Cât de sănătos este soriciul?
Dimensiune font:
Șoriciul de porc este nelipsit de pe mesele românilor, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Însă este și un aliment controversat. Personal, îmi place să mănânc șorici. Acesta este foarte sănătos, spun specialiștii, dacă este consumat însă cu moderație. Pe lângă faptul că poate aduce ușor kilograme în plus, el poate agrava anumite afecțiuni.
Cuprins Ascunde
1 Beneficiile consumului de șorici
2 Dezavantajele consumului de șorici
3 Concluzii
Beneficiile consumului de șorici
100 de grame de șorici pot furniza corpului 11 mg de magneziu, 127 mg de potasiu, 30 mg de calciu și 85 mg fosfor. Cifrele acestea pot varia, dar în esență șoriciul de porc poate conține nutrienți și proteine benefice organismului. dar și mult colagen.
Pe lângă aceste beneficii, șoriciul de porc trebuie să fie consumat cu moderație, deoarece conține foarte multe calorii, aproximativ 544 de calorii la 100 de grame, dintre care 31,3 grame de grăsimi. Acesta este lipsit de fibre și carbohidrați, ceea ce înseamnă că poate fi consumat fără probleme de persoanele diabetice.
Specialiștii recomandă cam 50 de grame de șorici pentru o singură zi. Consumat în cantități mai mari, acesta poate fi periculos pentru organism. Cel mai indicat este să fie consumat între mese, ca gustare, deoarece este foarte sățios.
Șoriciul nu are multă grăsime. Realitatea este că sub stratul de piele care alcătuiește șoriciul se află grăsimea. Șoriciul este proteină pură cu foarte puțină grăsime mai ales dacă este fiert, pârlit sau curățat.
Potrivit Mens Health, 28 g de şorici conţine de nouă ori mai multe proteine şi mai puţine grăsimi decât o porţie de chipsuri de cartofi. Așadar, șoriciul nu este un aliment nesănătos, din contră, această delicatesă iubită de români în perioada sărbătorilor s-ar putea dovedi chiar benefică pentru organism.
Dezavantajele consumului de șorici
Deoarece este un țesut conjunctiv, persoana care îl consumă are nevoie de un aparat digestiv puternic. Este nevoie de o masticație bună, un pancreas normal și o aciditate mare la stomac pentru a digera șoriciul. În caz contrar, pot apărea dureri de stomac, constipaţie şi senzaţie de vomă.
Șoriciul este, totusi, un aliment care conșine grăsime. Acest detaliu face ca șoriciul să fie aliment interzis pentru cei supraponderali, pentru cardiaci, persoane care suferă de diabet (cu toate că unii spun că e ok) sau multe alte afecțiuni. De asemenea, soriciul nu se digera prea ușor, așa că nu este bine să facă parte din meniul celor care au probleme cu stomacul, ficatul, bila sau cu pancreasul. Acestea sunt principalele dezavantaje ale consumului de șorici.
Concluzii
După cum se poate observa, părerile sunt împărțite. Consumat cu moderație și din surse de încredere, șoriciul poate fi o delicase gustoasă și benefică pentru sănătate. Atenție la șoriciul din comerț, care conține multă sare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau