Alarmă în spitale - Iașul a terminat stocurile de sânge!
Dimensiune font:
* Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași se confruntă cu o criză acută de sânge * stocurile s-au epuizat, iar pacienții au de suferit, tratamentele și operațiile fiind programate în funcție de asta * conducerea CRTS face un apel disperat către ieșeni să vină să doneze * la nivelul județului Iași, procentual, doar 1,1 % din populație donează sânge
Numărul donatorilor de sânge de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Iaşi a scăzut drastic în contextul extinderii epidemiei de coronavirus și stocurile s-au epuizat. Asfel, reprezentanții CRTS Iași fac un apel și roagă ieșenii să doneze. „Stocurile de componente sanguine s-au epuizat. În spitale, pacienţii aşteaptă ajutorul nostru. Aşteptarea le pune în pericol viața. Uneori, s-ar putea să fie prea târziu. Haideţi să le arătăm că ne pasă!”, au transmis aceștia.
Potrivit dr. Lavinia Scripacariu, șefa CRTS Iași, numărul donatorilor este extrem de mic și asta se datorează și fricii de COVID-19. „Noi am avea nevoie zilnic de 80 de donatori eligibili, însă media în ultima perioadă a fost total insuficientă față de cererile din spitale care sunt foarte mari. Cred că media pe zi a fost în ultima lună cam de 49 de donatori pe zi, ceea ce este foarte puțin în comparație cu necesitățile. Facem apel la populație și transmitem și pe această cale că este nevoie de sânge. Îi asigurăm că avem condiții bune și evităm riscul de transmitere a infecției cu COVID-19. Nu au de ce să-și facă griji din acest punct de vedere”, a spus dr. Lavinia Scripcariu, director CRTS Iași.
Din păcate, la nivelul județului Iași, procentual, doar 1,1 % din populație donează sânge. Cifrele ar fi și mai mici dacă nu s-ar mobiliza să strângă donatori cei care au rude sau cunoscuți care trec prin intervenții chirurgicale.
Cine poate dona și ce beneficii are
Pentru a putea fi un donator eligibil, persoana trebuie să fie sănătoasă din punct de vedere clinic, să nu aibă o boală cronică sau infecţioasă, să nu fi suferit vreo intervenție chirurgicală sau stomatologică în ultimele luni și să aibă o greutate de minim 50 de kilograme. Totodată, femeile care donează nu trebuie să fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. Mai mult, deși în alte țări nu este așa, la noi donatorii au parte, pe lângă satisfacția că au salvat o viață, și de anumite beneficii. Aceștia primesc o zi de concediu plătit, 50% reducere la transportul în comun pentru o lună, un set de analize gratuit, decontarea transportului în ziua donării și șapte bonuri de masă.
Cei interesaţi se pot prezenta la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iaşi de luni până vineri, între orele 7 și 13. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau