Victor Ponta folosește decizia Curții Constituționale privind plagiatul pentru a-și recâștiga titlul de doctor: „S-a comis o ilegalitate" / Cronica celui mai mare scandal de plagiat din România
Dimensiune font:
Victor Ponta - primul premier din istoria recentă a României acuzat că și-a plagiat teza de doctorat - apelează la o cale extraordinară de atac pentru a-și recăpăta titlul de doctor care i-a fost retras în 2016 printr-o decizie a ministrului de atunci ai Educației Mircea Dumitru. Cu două procese pierdute în instanţă în care ceruse suspendarea, respectiv anularea ordinului, Victor Ponta merge din nou în instanță și invocă acum decizia pronunțată în 2022 de Curtea Constituțională conform căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și doar de o instanță judecătorească.
În iulie 2020, Victor Ponta a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) procesul cu Ministerul Educației prin care contestase ordinul emis de Mircea Dumitru în 2016 prin care i-a fost retras titlul de doctor pentru plagierea tezei de doctorat.
Profitând de o decizie a Curții Constituționale, fostul premier a formulat însă o cerere de revizuire a deciziei ICCJ, acțiunea fiind deschisă la finalul anului trecut la Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Conform portalului instanțelor, termenul de judecată este stabilit pentru 5 aprilie.
„O ilegalitate împotriva mea”
Contactat de HotNews.ro, Victor Ponta a spus că își bazează noua acțiune în instanță împotriva Ministerului Educației pe decizia prin care Curtea Constituțională a stabilit în vara anului trecut că ministrul Educației nu va mai putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat, ci va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi frauda.
Victor Ponta susține că prin decizia prin care i-a fost retras titlul de doctor „a fost comisă o ilegalitate”. Mai mult, el vrea să îl dea în judecată și pe Mircea Dumitru.
-„Vreau să arăt că ministrul Educației Mircea Dumitru în 2016, din motive strict personale legate de dosarul lui de la Securitate, a comis o ilegalitate împotriva mea.
-Recâștigarea titlului de doctor nu-mi folosește la nimic, nu sunt angajat la stat, nu sunt cadru univeristar, nu are niciun efect și nu am avut niciodat vreun spor de salariu pe baza acestui titlu.
-(...) Este o decizie a Curții Constituționale de anul trecut care spune foarte clar că un act administrativ, în cazul de față acordarea titlul de doctor, care a intrat în circuitul civil și a produs efecte la mai mult de un an nu poate fi retras printr-o decizie administrativă, adică prin actul ministrului Mircea Dumitru .
-Ministrul nu trebuia să-mi retragă titlul ci trebuia să facă o acțiune în instanță care avea dreptul să-mi retragă titlul. Dar ministrul se grăbea foarte tare atunci pentru că erau un an de alegeri și nu a avut răbdare să facă procedura legală.
-Acum Curtea Constituțională spune foarte clar că titlul de doctor se poate retrage prin instanță. Mie instanța nu mi-a retras titlul, ci doar ministrul mi-a retras titlul.
-(...) După ce s-a dat decizia Curții, în 2022, am cerut revizuirea. Avocații s-au ocupat de asta. M-au anunțat ieri că am primit termen.
-(...) După decizia instanței, și cred că voi câștiga, vreau să-l dau în judecată pe Mircea Dumitru”, a susținut Victor Ponta.
Decizia CCR privind condițiile în care poate fi retras titlul de doctor: „Înseamnă amnistia plagiatorilor”
Decizia invocată de fostul premier Victor Ponta pentru a-și recâștiga titlul de doctor a fost pronunțată de Curtea Constituțională în iunie 2022 și prevede că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar în cazul în care „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau