Alimentele de tip fast-food ucid creierul
Dimensiune font:
Dacă mai bine de 20% din caloriile pe care le furnizezi organismului tău zilnic provin din alimente ultraprocesate, n-ar fi rău să-ți schimbi obiceiurile. Un studiu recent a arătat că, dacă un sfert sau o treime din caloriile ingerate zilnic provin din astfel de alimente, atunci riscul de demență este cu 28% mai mare decât dacă ai avea o alimentație „curată”.
În această categorie de alimente intră supele „la plic”, sosurile gata pregătite, pizza congelată sau meniurile de la supermarket, pe care doar le încălzești. Adică toate acele alimente care îți fac viața ușoară.
Lor li se adaugă hot dogul, cârnații, burgerii, cartofii prăjiți, prăjiturile, acadelele, gogoșile sau înghețata, genul de plăceri fără de care nu ai vedea viața, scrie CNN.
Pe lângă faptul că cresc riscul de obezitate, probleme de circulație și ale inimii, măresc riscul de diabet și cancer, iată că acestea grăbesc și declinul cognitiv și scurtează drumul către demență.
În cadrul studiului, au fost monitorizați de oameni de știință de la Universitatea São Paulo peste 10.000 de brazilieni, timp de 10 ani, vârsta medie fiind de 51 de ani.
Riscul de demență a început să crească simțitor din momentul în care 20% din caloriile ingerate zilnic proveneau de la aceste alimente ultraprocesate.
Dar realitatea e că în alte țări situația e și mai rea, 58% din caloriile zilnice ale americanilor provenind din astfel de alimente. În Marea Britanie, 56,8% din totalul caloriilor sunt date de astfel de alimente, iar în Canada, cifra ajunge la 48%, a explicat unul dintre autorii studiului, dr. Claudia Suemoto, de la universitatea menționată.
20%, cum e cazul brazilienilor, nici nu e prea mult – la un total zilnic de 2.000 de calorii, înseamnă doar 400 de calorii. Să ne gândim că o porție de cartofi prăjiți și un cheeseburger totalizează 530 de calorii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau