Cât va costa vaccinul anti-COVID produs de Pfizer și ce profit estimează compania că va obține din vânzarea lui
Dimensiune font:
Companiile farmaceutice Pfizer şi BioNTech intenționează să obțină venituri de aproape 13 miliarde de dolari din comercializarea vaccinului împotriva Covid-19 anul viitor, potrivit analiștilor de la banca de investiții Morgan Stanley.
Această sumă uriașă va fi împărțită în mod egal între cei doi giganți farma. Astfel, americanii de la Pfizer ar obține o sumă mult mai mare de pe urma vaccinului anti-Covid decât din comercializarea celui mai de succes produs al său din prezent - un vaccin împotriva pneumoniei, care a generat anul trecut 5,8 miliarde de dolari, scrie The Guardian.
Pfizer a fost de acord să furnizeze Statelor Unite 100 de milioane de doze de veccin, la un preț de 19,50 dolari doza. Însă vaccinul se administrează în două doze, astfel că suma se ridică la 39 de dolari pentru imunizarea unei persoane.
Țările membre UE vor plăti mai puţin decât SUA pentru vaccin
Și Uniunea Europeană a semnat un contract pentru achiziţia a 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. Conform acordului negociat de Comisia Europeană în numele celor 27 de state membre ale UE, acestea vor putea cumpăra 200 de milioane de doze, cu o opţiune de încă 100 de milioane.
Uniunea Europeană a încheiat un acord care îi permite să plătească mai puţin decât SUA pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer, a declarat miercuri pentru Reuters un oficial european, potrivit Agerpres.
Semnarea acestor contracte a fost anunțată după ce grupul farmaceutic american Pfizer Inc. a anunţat la începutul săptămânii că vaccinul său experimental dezvoltat în colaborare cu compania germană BioNTech are o eficienţă de peste 90% în prevenirea maladiei COVID-19, conform datelor iniţiale provenite dintr-un studiu amplu de fază 3.
În timp ce alte companii farmaceutice s-au angajat să nu profite de pe urma vaccinurilor împotriva Covid-19, Pfizer a adoptat o poziție diferită. Tratând-o ca pe o oportunitate comercială, compania a refuzat finanțarea cercetărilor din partea guvernului SUA și a folosit în schimb aproape 2 miliarde de dolari din fondurile proprii pentru a dezvolta vaccinul Covid-19, alături de nemții de la BioNTech.
Cu toate acestea, compania BioNTech, cu sediul în Mainz, a primit 375 de milioane de euro de la guvernul german și un împrumut de 100 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții.
BioNTech este însă o companie minusculă în comparație cu Pfizer. Compania germană a înregistrat venituri de 109 milioane de euro anul trecut, față de 52 miliarde de dolari ale Pfizer.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau