Autismul - provocat de lipsa unui hormon cheie din placentă?
Dimensiune font:
Alopregnanolona este un neurosteroid endogen al cărui nivel crește pe măsură ce o femeie trece prin etapele sarcinii. Cercetări recente au scos la iveală că o formă sintetică de alopregnanolone administrată unei femei după naștere poate ajuta la reducerea cazurilor acute de depresie postpartum. Dar, până în prezent, nu a fost clar ce efect are acest hormon vital asupra dezvoltării creierului fetal în timpul sarcinii, notează NewAtlas.
„Din datele noastre, nicio altă echipă de cercetare nu a studiat modul în care alopregnanolona placentară (ALLO) contribuie la dezvoltarea creierului și comportamentelor pe termen lung", explică Claire-Marie Vacher, autorul principal al noii cercetări. "Studiul nostru constată că pierderea țintită de ALLO în pântece duce la modificări structurale pe termen lung ale cerebelului - o regiune a creierului care este esențială pentru coordonarea motorie, echilibrul și cunoașterea socială - și crește riscul dezvoltării autismului".
Cercetând influența alopregnanolonei asupra dezvoltării creierului, cercetătorii au creat un model animal modificat genetic pentru a avea întreruperi la sinteza alopregnanolonei. Schimbări semnificative de neurodezvoltare au fost detectate la urmașii animalelor, deoarece producția de alopregnanolonă a scăzut.
„Din perspectivă structurală, cele mai pronunțate anomalii cerebeloase au apărut în materia albă a cerebelului", spune Vacher. "Am găsit o grosime crescută a mielinei, un strat izolant bogat în lipide care protejează fibrele nervoase. Din perspectivă comportamentală, urmașii de sex masculin a căror furnizare de ALLO a fost redusă brusc au prezentat un deficit de comportament repetitiv și deficiențe de sociabilitate crescute - două elemente caracteristice la oamenii care au tulburări ale spectrului de autism".
Cel mai interesant, cercetătorii au descoperit că aceste anomalii ale dezvoltării creierului ar putea fi prevenite prin administrarea unei singure injecții de alopregnanolonă în timpul sarcinii unui animal. Acest lucru implică faptul că hormonul joacă un rol notabil în conturarea unui creier fetal, iar suplimentele compusului pot preveni anomaliile.
Este important de menționat că această cercetare nu a fost încă publicată într-un jurnal revizuit și corelația cu autismul este doar ipotetică în acest stadiu. Nu există date care să sugereze că suplimentele de alopregnanolonă în timpul sarcinii umane pot preveni autismul urmașilor unei mame. S-a sugerat că există o serie de factori genetici și de mediu care să influențeze riscul unui copil de a dezvolta autism, astfel încât acest nou studiu, dacă este verificat, oferă doar o piesă din puzzle-ul mai mare despre ceea ce provoacă tulburarea spectrului de autism.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau