600.000 de femei din Europa sunt victime ale mutilării genitale. De ce se practică circumcizia
Dimensiune font:
În Europa trăiesc cel puțin 600.000 de femei și fete care sunt victime ale mutilării genitale. Este concluzia șocantă a unui raport al Comisiei Europene. Dincolo de această cifră este, însă, o realitate cutremurătoare, pe care ginecologul francez Ghada Hatem o vede în fiecare zi. Lucrează într-un spital din Paris care este specializat în tratarea acestui tip de victime. În Franța, ca în toate statele Uniunii Europene, mutilarea genitală e ilegală. Ghada Hatem dă indicații în timpul unei intervenții chirurgicale. Este a patra operație din această dimineață pentru Ghada Hatem. E specializată în tratarea femeilor care au devenit victime ale mutilării genitale.
Aceste persoane vin la adăpostul Saint-Denis, într-un cartier sărac din nordul Parisului. Cele mai multe sunt din copilărie victime ale tradiției mutilante.
Pacientele se bazează pe ajutorul medicului Ghada Hatem. Aceasta spune că femeile suferă fizic și psihic din cauza efectelor mutilării.
„Unele simt durere, altele se plâng că nu simt nicio plăcere”, spune medicul Ghada Hatem.
„Azi-dimineață, o femeie a venit la mine și mi-a spus cât de importantă este această operație pentru identitatea ei. A vrut să se simtă din nou întreagă din punct de vedere fizic – să recupereze ceea ce i-a fost răpit”, explică medicul ginecolog.
Ghada Hatem încearcă, atât cât poate, să facă acest lucru. Multe femei din comunitatea africană au încredere în acest doctor care a venit aici din Liban.
„Este o nebunie că, după 5.000 de ani, încă se mai practică acest lucru, deși toată lumea știe că este inutil – nicio religie nu o cere și afectează sănătatea. E ceva suprarealist”, spune medicul Ghada Hatem.
De multe ori, mutilarea genitală se face doar cu așa ceva - o lamă clasică de bărbierit. Depinde de Ghada Hatem să repare atât cât poate.
Ghada Hatem spune că din punct de vedere medical, procedura nu este atât de complicată – nu, însă, și din punct de vedere cultural.
„Prin curajul său, doctorul Hatem a reușit să creeze un loc în care se ocupă de o problemă considerată de mulți un subiect tabu. Energia ei a fost extrem de importantă, dar cred că succesul se datorează în egală măsură curajului și determinării sale excepționale”, spune Yohann Mourier, directorul adjunct al spitalului St. Denis.
Familiile femeilor din țara sa continuă să creadă că circumcizia este un act de puritate morală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau