Artrita, dușmanul vârstei înaintate
Dimensiune font:
Aproape un miliard de oameni la nivel global ar putea avea o formă comună de artrităpână în anul 2050, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, condusă de Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington, a constatat că, în ultimele decenii, cazurile globale de osteoartrită au crescut rapid.
În 1990, 256 de milioane de oameni din toată lumea au fost diagnosticați cu această afecțiune. Până în 2020, acest număr a crescut la 565 de milioane – o creștere de 132%. Până în 2050, se estimează că cifra va ajunge la un miliard de oameni. Osteoartrita, sau „artrita cauzată de uzură”, este cea mai comună formă a afecțiunii. Cu osteoartrita, cartilajul dintr-o articulație începe să se descompună și, în cele din urmă, poate provoca durere, rigiditate sau umflare a articulațiilor, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Nu există leac pentru această afecțiune, dar experții sugerează, de obicei, o combinație de intervenții în stilul de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice, kinetoterapie și, mai ales, pierderea în greutate. La care se pot adăuga anumite medicamente și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.
Cercetarea, publicată în The Lancet Rheumatology, observă că cele mai comune zone ale sunt artritei sunt șoldurile și genunchii.
Artrita apare odată cu înaintarea în vârstă, însă nu este singurul factor declanșator, afecțiunea putând apărea și ca urmare a unei lovituri puternice sau a efortului fizic pe care îl fac sportivii.
Cercetătorii susțin acum că există trei factori principali care determină creșterea cazurilor de artrită: îmbătrânirea, creșterea populației și obezitatea. Osteoartrita este mai frecventă în rândul femeilor, decât la bărbați, și este de așteptat ca această tendință să continue.
În 2020, 61% din cazuri la nivel global au fost diagnosticate la femei, comparativ cu doar 39% diagnosticate la bărbați.
„Motivele diferențelor de sex în prevalența cazurilor de osteoartrită sunt investigate, dar cercetătorii cred că genetica, factorii hormonali și diferențele anatomice joacă un rol major”, a declarat profesorul Jacek Kopek, de la Universitatea din Columbia Britanică.
Cercetătorii consideră că, dacă obezitatea ar putea fi abordată la nivel global, ar putea reduce povara osteoartritei cu 20%. Teona SOARE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau