Aproape jumătate din copiii românilor nu știu să se spele pe dinți
Dimensiune font:
47% dintre copiii români încep prea târziu periajul dentar, deoarece părinții nu acordă suficientă atenție igienei orale a copiilor, arată un studiu recent realizat prin platforma Ipsos.Digital. Părinții români sunt printre cei mai ocupați, având foarte puțin timp pentru activități zilnice. În acest context, mulți îmi doresc ca copiii lor să fie independenți. Potrivit unui alt sondaj, 23% dintre părinții cu copii sub 6 ani cred că aceștia se pot ocupa singuri de igiena orală. Specialiștii recomandă ca părinții să se ocupe de igiena orală a copiilor până la vârsta de 8 ani, deoarece copiii au nevoie de timp și atenție pentru dezvoltarea corectă a abilităților și dexterității necesare pentru un periaj corect.
Cu toate că nu e un secret că dinții copiilor ar trebui periați de două ori pe zi, dimineața și seara (53% dintre respondenți consideră că acest lucru este important potrivit unui alt sondaj) și părinții sunt conștienți de necesitatea reducerii zahărului din alimentația celor mici, dar și de menținerea unei diete echilibrate încă din primii ani de viață, există încă lacune în cunoștințele și practicile acestora.
Conform sondajului realizat pe platforma Ipsos.Digital, 28% dintre părinți au început igiena gingiilor atunci când a erupt primul dinte, 23% au început să perie dinții copiilor abia la apariția primului dinte de lapte, 34% au spus că au început igiena orală a copiilor abia după ce aceștia au început să mănânce alimente solide, iar 10% au început periajul atunci când copilul a început grădinița – mult prea târziu. Concomitent, 28% dintre părinți mărturisesc că nu obișnuiesc nici să cumpere pastă de dinți adecvată vârstei copiilor.
Recomandarea specialiștilor pentru părinți este aceea de a începe igiena bebelușului încă din primele luni de viață – cel târziu când apare primul dinte. În această perioadă, mucoasa și pliurile gingivale ale bebelușului ar trebui curățate ușor de două ori pe zi, dimineața și seara, folosind un tampon de vată sterilă umezit în apă. Ulterior, se face trecerea la produse de igienă orală adaptate vârstei lor.
Părinții uită adesea și că zahărul este inamicul numărul unu pentru dinții copiilor. Potrivit datelor colectate, consumul de dulciuri și sucuri cu zahăr variază semnificativ între perioada sărbătorilor și restul anului. În timpul anului, 52% dintre părinți au raportat că micuții lor consumă dulciuri cel puțin o dată pe zi. În perioada sărbătorilor de iarnă acest procent ajunge la 60%, procentul copiilor care mănâncă dulciuri de mai multe ori pe zi înregistrând o creștere de 75%.
Nicoleta ZANCU
La nivel global, datele sunt alarmante. În 2019, aproximativ 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume au fost afectați de boli orale, conform raportului Global Oral Health Status al ONU. În Europa Centrală și de Est, rata cariilor netratate la copii este foarte ridicată. Raportul OMS din 2022 estimează că între 45% și 53% dintre copiii cu vârste între 1 și 9 ani din această regiune au carii netratate la dinții de lapte. România se confruntă cu provocări similare, subliniind nevoia unei mai bune educații și a unor practici de igienă orală mai riguroase.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau