„Pentru mine, copiii sunt cel mai important lucru de pe pământ”
Dimensiune font:
Dialog cu Alina Belu, noul manager al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iași.
De cîteva zile, Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași are un nou manager. Este vorba despre Alina Belu, bioinginer medical principal ATI, care este în slujba instituției de 18 ani. Am discutat cu noul manager despre măsurile pe care le va lua pentru ca unitatea medicală să devină una model.
- Ați preluat frâiele celui mai mare spital de pediatrie din Moldova. Care va prima dvs decizie în ceea ce privește activitatea instituţiei?
- Prima decizie este legată de organizarea fluxului de pacienți COVID-19 pentru a putea asigura buna funcționare a întregului spital, pentru a putea deservi și restul de pacienți care au afecțiuni grave și care trebuie să respecte un anumit program operator cu anumite termene. Aceștia nu pot fi neglijați și nici nu li se poate restricționa acesul în spital pe motiv că avem COVID. COVID-ul este o realitate cu care trebuie să trăim și să o manageriem.
- Acceptarea noii poziții este cel puțin curajoasă. Ce v-a motivat?
- Cunosc spitalul de peste 18 ani, cu bune și cu rele. Tot timpul mi-am dorit mai multe echipamente și fluxuri mai clare și mai optime și, de cele mai multe ori, mi-a fost imposibil să le obțin. Am decis că dacă vreau cu adevărat să fac tot ceea ce nu se putea, va trebui să mă implic. Este un efort și un sacrificiu de timp, dar îmi doresc că în perioada mea de mandat să aduc în spital tot ceea ce lipsește și este musai indispensabil în viziunea mea. Specizarea pe parcursul celor 18 ani de spital îmi conferă nivelul de cunoaștere integrală în funcționarea tuturor echipamentelor și dispozitivelor medicale din cadrul spitalului, normele de încărcare ale acestora precum și gestiunea fluxurilor în cadrul spitalului.
- Ce vă atrage în meseria dvs? Nu este ușor să lucrezi cu cei mici. Ce vă animă în viață de zi cu zi?
- Copiii au fost tot timpul sufletul meu. Știind că nu se poate să nu pățească ceva, mi-am dorit tot timpul să pot să ajut la vindecarea și tratarea lor. Fiind pasionată de echipamente, am ales bioingineria în loc de medicina clasică pentru că, în vremurile noastre, sunt echipamente care pot face realmente minuni în mâinile unui medic instruit. Asta mi-am dorit să aduc în lumea copiilor care ajung la spital.
- Care vor fi primele schimbări? Ce vor vedea ieșenii după primul an de mandat?
- În primul rând voi aduce, prin Programul COVID-19, 24 monitoare pentru funcții vitale, 16 ventilatoare 120 injectomate și 10 paturi ATI. Îmi doresc să fac din Spitalul de Copii din Iași unul modern și dotat cu echipamente de ultimă generație, dar și cu o echipă de oameni sufletiști și omenoși care să fie dedicați trup și suflet pacientului copil. Îmi doresc că fiecare părinte din Iași să poată spune: „Ferească Dumnezeu să pățească copilul meu ceva, dar măcar știu că dacă se întâmplă orice, pot merge liniștit la spital și stiu că am o șansă. Nu trebuie să caut bani ca să plec cu el în străinătate”.
- Vă invit la un exercițiu de imaginație dificil. Dacă ați fi copil și, Doamne-ferește, ați avea o problemă de sănătate, cum v-ar placea să fiți tratată?
- Dacă aș fi copil și aș ajunge cu un traumatism în spitalul de copii mi-aș dori să fiu tratată de doctorița Sidonia, cum îi spun copiii, respectiv de doamna doctor Susanu Sidonia. Cel mai important mi-ar plăcea ca medicul care mă tratează să aibă compasiune și să-l simt prieten.
- Care este provocarea cea mai mare a unui manager de spital?
- Provocarea majoră a unui manager în momentul de față, mai ales la un spital regional de copii unde trebuiesc gestionați și pacienții-copii COVID-19 care nu pot fi tratați în altă parte, este de a asigura funcționarea normală a unității, concomitent cu soluționarea cazurilor COVID. Am o experiență de peste 18 ani de activitate în cadrul spitalului de copii, fiind formată prin colaborarea constantă și directă cu colegii medicii ATI, chirurgi și pediatri fiind singurul bioingner medical cu o experiență de peste 11 ani în Secția Anestezie Terapie Intensivă, motorul actual al tratamentului împotrivă COVID-19. Sunt angajata spitalului încă din ultimul an de facultate, când, încă studentă fiind, am pornit ca registrator, și am ajuns a gestiona întreaga situație funcțională a echipamentelor și dispozitivelor medicale ale întregului spital. Am găsit timp să mă apropii și de finalizarea tezei de doctorat.
- Nu am vorbit deloc despre omul Alina Belu, ci doar despre bioinginerul și actualul manager.
- Eu sunt absolventă a Facultății de Medicină din Iași, specializarea Managementul Spitalelor și Bioinginerie, ceea ce îmi conferă capacitatea de a manageria spitalul în conformitate cu cerințele de management eficient imperative pentru perioada pe care o tranzităm. Pentru mine, spitalul a fost mereu pe primul loc, răpind și din timpul familiei, respectiv al copilului meu și al mamei mele. Singura pasiune pe care o am o reprezintă echipamenele medicale de ultima generație și modul în care le putem folosi pentru îmbunătățirea vieții pacientului-copil. Pentru mine, copiii sunt cel mai important lucru de pe pământ și sunt dispusă la orice efort și orice sacrificiu uman posibil pentru a le îmbunătăți viața.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau