Cancerul pancreatic poate fi stopat
Dimensiune font:
Oamenii de știință au găsit o nouă cale de a combate tipul de cancer cu cea mai mare rată a mortalității prin blocarea modului în care se aprovizionează cu energie.
Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra a descoperit că tumorile pancreatice își pot „schimba dieta” și se hrănesc cu o substanță chimică în cazul în care epuizează zahărul.
Cercetătorii sugerează că dezvoltarea de medicamente care să înfometeze tumorile, prin privarea de sursa lor vitală de combustibil - uridina - ar putea îmbunătăți tratamentul și crește ratele de supraviețuire.
Cancerul pancreatic are cea mai mare rată de deces din Anglia, ucigând nouă din 10 pacienţi într-un interval de cinci ani.
În cadrul experimentele făcute pe șoareci oamenii de știință au descoperit că blocarea unei gene numite UPP1 ar putea împiedica tumorile pancreatice să transforme uridina în energie.
Institutul britanic a descoperit că procedura „a oprit în mare măsură creșterea tumorii” la animale și speră că aceeași tactică va funcționa și la oameni.
„Persoanele cu cancer pancreatic se confruntă adesea cu un prognostic sumbru, așa că este nevoie urgentă de noi progrese pentru a ajuta la tratarea acestei boli agresive. Este incitant că prin acest nou studiu s-a descoperit că cancerele pancreatice își pot schimba dieta și pot deveni dependente de un anumit combustibil de rezervă. Sperăm că putem profita de acest lucru pentru a găsi modalități de a trata boala mai eficient”, a spus profesorul Kristian Helin, șeful Institutului de Cercetare a Cancerului.
Uridina este creată în mod natural în organism și funcția sa este de a transporta informații genetice și de a menține un metabolism sănătos, precum și funcția creierului.
„Aceste descoperiri foarte interesante deschid noi căi pentru tratarea unui tip de cancer care, în prezent, nu are opțiuni de tratament eficiente. Evidențiem faptul că celulele canceroase pancreatice pot deveni dependente de uridină pentru creșterea și supraviețuirea lor”, a spus și co-liderul studiului, dr. Costas Lyssiotis, de la Universitatea din Michigan, a adăugat. Oamenii de știință au descoperit anterior că pacienții cu cancer aveau șanse mici de supraviețuire dacă aveau cantități mari de enzimă UPP1, care descompune uridina în zahăr.
Teona SOARE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau