5 analize pe care ar trebui să ți le faci cel puțin o dată pe an
Dimensiune font:
E mai bine să previi decât să tratezi - este o afirmație pe care cu siguranță o cunoști încă din copilărie și care rămâne valabilă pe măsură ce trece timpul. Monitorizarea periodică a stării de sănătate permite identificarea rapidă a eventualelor probleme, astfel încât o intervenție precoce să prevină agravarea situației. În acest articol poți afla care sunt câteva dintre cele mai importante analize pe care ar trebui să le faci cel puțin o dată pe an.
Glicemia
Determinarea valorii pe care o are glucoza din sânge este esențială pentru evaluarea stării de sănătate. Creșterea valorii glicemiei este primul și cel mai convingător indiciu al diabetului, o boală cu implicații importante asupra întregului organism. Atunci când nu este tratat corespunzător, diabetul determină deteriorarea constantă a sistemului nervos și a sistemului cardiovascular, asociindu-se cu diverse complicații de tipul neuropatiei diabetice, accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența renală și așa mai departe.
Evaluarea funcției renale
Rolul rinichilor este de a elimina unele dintre deșeurile metabolice din organism și de a menține echilibrul hidroelectrolitic. În absența unei funcționări normale a rinichilor, cunoscută sub denumirea de insuficiență renală, se observă acumularea de apă în țesuturi și apariția unor semne de intoxicație cronică.
Cele mai la îndemână determinări pentru evaluarea funcției renale sunt ureea și creatinina serica. Cei doi parametri oferă indicii prețioase despre modul în care funcționează rinichii și despre care sunt posibilele dimensiuni ale unei eventuale disfuncții, permițând totodată monitorizarea evoluției capacității de filtrare a acestora.
Evaluarea funcției hepatice
Există câțiva parametri cunoscuți sub denumirea de enzime hepatice și care oferă indicații despre modul în care funcționează ficatul și despre eficiența cu care reușește să elimine din organism unele dintre deșeurile metabolice.
Analizele care permit evaluarea funcției hepatice poartă următoarele denumiri:
TGP (ALT - alaninaminotransferaza);
TGO (AST - aspartataminotransferaza);
ALP (fosfataza alcalină);
GGT (gama-glutamiltranspeptidaza).
În funcție de vârsta pacientului și de starea acestuia de sănătate, la aceste determinări se mai pot adăuga și altele: albumina, timpul de protrombină sau bilirubina.
Hemoleucograma
Hemoleucograma este o analiză prin intermediul căreia se evaluează elementele figurate ale sângelui; cu alte cuvinte, celulele care alcătuiesc sângele. Rezultatele obținute oferă informații importante despre:
Cât de eficient poate sângele să furnizeze oxigen țesuturilor din organism, prin intermediul hematiilor bogate în hemoglobină;
Dacă există o infecție, o stare de inflamație în organism sau chiar un cancer al sangelui, indicată de variații numerice sau procentuale ale leucocitelor;
Dacă există o alergie sau o infestație parazitară, indicată de creșterea numărului de eozinofile;
Dacă există probleme privind coagularea sângelui, indicate de variații numerice în afara limitelor normale ale trombocitelor.
Vitamina D
Vitamina D este implicată în zeci de procese metabolice, prin urmare un aport adecvat este extrem de important pentru starea generală de sănătate a organismului. Din păcate, aportul alimentar de vitamina D este aproape nesemnificativ (carnea, ouăle și peștele gras sunt sursele principale de vitamina D), iar sinteza endogenă determinată de expunerea la soare este de asemenea redusă.
Majoritatea populației suferă de o carență cronică de vitamina D sau are valori minime din acest metabolit esențial. Carența de vitamina D determină o mulțime de probleme de sănătate, de la dezechilibre hormonale la scăderea densității osoase, afectarea creșterii scheletului (la copii) și rahitism sau o predispoziție accentuată către tulburări de sănătate mintală din categoria depresiei sau anxietății.
Analizele de sânge sunt o oglindă destul de fidelă a proceselor care se petrec în organismul uman. Alături de alte tipuri de investigații și de un examen clinic complet, ele reprezintă un instrument valoros pentru evaluarea stării de sănătate individuale și pentru monitorizarea evoluției unor eventuale afecțiuni cronice. Discută cu medicul despre oportunitatea efectuării periodice a unei evaluări complete a stării de sănătate.
Sursa foto: Shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau