3 posibile cauze ale hirsutismului
Dimensiune font:
3 posibile cauze ale hirsutismului
Hirsutismul este o afecțiune caracterizată prin creștere excesivă a părului la femei pe corp sau pe față, în zone în care de obicei doar bărbații au păr. Această creștere anormală a părului poate fi cauzată de niveluri ridicate de androgeni, hormoni masculini, în corpul unei femei. Hirsutismul poate fi, de asemenea, un semn al unei probleme de sănătate subiacente.[3] Care sunt câteva dintre posibilele cauze ale hirsutismului vei descoperi în rândurile de mai jos.
1. Boala ovarelor polichistice
Nu poți vorbi despre hirsutism fără a vorbi despre boala ovarelor polichistice. Ce sunt ovarele polichistice? Boala ovarelor polichistice este o afecțiune endocrină frecventă în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă. Aceasta este caracterizată prin dezechilibre hormonale, menstruații neregulate și dezvoltarea de chisturi mici pe unul sau ambele ovare. Ea afectează aproximativ 15% dintre femeile în vârstă fertilă și este considerată una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilității.
Cauzele exacte ale acestei boli nu sunt încă pe deplin înțelese, însă se crede că factorii genetici, rezistența la insulină și inflamația pot juca roluri importante în dezvoltarea bolii. Studiile au arătat că există o predispoziție genetică pentru această afecțiune, iar femeile cu membri ai familiei diagnosticați cu această afecțiune sunt mai susceptibile să o dezvolte. De asemenea, rezistența la insulină, adică incapacitatea celulelor de a utiliza eficient insulina, poate contribui la apariția ovarelor polichistice. Această rezistență la insulină poate duce la producția excesivă de insulină și hormoni androgeni, ceea ce poate perturba ciclul menstrual și poate duce la formarea chisturilor ovariene.
Un simptom frecvent al bolii ovarelor polichistice este hirsutismul - dezechilibrul hormonal determină organismul să producă mai mulți androgeni (hormoni masculini), ceea ce duce la creșterea excesivă a părului. Pe lângă pilozitate excesivă, tulburări ale ciclului menstrual, dezvoltarea de chisturi pe ovare și infertilitate, această afecțiune se mai poate manifesta prin acnee, creștere în greutate, apariția unor pete de culoare închisă la nivelul pielii și alte simptome.[4]
2. Sindromul Cushing
Sindromul Cushing reprezintă o afecțiune medicală rară, caracterizată de producția excesivă a hormonului cortizol de către glandele suprarenale. Această afecțiune este adesea asociată cu o tumoare a glandei hipofizare, care determină secretarea excesivă a hormonului adrenocorticotropic (ACTH), stimulând astfel glandele suprarenale să producă o cantitate exagerată de cortizol.
Sindromul Cushing poate provoca numeroase simptome, printre care se numără creșterea rapidă în greutate, în special în zona feței și a abdomenului, brațele și picioarele subțiri, pielea subțire și fragilă, apariția de vergeturi roz sau violacee, oboseala, hipertensiune arteriala, osteoporoza sau schimbările de dispoziție.
În cazul femeilor, în rândul cărora se înregistrează și un număr mai mare de cazuri, mai apar hirsutismul, menstruațiile neregulate sau amenoreea (absența menstruației). În cazul bărbaților, simptomele pot include libidou scăzut, probleme de fertilitate și disfuncție erectilă.[2]
3. Hiperplazia suprarenală congenitală
Hiperplazia suprarenală congenitală este o afecțiune ereditară rară care afectează funcția glandelor suprarenale, responsabile de producerea unor hormoni esențiali pentru organism. Această condiție se caracterizează prin producția excesivă sau insuficientă a hormonilor cortizol și aldosteron și este cauzată de diferite mutații genetice care afectează enzimele implicate în sinteza hormonilor suprarenalieni.
Simptomele hiperplaziei suprarenale congenitale pot varia în funcție de tipul și severitatea afecțiunii. În general, acestea includ creșterea rapidă în copilărie, încetinirea creșterii în înălțime, pubertatea precoce, pilozitate excesivă pe față sau corp și acneea severă.[1]
Hirsutismului sau pilozitatea excesivă poate avea multe posibile cauze, printre care și boala ovarelor polichistice, sindromul Cushing și hiperplazia suprarenală congenitală. Indiferent de cauză, poate avea însă un impact semnificativ asupra încrederii în sine și calității vieții unei femei. Important de reținut este că există diverse metode a gestiona și trata această problemă. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adresezi unui specialist. Numai el poate stabili cauza exactă a hirsutismului și, ulterior, care este cea mai bună opțiune de tratament.
Bibliografie:
- „Congenital Adrenal Hyperplasia - Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/congenital-adrenal-hyperplasia/symptoms-causes/syc-20355205. Accessed 9 Oct. 2023.
- „Cushing’s Syndrome”, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 9 Oct. 2023, www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/cushings-syndrome. Accessed 9 Oct. 2023.
- „Hirsutism - Symptoms & Causes”, Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hirsutism/symptoms-causes/syc-20354935. Accessed 9 Oct. 2023.
- „PCOS (Polycystic Ovary Syndrome): Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/8316-polycystic-ovary-syndrome-pcos. Accessed 9 Oct. 2023.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau