Cancerul, vindecat prin imunoterapie și inteligență artificială

download

Dimensiune font:

| 02-02-2023 11:31

Impulsionată de un nou arsenal terapeutic şi de o mai bună înţelegere a cancerului, oncologia a înregistrat progrese spectaculoase în ultimii ani, domeniul de cercetare fiind în continuare vast, relatează joi AFP.

Cauzat de o transformare a celulelor, care devin anormale şi prezintă o proliferare excesivă, cancerul este un flagel la fel de vechi ca şi viaţa.

Însă, progresul în domeniul cercetării a făcut posibilă o mai bună înţelegere a acestei boli, cauza a aproape 10 milioane de decese pe an în lume - acum se ştie că pentru acelaşi organ nu există "unul" ci "multe" cancere şi că pentru acelaşi tip de cancer pot exista tumori diferite.

"A vorbi despre cancerul de colon sau cancerul de sân nu înseamnă nimic; provocarea, astăzi, este de a defini cum arată cancerul din punct de vedere biologic", a explicat pentru AFP doctorul Fabrice André, director de cercetare la centrul de tratament al cancerului Gustave-Roussy din Franţa.

Există, de exemplu, trei tipuri principale de cancere de sân, care nu sunt receptive la aceleaşi tratamente.

În ultimii ani, "dezvoltarea tehnologiilor moleculare a făcut posibilă o mai bună identificare a proteinelor anormale care trebuie blocate" pentru fiecare tip de tumoare, a continuat Fabrice André.

Această înţelegere mai aprofundată a bolii a condus la apariţia, în anii 2000, a unor terapii direcţionate care vizează o mutaţie genetică specifică.

- Imunoterapie -

Anterior, chimioterapia era adesea singurul tratament propus, dar prin scopul său de eliminare a celulelor canceroase, indiferent de localizarea lor în corpul uman, putea să antreneze efecte secundare.

Pentru mai multe tipuri de cancer, precum anumite forme de leucemie, "terapiile direcţionate au reprezentat o revoluţie", a subliniat profesorul Bruno Quesnel, director de cercetare şi inovaţie la Institutul naţional al cancerului (INCa) din Franţa.

În ultimii zece ani, imunoterapia s-a remarcat drept cel mai important progres în oncologie.

Principiul: pacientul devine propriul medicament. Spre deosebire de chimioterapie, nu mai sunt ţintite celulele canceroase în sine, ci celulele imunitare care le înconjoară. Reactivate, acestea din urmă sunt cele care distrug celulele tumorale.

Această descoperire a adus în 2018 Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pentru doi cercetători, James Allison de la Universitatea din Texas, Statele Unite şi Tasuku Honjo de la Universitatea Kyoto, Japonia.

Pentru unele tipuri de cancer, această descoperire a fost majoră. Spre exemplu, înainte de 2010, rata de supravieţuire a pacienţilor cu melanom (cel mai grav cancer de piele) metastatic era foarte scăzută. Datorită imunoterapiei, speranţa de viaţă a crescut la zece ani, comparativ cu câteva luni cât era înainte.

Însă, nu toate tumorile răspund la acest tratament, care poate provoca şi reacţii adverse.

- Inteligenţă artificială -

"Suntem abia la începutul imunoterapiei", a dat asigurări profesorul Bruno Quesnel. Variaţiile acestei noi arme terapeutice sunt deja numeroase: anticorpi bispecifici, terapii celulare şi genice (celule CAR-T) şi altele.

"Va trebui acum să reuşim să combinăm tratamentele într-un mod cât mai inteligent posibil", a notat Pierre Saintigny, medic oncolog la centrul Léon Bérard din Lyon, Franţa. "Cu imunoterapia am făcut un pas înainte în tratamentul cancerului, dar mai sunt paşi de făcut pentru toţi pacienţii".

Cercetătorii pot conta pe capacitatea biotehnologiilor de a dezvolta medicamente noi, din ce în ce mai specifice şi mai puţin toxice.

Un alt pilon important îl reprezintă dezvoltarea inteligenţei artificiale (IA), care permite deja o mai bună definire a prognosticului cancerului. Datorită ei, "vom putea identifica pacienţii care pot beneficia de un tratament scurt", a dat asigurări Fabrice André. Avantajul: o dezescaladare terapeutică pentru pacienţi şi costuri mai reduse pentru comunitate.

Cancerul de sân a fost pionier în utilizarea inteligenţei artificiale, de care ar trebui să beneficieze acum şi alte tipuri de cancer.

O altă speranţă constă în capacitatea de a detecta foarte precoce o tumoră dezvoltată în organism. "O facem deja în Statele Unite, analizând ADN-ul datorită unui simplu test de sânge, dar există încă o mulţime de (rezultate) fals pozitive", a precizat Fabrice André.

Înainte de generalizarea unei astfel de tehnici, prevenţia rămâne cea mai bună modalitate de evitare a unei părţi semnificative a cancerelor. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Covid-19. Dr. Emilian Popovici: OMS a dat un semnal. Unora li se pare un pic forțată această propunere. Nu putem să stăm și să așteptăm
25/03/2023 21:19

Dr. Emilian Popovici a vorbit la emisiunea „Dezbateri in Sănătate” de la DC News TV despre argumentele trecerii in faza endemică a infectării cu SARS-CoV-2. „Acum, in acest moment, stim ...

A murit tânărul aflat în comă după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea/ Explicațiile medicilor
25/03/2023 21:11

Ionut Marian Călărău, tănărul care a stat in comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit in spital ieri dimineată. Anuntul a fost făcut pe retelele sociale de famil ...

Medicii avertizează: O boală pe care mulți o confundă cu răceala se răspândește în România
25/03/2023 11:56

Numărul cazurilor de tuberculoză este in crestere in Romania. Anul trecut au fost aproape 9.000 de cazuri, cu peste o mie mai multe decat in 2021. Fosta boală a sărăciei a devenit in secolul XXI o boală a ...

O nouă pilulă a vindecat de cancer o treime dintre pacienții în fază terminală pe care a fost testată
24/03/2023 14:50

 Pacientii bolnavi de leucemie in fază terminală care nu răspund la tratamente au acum o nouă sansă să se vindece multumită unei pilule experimentale numite revumenib, informează Euronews. Acest me ...

Beneficiile consumului de ștevie
24/03/2023 10:37

  Pe langă faptul că este una dintre mancărurile slabe in calorii, stevia contine o cantitate mare de vitaminele C, A, E, K, dar si potasiu, fosfor, calciu, zinc, fier si proteine, potrivit studiilor. ...

Doi rezidenți de la Spitalul „Sf Spiridon
23/03/2023 13:53

Parchetul General a anunţat joi că a dispus plasarea sub control judiciar, pe o durată de 60 de zile, a doi medici rezidenţi de la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ din Iaşi acuzaţi de luare de mită, i ...

 Terapia cu aerosoli: descoperă oferta de nebulizatoare de la Med Tehnica
21/03/2023 13:49

Terapia cu aerosoli este una dintre modalitătile de tratament pe care medicii specialisti le recomandă pacientilor care se confruntă cu anumite afectiuni respiratorii. Terapia se realizează cu ajutorul unui ...

1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spitale
20/03/2023 13:00

Un număr de 1.464 de persoane cu COVID-19 sunt internate in unităţile sanitare de profil, a informat, luni, Ministerul Sănătăţii. La ATI sunt trataţi 142 de pacienţi, dintre care 119 nu sunt vaccinaţ ...

Cafea cu ulei de cocos. Care sunt beneficiile acestei băuturi aromate
19/03/2023 08:05

Multă lume este dornică să afle de ce este bine să consume cafea cu ulei de cocos. Pe langă faptul că savuroasa cafea este o sursă de energie, aceasta este bogată in antioxidanti si nutrienti. Specialis ...

Olandezii sunt plini de râie
17/03/2023 14:42

Numărul cazurilor de scabie in Olanda creste din nou si se află in prezent la cel mai inalt nivel de cand a atins varful la inceputul lunii decembrie, potrivit institutului de cercetare Nivel. Institutul a ra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei