Când ai nevoie de un balon gastric?

shutterstock_2318290291

Dimensiune font:

| 18-07-2024 15:36

Când ai nevoie de un balon gastric?

Îți dorești să slăbești? Balonul gastric este o soluție din ce în ce mai populară datorită eficienței și siguranței sale, însă înainte de a opta pentru o astfel de soluție, trebuie să știi cât mai multe despre ea.
Ce este un balon gastric?
Așadar, ce este un balon gastric? Este un dispozitiv medical care se introduce în stomac prin endoscopie și se umflă cu soluție salină sau aer. Acesta ocupă o parte semnificativă din volumul stomacului, ceea ce duce la o senzație de sațietate mai rapidă și la reducerea cantității de alimente consumate.
Un balon gastric este recomandat persoanelor cu obezitate moderată până la severă, care nu au reușit să slăbească prin metode tradiționale (dieta sau exercițiile fizice).
Când știi că ai nevoie de un balon gastric?
Pentru a fi un candidat potrivit pentru o astfel de soluție, trebuie să ai un indice de masă corporală (IMC) între 30 și 40, însă în anumite cazuri, pot fi depășite aceste valori.
De asemenea, este important să ai un istoric de eforturi serioase și susținute pentru a pierde în greutate înainte de a recurge la această procedură. Întotdeauna, cele mai recomandate soluții pentru slăbire sunt dieta și sportul, așadar, dacă nu ai avut până acum un abonament la sală și dacă nu ai apelat la un nutriționist, acestea trebuie să fie primele opțiuni pe care să le încerci.
Printre candidații potriviți pentru un balon gastric se numără și cei care suferă de anumite boli. Dacă ai afecțiuni medicale legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială sau apneea de somn, un balon gastric poate ajuta la reducerea riscurilor asociate cu ele.
De asemenea, candidați pot fi și cei care urmează să fie supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice și trebuie să piardă din greutatea corporală înainte de aceasta.
Cum funcționează balonul gastric?
Înainte de a instala un balon gastric, fiecare pacient este supus unor analize: analize de sânge, endoscopie. etc.
Dacă totul este ok, balonul se introduce în stomac printr-o procedură endoscopică minim invazivă. Aceasta durează aproximativ 20-30 de minute și se realizează sub sedare ușoară. După introducere, balonul este umflat cu soluție salină sau aer până la dimensiunea dorită.
Imediat după procedură este posibil să experimentezi greață, vărsături sau disconfort abdominal timp de câteva zile. Aceste simptome sunt normale și de obicei dispar pe măsură ce stomacul se adaptează la prezența corpului străin.
Pe parcursul perioadei în care balonul gastric este în stomac (de obicei, 6 luni), vei beneficia de monitorizare medicală regulată și suport nutrițional. Este foarte important să urmezi un plan alimentar echilibrat și să adopți un stil de viață sănătos, deoarece în felul acesta poți maximiza rezultatele procedurii.
La finalul perioadei de tratament, balonul este îndepărtat printr-o procedură endoscopică similară celei de instalare.
De ce să alegi balonul gastric pentru a slăbi?
Pentru că te poți bucura de numeroase avantaje:
● Este o soluție eficientă. Pacienții pot pierde între 10% și 15% din greutatea corporală totală în primele 6 luni după instalarea unui balon gastric.
● Este o procedură non-chirurgicală. Spre deosebire de alte metode bariatrice, balonul gastric nu implică o intervenție chirurgicală majoră. Procedura este minim invazivă și are un timp de recuperare rapid.
● Ajută în cazul unor afecțiuni asociate cu obezitatea. Pierderile în greutate obținute prin această metodă pot duce la ameliorarea sau chiar la dispariția unor afecțiuni asociate obezității, cum ar fi diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și apneea de somn.
● Este o procedură însoțită de o mulțime de informații utile. Pe parcursul tratamentului, pacienții primesc suport nutrițional și educație cu privire la alimentația sănătoasă și schimbările stilului de viață, ceea ce contribuie la menținerea greutății pierdute pe termen lung.
Există riscuri sau neplăceri asociate cu balonul gastric?
După instalarea balonului, unii pacienți pot experimenta greață, vărsături, disconfort abdominal și reflux gastroesofagian. Aceste simptome sunt de obicei temporare și se atenuează pe măsură ce organismul se adaptează.
Deși rare, există riscuri de complicații, cum ar fi perforația stomacului sau migrarea balonului. Acestea necesită intervenție medicală imediată și pot necesita îndepărtarea urgentă a balonului.
Pentru a menține pierderea în greutate, este esențial să adopți un stil de viață sănătos și să urmezi recomandările nutriționale și de exercițiu fizic pe termen lung. Balonul gastric nu este o soluție magică și necesită un angajament constant.
Dacă te lupți cu obezitatea și până acum nu ai reușit să slăbești, poți lua în calcul și această opțiune.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 4.200 de pacienţi sunt pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe
17/07/2024 13:44

În Romania sunt in prezent aproximativ 4.200 de pacienţi pe listele de aşteptare pentru transplanturi de organe. Asociaţia Transplantaţilor din Romania a adus şi anul acesta un omagiu donatorilor de ...

O dependenţă şi mai periculoasă decât drogurile: cea de tehnologie. Adolescenţii petrec afară mai puţin timp decât deţinuţii
15/07/2024 14:30

Un studiu recent efectuat de Asociaţia ALIAT a relevat un fapt xtrem de ingrijorător: dependenţa de tehnologie e chiar mai periculoasă decat se credea. Copiii şi adolescenţii petrec, in medie 14-16 ore in ...

Prima avertizare pe care o dă corpul înainte de a ni se face rău din cauza căldurii
15/07/2024 08:20

Temperaturile extreme pot afecta grav sănătatea, ducand la deshidratare, epuizare, insolatie si, in cazuri severe, chiar la deces. De aceea, este esential să identificăm semnele de avertizare că organismul ...

Marcel Ciolacu a cerut ședință de urgență la Guvern, după ce s-a emis Cod Roșu de caniculă
11/07/2024 12:02

Premierul Marcel Ciolacu le-a cerut ministrilor Sănătătii si Internelor să convoace de urgentă o videoconferintă cu prefectii pentru a stabili măsuri ce trebuie adoptate, după ce Administratia National ...

UBBMed Cluj devine parte a uropean Institute of Innovation & Technology
11/07/2024 10:45

UBB School of Health - UBBMed al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a devenit partener al EIT Health (cu sediul la Munchen, Germania), parte din structura European Institute of Inno ...

Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, în ultimele patru zile, 5.542 solicitări
10/07/2024 12:47

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a inregistrat, in ultimele patru zile, 5.542 solicitări, dintre care 3.462 pentru persoane care au prezentat urgenţe de cod roşu şi cod galben, a declarat miercur ...

Peste 500 de cazuri de rujeola
10/07/2024 09:18

Peste 500 de noi cazuri de rujeolă au fost inregistrate in ultima săptămană, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică. Au fost şi două decese din cauza acestei boli: un băieţel de şapte lu ...

Obezii au la dispoziție un nou medicament pentru slăbit
09/07/2024 11:17

Un medicament al companiei farmaceutice americane Eli Lilly, Mounjaro, permite o pierdere in greutate mai mare decat best-seller-ul Ozempic al grupului danez Novo Nordisk, potrivit primului studiu care compară ...

România poate exporta inimi
09/07/2024 06:52

Medicul Horaţiu Moldovan, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, luni seară, că in Romania sunt mai mulţi donatori de inimă decat pacienţi cu ins ...

Sarea pusă în apă ajută la mai buna hidratare a corpului pe timp de vară. Câtă cantitate folosești?
07/07/2024 20:09

Sarea pusă in apă ajută la mai buna hidratare a corpului pe timpd e vară. Cată cantitate folosesti? vă spun specialistii. Acestia avertizează să consultati si un medic pentru a nu lua prea mult sodiu in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei