Cancerul, vindecat prin imunoterapie și inteligență artificială

download

Dimensiune font:

| 02-02-2023 11:31

Impulsionată de un nou arsenal terapeutic şi de o mai bună înţelegere a cancerului, oncologia a înregistrat progrese spectaculoase în ultimii ani, domeniul de cercetare fiind în continuare vast, relatează joi AFP.

Cauzat de o transformare a celulelor, care devin anormale şi prezintă o proliferare excesivă, cancerul este un flagel la fel de vechi ca şi viaţa.

Însă, progresul în domeniul cercetării a făcut posibilă o mai bună înţelegere a acestei boli, cauza a aproape 10 milioane de decese pe an în lume - acum se ştie că pentru acelaşi organ nu există "unul" ci "multe" cancere şi că pentru acelaşi tip de cancer pot exista tumori diferite.

"A vorbi despre cancerul de colon sau cancerul de sân nu înseamnă nimic; provocarea, astăzi, este de a defini cum arată cancerul din punct de vedere biologic", a explicat pentru AFP doctorul Fabrice André, director de cercetare la centrul de tratament al cancerului Gustave-Roussy din Franţa.

Există, de exemplu, trei tipuri principale de cancere de sân, care nu sunt receptive la aceleaşi tratamente.

În ultimii ani, "dezvoltarea tehnologiilor moleculare a făcut posibilă o mai bună identificare a proteinelor anormale care trebuie blocate" pentru fiecare tip de tumoare, a continuat Fabrice André.

Această înţelegere mai aprofundată a bolii a condus la apariţia, în anii 2000, a unor terapii direcţionate care vizează o mutaţie genetică specifică.

- Imunoterapie -

Anterior, chimioterapia era adesea singurul tratament propus, dar prin scopul său de eliminare a celulelor canceroase, indiferent de localizarea lor în corpul uman, putea să antreneze efecte secundare.

Pentru mai multe tipuri de cancer, precum anumite forme de leucemie, "terapiile direcţionate au reprezentat o revoluţie", a subliniat profesorul Bruno Quesnel, director de cercetare şi inovaţie la Institutul naţional al cancerului (INCa) din Franţa.

În ultimii zece ani, imunoterapia s-a remarcat drept cel mai important progres în oncologie.

Principiul: pacientul devine propriul medicament. Spre deosebire de chimioterapie, nu mai sunt ţintite celulele canceroase în sine, ci celulele imunitare care le înconjoară. Reactivate, acestea din urmă sunt cele care distrug celulele tumorale.

Această descoperire a adus în 2018 Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru doi cercetători, James Allison de la Universitatea din Texas, Statele Unite şi Tasuku Honjo de la Universitatea Kyoto, Japonia.

Pentru unele tipuri de cancer, această descoperire a fost majoră. Spre exemplu, înainte de 2010, rata de supravieţuire a pacienţilor cu melanom (cel mai grav cancer de piele) metastatic era foarte scăzută. Datorită imunoterapiei, speranţa de viaţă a crescut la zece ani, comparativ cu câteva luni cât era înainte.

Însă, nu toate tumorile răspund la acest tratament, care poate provoca şi reacţii adverse.

- Inteligenţă artificială -

"Suntem abia la începutul imunoterapiei", a dat asigurări profesorul Bruno Quesnel. Variaţiile acestei noi arme terapeutice sunt deja numeroase: anticorpi bispecifici, terapii celulare şi genice (celule CAR-T) şi altele.

"Va trebui acum să reuşim să combinăm tratamentele într-un mod cât mai inteligent posibil", a notat Pierre Saintigny, medic oncolog la centrul Léon Bérard din Lyon, Franţa. "Cu imunoterapia am făcut un pas înainte în tratamentul cancerului, dar mai sunt paşi de făcut pentru toţi pacienţii".

Cercetătorii pot conta pe capacitatea biotehnologiilor de a dezvolta medicamente noi, din ce în ce mai specifice şi mai puţin toxice.

Un alt pilon important îl reprezintă dezvoltarea inteligenţei artificiale (IA), care permite deja o mai bună definire a prognosticului cancerului. Datorită ei, "vom putea identifica pacienţii care pot beneficia de un tratament scurt", a dat asigurări Fabrice André. Avantajul: o dezescaladare terapeutică pentru pacienţi şi costuri mai reduse pentru comunitate.

Cancerul de sân a fost pionier în utilizarea inteligenţei artificiale, de care ar trebui să beneficieze acum şi alte tipuri de cancer.

O altă speranţă constă în capacitatea de a detecta foarte precoce o tumoră dezvoltată în organism. "O facem deja în Statele Unite, analizând ADN-ul datorită unui simplu test de sânge, dar există încă o mulţime de (rezultate) fals pozitive", a precizat Fabrice André.

Înainte de generalizarea unei astfel de tehnici, prevenţia rămâne cea mai bună modalitate de evitare a unei părţi semnificative a cancerelor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei