A fost publicat noul protocol pentru tratament antiviral, așteptat de toți pacienții cu Hepatita C!"
Dimensiune font:
"A fost publicat noul protocol pentru tratament antiviral, așteptat de toți pacienții cu Hepatita C!"
◾️Anunțul a fost făcut aseară, în cadrul unei ediții speciale cu tema "Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!", difuzată în direct la postul tv TELE M Iași.
Campania de informare a populației asupra cauzelor, efectelor și tratării Hepatitei C a început ieri la Iași, cu emisiunea găzduită în direct de postul de televiziune Tele M și intitulată "Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!". Invitații moderatorului Florina Stângaciu au fost Dr. Camelia Cojocariu. medic primar gastroenterolog la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Iași, Dr. Anca Deleanu, medic de familie, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei Iași, și actrița Doinița Oancea, unul dintre ambasadorii campaniei de informare.
Încă de la începutul emisiunii, Dr. Camelia Cojocariu a furnizat publicului informația atât de mult așteptată de toți pacienții diagnosticați cu Hepatita C: "Astăzi a fost publicat noul protocol de tratament antiviral. A fost o pauză între cele două protocoale, de aproape șase luni, perioadă în care mulți pacienți au fost testați, au deja criteriile de tratament și toți așteaptă să înceapă tratamentul. Deci, pentru ei este o veste foarte bună!"
Datele statistice plasează România în fruntea clasamentului țărilor europene în care se moare din cauza cirozei hepatice, afecțiune provocată și de hepatita C. "Hepatita virală C este una dintre principalele cauze pentru ciroză hepatică și trebuie să subliniez, din păcate, că în ultimii ani, România este pe primul loc în Europa în mortalitatea din cauza aceasta. Încercăm să depistăm cât mai mulți pacienți cu hepatită cronică virală C, pentru că acum avem la îndemână tratamente foarte eficiente care asigură vindecarea infecției cu virus hepatitic C în proporție de peste 98 la sută", a spus Dr. Camelia Cojocariu.
Hepatita C nu are simptome pronunțate, iar când boala este descoperită, ar putea fi prea târziu pentru pacient. "În general, boala este asimptomatică. Simptomatologia apare doar atunci când boala este cu evoluție îndelungată, într-un stadiu avansat. Singura modalitate de a depista o hepatită virală C este screening-ul. Este bine să depistezi boala cât mai precoce și astfel să o tratezi precoce.", a mai precizat Dr. Cojocariu.
"Traseul" pacientului începe cu vizita la medicul de familie, care inițiază procedura de testare și il trimite apoi, dacă este cazul, la medicii specialiști gastroenterologi sau de boli infecțioase.
"Medicul de familie este un pion important în această procedură, întrucât pe listele noastre se află numeroase persoane care ar trebui testate. În acest moment, vorbim despre o testare gratuită numai pentru persoanele asigurate, pentru că testarea este asigurată de CAS. Dar avem, în același timp, și programe care se pot adresa persoanelor neasigurate", a precizat Dr. Anca Deleanu, medic de familie.
În campania de informare a populației intitulată "Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!" s-au implicat și persoane publice. Actrița Doinița Oancea este unul dintre ambasadorii campaniei. "Mă bucur foarte mult că am ocazia să le dau vești bune oamenilor. Ceea ce încercăm noi să facem acum este să informăm cât mai mult populația despre cât de periculoasă este această boală asimptomatică și despre faptul că oamenii pot accesa testarea și tratamentul, care sunt gratuite. Am avut un caz chiar în familie, o mătușă care a suferit de această boală, de Hepatita C, și care s-a tratat cu câțiva ani în urmă cu ajutorul unui tratament cu interferon și costisitor și foarte greu, față de tratamentele de acum, ușoare și moderne, care nu au efectele adverse ale interferonului. Mătușa mea a stat cu acest virus ani de zile, când a fost depistată era deja foarte avansat. Ceea ce vreau să le spun încă o dată oamenilor este să se gândească foarte bine dacă vreodată au fost expuși unor factori de risc pentru hepatita C și să meargă la medicul de familie și, dacă este cazul, să ajungă să se trateze", a spus Doinița Oancea în cadrul ediției speciale "Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!".
România deține primul loc în Europa în privința infectării cu virusul hepatitic de tip C, cu un procent de 3,3 %, iar la nivel național, regiunea Moldovei are cea mai însemnată rată a prevalenței, 4,3 %.
Județul Iasi deține un nedorit procent de 3,79 la sută, situat peste media națională.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau