șofer. Pentru perioada 2010-2015, în CV-ul său este trecut un singur cuvânt: Canada.

Singurul parlamentar ce a făcut cursuri de retorică
În cazul USR, se regăsesc mulți parlamentari cu studii în străinătate, lucru explicabil și prin faptul că media de vârstă în cazul lor este mai mică decât la celelalte partide. Însă nici în partidul condus de Cătălin Drulă nu lipsesc situațiile în care unii deputați și senatori fie au făcut studiile universitare după o pauză luată în urma absolvirii liceului, fie s-au reorientat spre domenii de activitate cu totul diferite față de cele în care și-au obținut prima diplomă universitară.

De exemplu, liderul de grup de la Cameră, Ionuț Moșteanu a făcut studii de automatică la Politehnica din București, dar imediat după a studiat management la Bioterra, iar acum doi ani a absolvit un master de „Filosofie, politică și economie”, la Facultatea de Filosofie a Universității București.

La fel a procedat și Bogdan-Ionel Rădeanu care este inginer la bază, dar apoi a făcut obținut o diplomă de licență și un masterat în economie. Rodeanu nu s-a oprit aici astfel că anul trecut a urmat un curs de două luni de „Managementul Strategic al Afacerilor Interne” la Colegiul Naţional de Afaceri Interne.

Cristian Seidler a absolvit dreptul încă din 2003 și părea că este mulțumit cu ceea învățat la Universitatea din Oradea. Asta până în 2015 când s-a înscris la cursurile de retorică ale Casei Paleologu, o școală de învățământ alternativ înființată de fostul ministru Theodor Paleologu.

Printre senatorii USR îl regăsim pe Aurel Oprinoiu care s-a apucat de studii de economie la Universitatea Valahia din Târgoviște la vârsta de 30 de ani, oricum mai tânăr decât Costel Vicol care la 35 de ani a început aceeași specializare la Universitatea Spiru Haret. Mai este de mențioant și Cristian Ghica care și-a petrecut tinerețea în amfiteatrele Politehnicii București, pentru ca la 41 de ani să se apuce de studii de drept la Universitatea Nicolae Titulescu. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Liderii PSD Iași au votat pentru „calea sigură”
24/11/2024 10:05

Şeful PSD Iaşi, Bogdan Cojocaru, a votat duminică dimineaţa la secţia 244 de la Şcoala Gimnazială „Titu Maiorescu” din Iaşi. Alături de el au venit şi colegi de partid. Printre ei au fost ...

Peste 220.000 de alegători din Diaspora au votat
24/11/2024 09:25

227.678 de alegători au votat in diaspora, pană duminică, la ora 9,00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate in timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Ag ...

Alegeri prezidenţiale. 18.008.480 de alegători sunt înscrişi pe listele electorale permanente
24/11/2024 07:23

Numărul total al alegătorilor inscrişi in listele electorale permanente, valabil pentru scrutinul prezidenţial, este de 18.008.480 de cetăţeni, după cum a informat vineri Autoritatea Electorală Permanen ...

Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
24/11/2024 00:05

Artistul Tudor Chirilă sustine că fiecare votant trebuie să-si spună anumite intrebări cu privire la candidatii de la prezidentiale, iar apoi să pună stampila de vot. „Să intelegem că bazinul de vot ...

„Nu suntem nebuni”. Medvedev, schimbare radicală de retorică: Rusia nu este dispusă să înceapă un război nuclear
24/11/2024 00:01

Dmitri Medvedev, vicepresedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care anterior a amenintat in mod repetat Occidentul cu arme nucleare, si-a schimbat brusc retorica, scrie publicatia independentă The Mosc ...

„Moldova, regiune prioritară pentru investiții în Sănătate”
23/11/2024 19:10

Elita sistemului medical din regiunea Moldovei a fost prezentă la Iasi la sfarsitul acestei săptămani. Palatul Culturii a fost gazda unei intalniri deosebite organizată de ministerul Sănătătii, sub coord ...

Robert Turcescu acuză mafia de partid și de stat! Vor încerca să măsluiască alegerile
23/11/2024 11:38

Mai sunt două zile, dar nu se termină! La cum arată situatia, parcă văd că abia duminică seara la 21.00 incepe adevarata nebunie: trei candidati (Simion, Lasconi, Ciucă) la egalitate pe locul doi! Ne ...

Traian Băsescu îl face ”fetiță” pe Rareș Bogdan! Reacția lui ”ruj roz”
23/11/2024 11:16

Rares Bogdan l-a acuzat vineri pe Traian Băsescu că actionează “diabolic” in incercarea de a se “lipi” de lidera USR, Elena Lasconi, pe care o vrea la Palatul Cotroceni, atrăgandu-si o replică dur ...

Eurodeputatul Eugen Tomac: Aderarea la Schengen nu este în niciun caz o victorie a actualului guvern
23/11/2024 10:39

Intrarea in Schengen este un drept pe care romanii il meritau demult, nu o favoare a actualului guvern, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. El spune că procesul pe care l-a initiat la CJUE a fost un pas necesar ...

Ciolacu, întrebat despre zborul cu avionul privat la Nisa:
23/11/2024 08:28

In cadrul unei dezbateri electorale organizate joi seară de Antena 3, premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat cu privire la zborul cu avionul privat inchiriat de compania Nordis, cu care a fost la Nisa in 202 ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei