Căpușele pot transmite gripă și meningoencefalită
Dimensiune font:
Un virus transmis de căpușe amenință Europa, avertizează experții germani. Virusul Alongshan (ALSV), descoperit în China acum șase ani, s-a răspândit în mare parte din Europa și a fost identificat în căpușe din Finlanda, Franța, Rusia, Elveția și, mai recent, în Germania, potrivit confirmării Centrului pentru Medicină de Călătorie (CRM) din Dusseldorf.
Echipa de cercetători de la Universitatea de Medicină Veterinară (TIHO) din Hanovra, oraș situat în nordul Germaniei, a descoperit dovezi ale transmiterii virusului ALSV prin intermediul căpușelor către animale sălbatice, cum ar fi căprioarele, în landul Saxonia Inferioară din nord-vestul țării.
Conform directorului științific al CRM, Tomas Jelinek, zonele de distribuție ale multor specii de căpușe indigene s-au extins considerabil în ultimii ani, aceasta fiind favorizată de iernile blânde și verile mai calde. Această evoluție a fost prezentată într-un studiu publicat în revista științifică Microorganisms.
Cu toate acestea, cercetătorii au reasigurat că, în prezent, virusul ALSV nu a fost asociat cu nicio boală gravă la oameni, manifestându-se doar prin simptome asemănătoare gripei.
În Europa, boala transmisă cel mai frecvent de căpușe este boala Lyme, care poate fi tratată cu antibiotice în stadiile incipiente. În plus, meningoencefalita timpurie de vară (FSME) este o afecțiune răspândită în multe zone, dar poate fi prevenită prin vaccinare.
Pe măsură ce virusul ALSV continuă să se răspândească în Europa, autoritățile sanitare și comunitățile științifice vor monitoriza îndeaproape evoluția sa și vor căuta modalități de prevenire și control al potențialelor răspândiri ulterioare. Până în prezent, nu există informații că acest virus ar reprezenta un pericol major pentru populația umană, dar precauțiile și măsurile preventive rămân esențiale pentru a proteja sănătatea publică.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau