Alimentele alterate bagă tot mai mulți ieșeni în spital
Dimensiune font:
* „Numărul cazurilor de enterocolită este în creștere. Din această cauză este foarte important să ne folosim simțurile atent... Enterocolita are simptome zgomotoase, iar tratarea timpurie este extrem de importantă, mai ales dacă vorbim despre copii sau bătrâni”, avertizează dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași
Patologia specifică sezonului cald a început deja să își facă simțită prezența, iar acest lucru se poate observa și în spitalele din Iași. Conform doctorilor, alimentele alterate, pe care mulți le consumă din neatenție, pot cauza reale probleme de sănătate. Astfel, numărul pacienților care suferă de enterocolită este într-o continuă creștere în perioada sezonului cald.
Dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf.Parascheva” din Iași, susține că enterocolita are simptome zgomotoase și că tratarea timpurie este extrem de importantă, mai ales dacă vorbim despre copii sau bătrâni.„În cazul enterocolitei, simptomatologia este foarte zgomotoasă. Vorbim despre greață, vărstături și dureri de cap. Totodată, apar scaunele diareice iar în această situație trebuie să ne adresăm Spitalului de Boli Infecțioase. Vărsăturile sau scaunele diareice provoacă pierderea electroliților importanți din organism iar acest dezechilibru este foarte important. Dacă discutăm despre copii sau persoane în vârstă, lucrurile sunt cu atât mai urgente, întrucât pacienții trebuie să primească cât mai repede tratamentul adecvat pentru reechilibrare”, precizează medicul ieșean.
În spitale se observă un trend ascendent
Cadrele medicale susțin că se confruntă deja cu un trend ascendent. Astfel, foarte mulți ieșeni și nu numai ajung în această perioadă la spitale, având nevoie de ajutor de specialitate. „Se simte deja trendul ascendent, mai ales de când au început să crească temperaturile. Acest lucru provine și din dorința populației de a se bucura de vreme, de anotimpul cald. Astfel, mulți se alimentează din surse nesigure”, adaugă dr. Florin Roșu.
Cadrele medicale vin și cu câteva sfaturi importante, de care ar trebui să ținem cont pe perioada verii. Conform acestora, când ne gândim să mâncăm la restaurante, ar fi indicat să alegem locațiile cele mai frecventate, chiar dacă uneori ele pot fi mai aglomerate. „Numărul cazurilor de enterocolită este în creștere. Din această cauză este foarte important să ne folosim simțurile atent. Astfel, dacă observăm un miros neobișnuit nu trebuie să consumăm alimentele respective. În perioadele cu temperaturi înalte, alimentele se alterează mult mai ușor, într-un ritm alert. Este important să frecventăm locațiile în care există mai mulți clienți. Astfel, am putea să evităm unele neplăceri, mai ales în timpul concediului”, încheie managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Totodată, medicii susțin că, în această perioadă a anului, este bine să consumăm foarte multe fructe și legume proaspete, renunțând mai ales la alimentele ce conțin grăsimi. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau