Cât de diferite sunt vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de Moderna și Pfizer/BioNTech?
Dimensiune font:
Moderna a anunțat că vaccinul său anti-Covid ar avea o eficacitate de până la 94,5%, anunțul venind la o săptămână după ce Pfizer/BioNTech a publicat rezultatele preliminare ale unui studiu care arată că vaccinul dezvoltat de acestea ar avea o eficacitate de 90%, scrie Sky News.
Cum se compară însă cele două vaccinuri?
Ambele folosesc o tehnologie numită mRNA, care introduce în corp o secvență mesager care conține instrucțiuni genetice pentru celulele persoanei vaccinate de a produce un răspuns imunitar.
Eficacitate
Datele preliminare sugerează că vaccinul Pfizer oferă o protecție situată în jurul a 90% împotriva COVID-19 în timp ce rezultatele Moderna indică o eficacitate de 94,5%.
Însă cercetătorii ambelor companii afirmă că studiile încă sunt în desfășurare iar numerele s-ar putea schimba.
Transport și depozitare
Una din principalele diferențe dintre cele două vaccinuri este modalitatea în care acestea trebuie depozitate.
Vaccinul Moderna este mult mai ușor de distribuit comparativ cu cel al Pfizer în jurul căruia există îngrijorări.
Potențialul vaccin Pfizer trebuie păstrat la o temperatură de aproximativ -70°C în timpul transportului și depozitării pentru a-i menține eficacitatea optimă. De asemenea acesta trebuie amestecat cu un alt lichid înainte de a fi administrat.
Candidatul Moderna poate fi păstrat până la 30 de zile în frigidere de uz casnic, timp de 12 ore la temperatura camerei și rămâne stabil până la șase luni păstrat -20°C.
Moderna afirmă că vaccinul său poate fi distribuit pe scară largă folosind infrastructura existentă pentru furnizarea și depozitarea vaccinurilor, fără a fi necesară diluarea sa înainte de a fi administrat.
„Acest vaccin ar fi mult mai ușor de transportat și administrat decât cel al Pfizer”, afirmă Andrew Hall, cercetător în cadrul departamentului de farmacologie de la Universitatea din Liverpool.
„De asemenea, datele preliminare sugerează că [vaccinul Moderna] poate preveni cazurile severe ale bolii COVID-19. Însă acesta este mai scump și vor exista mai puține doze disponibile anul viitor”, adaugă Hall.
Cost
Vaccinul Moderna este foarte scump, compania afirmând în timpul verii că ar costa 38 de dolari, semnificativ mai mult decât cel al Pfizer care ar costa 20$.
Deși vaccinul Moderna va fi disponibil în cantități mai mici și compania va oferi probabil discounturi pentru achiziții în masă, este așteptat ca aceasta să fie interesată să realizeze profituri.
Faptul că vaccinul Moderna are o cantitate mai mare de mRNA per doză (100 de micrograme) comparativ cu cel al Pfizer (30 de micrograme) va însemna că al doilea va putea fi produs în cantități mai mari și la un cost mai redus, afirmă dr. Zoltan Kis, cercetător în domeniul vaccinurilor la Imperial College din Londra.
Acesta adaugă însă că problemele legate de transportul vaccinului Pfizer ar putea contrabalansa acest avantaj inițial și subliniază că temperatura mai ridicată la care poate fi depozitat candidatul Moderna înseamnă că:
„Odată aprobat de autoritățile de reglementare, vaccinul anti-COVID-19 al Moderna poate fi distribuit semnificativ mai ușor și la costuri mai reduse comparativ cu cel al BioNTech/Pfizer”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau