Alexandru Rafila, sfaturi pe timp de caniculă: Cantităţi mici de lichide la intervale mici repetate, mai utile decât consumul unei cantităţi mari o singură dată
Dimensiune font:
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut unele recomandări pentru perioada caniculară şi a subliniat că este important ca persoanele să nu se expună soarelui prea mult timp şi să caute locurile răcoroase, dar şi să consume lichide, dar nu îndulcite, în cantitaţi şi în intervale mici.
Alexandru Rafila a declarat vineri, la Digi24, că recomandările sunt unele specifice perioadei caniculare şi se referă la toate categoriile de vârste.
”Sunt recomandări specifice, atât pentru populaţia generală, cât şi pentru persoanele vârstnice, recomandări pentru angajatori sau pentru cei care desfăşoară activităţi fizice intense. Sigur, sunt lucruri comune care se referă la recomandarea de a evita pe cât se poate expunerea directă la căldură în intervalul 11.00- 17.00. Persoanele care sunt expuse la căldură e recomandat să găsească o soluţie să stea în incinte mai reci, circa 5 grade faţă de temperatura mediului ambiant, asta era recomandarea”, a declarat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a precizat că ani la rând în sudul ţării au fost temperaturi de peste 35 grade Celcius pe timpul verii, iar aceste recomandări sunt valabile la astfe de temperaturi ridicate.
”Dacă nu avem aer condiţionat este recomandat să mergeţi în locuri publice care beneficiază de climatizare şi care pot sp reprezinte pentru persoanele care suportă mai greu căldura, o soluţie. Sunt oameni care nu au la domiciliu aparate de climatizare a aerului, acum ştiţi că şi gradul de suportabilitate a căldurii e evident în funcţie de persoană, în funcţie de afecţiunile pe care le are şi ceea ce se întâmplă în acest moment, să ne amintim că ani la rând am avut temperaturi în sudul ţării temperaturi de peste 35 de grade, dar asta nu înseamnă că recomandările noastre nu sunt utile. Evitarea consumului de alcool chiar sub formă de bere sau vin este extrem de importantă, pentru că lumea are senzaţia că se răcoreşte, ei bine, nu se răcoreşte”, a declarat Rafila.
Alexandru Rafila a mai spus că fructele şi legumele favorizează hidratarea, iar lichidele trebuie băute în cantităţi mici şi des.
”Cantităţi mici de lichide la intervale mici repetate sunt mai utile decât consumul unei cantităţi mari o singură dată. E o hidratare permanentă şi evită în acest fel dezechilibrele ce pot să apară. Şi duşuri reci se pot face, dar nu extrem de reci, cu apă călduţă”, a declarat Rafila.
ANM anunţă că valul de căldură se va intensifica.
”Pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) şi luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice şi sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade”, anunţă vineri ANM, în condiţiile în care era deja ân vigoare o avertizare cod galben pentru vineri şi sâmbătă, conform căreia ”valul de căldură se va intensifica treptat în cea mai mare parte a ţării, disconfortul termic va creşte, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.
De asemenea, o avertizare cod portocaliu vizează sudul şi sud-estul ţării.
”Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, precizează meteorologii, anunţul adăugându-se celui deja emis, care semnala că pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă (22 şi 23 iulie) în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica.
ANM mai anunţă că de marţi (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării, iar duminică, în jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii local vor fi manifestări specifice instabilităţii atmosferice.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau