Una din cele mai utilizate ierburi aromatice in bucatarie, busuiocul este si o planta medicinala miraculoasa. In traditia populara, frunzele de busuioc se puneau pe bube, iar in legaturi, la adenoamele de la gat si sale. Se punea pe jaratec si se tragea fumul in piept, contra tusei, si pe nas contra guturaiului.
Ceaiul din frunze si varfurile florale se folosea in bolile de stomac si rinichi, iar seva plantelor crude, din primavara, contra durerilor de ochi. Cei carora le intra ceva in ochi puneau un fir de busuioc in ochi pentru a-l scoate afara. Dincolo insa de aceste efecte, consumul de busuioc previne cateva afectiuni:
1. Toxiinfectia alimentara
Un studiu facut in 2004 arata ca punerea unei singure picaturi de ulei volatil de busuioc intr-un litru de apa de baut, care se consuma pe parcursul unei zile, ne pune la adapost de multe din infectiile cu bacterii luate din alimente. Si condimentarea cu busuioc a mancarurilor este recomandata, mai ales in timpul verii, deoarece substantele volatile din busuioc pastreaza alimentele nealterate mai mult timp si ne feresc de infectiile tubului digestiv.
2. Ateroscleroza
Unul din secretele efectelor benefice ale bucatariei mediteraneene asupra aparatului cardiovascular este chiar busuiocul. Substantele antioxidante din busuioc previn formarea placilor de aterom pe artere si mentin elasticitatea vaselor sanguine.
3. Infarct
Studii de medicina experimentala arata ca administrarea zilnica de busuioc previne infarctul. Nu doar ca busuiocul protejeaza arterele coronare de depunerile de colesterol, dar ajuta si la tinerea sub control a tensiunii arteriale si are o foarte complexa actiune la nivelul sistemului nervos central, protejand intregul sistem cardiovascular de efectele nefaste ale stresului.
4. Astm bronsic
Consumat ca aliment, in salate, in sosuri ori in supe, busuiocul protejeaza aparatul respirator de aparitia reactiilor alergice, impiedica in buna masura recidiva infectiilor bronho-pulmonare, protejeaza caile respiratorii de procesele inflamatorii ce conduc la aparitia astmului.
5. Infectia cu papilomavirusuri cancerigene
Un studiu facut de un colectiv condus de dr. T. Dasgupta, publicat in 2004 in "Journal of Phytomedicine", arata ca animalele de experienta infectate cu tulpini de papilomavirusuri cu potential cancerigen ridicat si tratate cu frunze de busuioc au avut o rata mult mai mica de aparitie a formatiunilor tumorale fata de lotul martor.
Adauga comentariul tau