Generația Z transformă peisajul politic global

generatia Z

Dimensiune font:

| 21-02-2024 09:41

În ultimii ani, am fost martorii unei schimbări semnificative în politică la nivel global, o schimbare determinată în mare parte de Generația Z, cei născuți între mijlocul anilor 1990 și începutul anilor 2000 * acești tineri, cei mai mulți acum la vârsta maturității, nu sunt doar simpli observatori ai evenimentelor politice, ci sunt actori activi, cu idei și viziuni care modelează viitorul politic

Generația Z se distinge prin accesul său nemaiîntâlnit la informație și prin folosirea tehnologiei digitale pentru a se informa și a se exprima. Acești tineri sunt primii „nativi digitali”, crescând într-o lume unde internetul, rețelele sociale și dispozitivele mobile sunt omniprezente. Acest lucru le-a permis să se informeze rapid, să discute și să-și formeze opinii proprii despre problemele politice globale.

Tinerii din Generația Z sunt, de asemenea, extrem de conștienți de problemele sociale și de mediu. Probleme precum schimbările climatice, egalitatea de gen, drepturile minorităților și justiția socială sunt prioritare pentru ei. În plus, ei sunt mai dispuși să critice și să conteste structurile de putere tradiționale și să ceară schimbări semnificative în sistemul politic.

Această generație a demonstrat capacitatea de a mobiliza și de a organiza proteste la nivel global. De la mișcarea pentru schimbările climatice condusă de Greta Thunberg la protestele Black Lives Matter, tinerii au fost în prima linie, folosindu-și vocea și rețelele sociale pentru a atrage atenția asupra problemelor importante. Această abilitate de a se mobiliza rapid și eficient este una dintre cele mai puternice unelte ale Generației Z în arena politică.

Pe lângă participarea la proteste și mișcări sociale, tinerii din Generația Z se implică din ce în ce mai mult și în politica formală. Mulți dintre ei au devenit activi în partide politice, iar unii chiar au candidat pentru funcții publice. Ei aduc o perspectivă nouă și proaspătă în politica tradițională, punând accent pe transparență, incluziune și acțiune.

Lecții de redefinire a democrației

Un alt aspect important este modul în care această generație percepe și practică democrația. Pentru Generația Z, democrația nu este doar despre vot; este despre participare activă, dialog și implicare civică. Ei sunt mai predispuși să participe la consultări publice, să semneze petiții și să folosească platforme online pentru a-și exprima opiniile.

Cu toate acestea, există provocări în calea acestui val de activism tânăr. Unul dintre cele mai mari obstacole este scepticismul și rezistența generațiilor mai vechi, care uneori văd activismul tinerilor ca fiind prea radical sau nerealist. În plus, există provocarea de a transforma pasiunea și activismul în schimbări politice concrete și durabile.

„Un alt aspect este riscul de epuizare și deziluzie. Activismul politic poate fi epuizant, mai ales în fața adversităților și a ritmului lent al schimbărilor politice. Este esențial ca tinerii să găsească un echilibru între activism și autocunoaștere, pentru a putea continua să contribuie la societate în mod eficient și durabil”, a spus sociologul Amalia Teșcu.

Pe măsură ce Generația Z îmbătrânește și devine o forță mai influentă în societate, impactul lor asupra politicii va continua să crească. Acești tineri aduc o perspectivă globală, o abordare mai colaborativă și o dorință de schimbare care contrastează puternic cu abordările politice tradiționale. Aceasta nu înseamnă doar că vor aduce noi idei și soluții, dar și că vor schimba modul în care politicile sunt formulate și implementate.

În plus, Generația Z valorizează diversitatea și incluziunea, ceea ce poate duce la o politică mai reprezentativă și mai echitabilă. Ei sunt mai deschiși față de culturi și perspective diferite, ceea ce poate ajuta la depășirea diviziunilor politice tradiționale și la construirea de punți între diferite grupuri sociale și politice.

„Un alt factor important este relația dintre tehnologie și politică. Generația Z, fiind nativă digital, este în mod unic calificată să navigheze în acest peisaj tehnologic în continuă schimbare. Aceasta poate duce la inovații în modul în care campaniile politice sunt conduse, cum sunt formulate politicile și cum se desfășoară guvernarea. De la folosirea datelor pentru a înțelege mai bine nevoile electoratului, la utilizarea platformelor digitale pentru a facilita participarea civică, tehnologia va juca un rol crucial în politicile viitorului”, a adăugat sociologul.

Un aspect crucial pentru viitorul politic este educarea și implicarea tinerilor în procesul democratic. Este vital ca tinerii să fie informați și încurajați să participe în politică, nu doar ca votanți, dar și ca candidați și decidenți. Educația civică, atât în școli cât și prin alte canale, va juca un rol esențial în formarea cetățenilor activi și informați.

Cu toate acestea, provocările nu trebuie subestimate. De la inegalități economice și sociale, la schimbările climatice și crize politice, Generația Z va trebui să facă față unor probleme complexe și adesea interconectate. Modul în care acești tineri vor aborda și rezolva aceste probleme va defini nu doar viitorul lor, dar și viitorul societății globale.

Maura ANGHEL

Generația Z are potențialul de a transforma radical peisajul politic. Prin abordarea lor proaspătă, angajamentul față de schimbare și utilizarea eficientă a tehnologiei, acești tineri sunt bine poziționați să aducă o nouă eră de inovație și progres în politică. În timp ce provocările sunt semnificative, la fel sunt și oportunitățile. Pe măsură ce această generație își asumă un rol mai activ în politică, lumea se pregătește să asiste la o transformare profundă și inspiratoare.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

Cum au transformat site-urile de dating modul în care găsim dragostea
17/04/2024 13:30

 Într-o eră in care tehnologia influentează fiecare aspect al vietii noastre, site-urile de dating au remodelat profund peisajul romantic contemporan. Aceste platforme, apărute la sfarsitul secolu ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/04/2024 13:02

Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea acestui fenomen s ...

Ascensiunea și declinul tocurilor înalte. O călătorie prin modă și putere
17/04/2024 12:36

Tocurile inalte, aceste simboluri ale elegantei si ale statutului social, isi au originile intr-un context surprinzător, departe de podiumurile de modă si covoarele rosii. Încă de la inceputuri, tocu ...

Misterul Lacului Scheletelor
16/04/2024 14:16

Ascuns in adancul Himalayei indiene, la peste 5000 de metri altitudine, se află Lacul Roopkund, un loc care pare desprins dintr-o poveste intunecată. Cunoscut si sub numele de „Lacul Scheletelor”, ...

Umbrele dorinței. Istoria prostituției
16/04/2024 13:40

  Umbrele dorintei. Istoria prostitutiei De la inceputurile civilizatiei, prostitutia a fost prezentă in toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa comp ...

Râsul ascuns: o explorare a fenomenului de gâdilat
15/04/2024 11:20

  Gadilatul, o practică comună care induce rasul si poate strange legături intre oameni, este mult mai complex decat pare la prima vedere. Acest gest simplu, care adesea aduce zambete sau hohote de ras ...

Poveștile și istoria banilor
14/04/2024 14:13

Persoanele se ingrijorează in legătură cu ei, caută metode de a obtine cat mai multi si visează cum să-i cheltuie. Dar cat de mult stim cu adevărat despre bani? Scoici cowrie si alte elemente din natur ...

Donner Party. O incursiune tragică în istoria colonizării americane
14/04/2024 13:49

În iarna anului 1846, o caravană de pionieri americani s-a angajat intr-o călătorie care avea să devină una dintre cele mai triste si mai tulburătoare povesti din istoria colonizării Americii de Ve ...

Trăind cu Aurora Boreală. O călătorie în lumea Sami
14/04/2024 13:37

În lumina polară a nordului, se desfăsoară o poveste veche de secole, una care se leagă de natură, traditii si un mod de viată in armonie cu mediul inconjurător. Aici, in zona arctică, trăieste p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei