Ce este AUTOFAGIA și cum ne ajută la sănătate
Dimensiune font:
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a transmit următorul mesaj: „Termenul deînseamnă a se mânca pe sine însuși și se referă la procesele prin care corpul nostru se debarasează de toxine, celule bolnave și alte deșeuri, reciclându-le.
Sistemul imunitar al organismului are această capacitate uluitoare de a localiza celulele bolnave, uzate sau chiar moarte, fabrică membrane și le înghite, pentru ca mai apoi să le dezmembreze în bucăți și să recupereze din ele părțile ce mai pot fi folosite - fie ca sursă de energie, fie pentru construcția de noi celule. În natură nimic nu se pierde, totul se transformă, se înnoiește și se reciclează de la sine, fără să fie nevoie de o cură specială detox”.
Autofagia, stimulată de mișcare și înfometare
„Stimulând procesele de autofagie din organism, reducem inflamația, încetinim îmbătrânirea și îmbunătățim funcțiile biologice. Cum se poate face asta? La capitolul alimentație înseamnă reducerea aportului de glucide și proteine și creșterea aportului de grăsimi. La capitolul stil de viață înseamnă post intermitent și sport regulat. Da, ați auzit bine, autofagia e stimulată de mișcare și de înfometare.
Mișcarea regulată presupune un interval de 150-450 minute/săptămână dedicate sportului, cu 30% din timp alocate exercițiilor fizice intense. Punând mușchii la treabă, sportul provoacă microleziuni la nivel muscular și tisular, care apoi vor fi reparate prin autofagie.
Postul intermitent înseamnă un interval de 6-8 ore în care să fie prezente cel mult 2 mese principale, urmând ca restul de 16-18 ore ale zilei să fie petrecute fără niciun fel de aport alimentar. În funcție de bioritmul, activitatea profesională și preferințele voastre personale, puteți sări fie peste micul dejun, fie peste masa de seară. Important este să aveți 2 mese în zi, indiferent dacă asta înseamnă intervalul 8-16 sau 12-20”, a explicat dr. Mihaela Bilic.
Grăsimi sănătoase recomandate
„Cetoza nutrițională este o a 3-a metodă prin care putem stimula autofagia. Pentru asta trebuie scăzut consumul de glucide non-fibroase (zahăr și făinoase) și crescut aportul de grăsimi până la 50-60% din rația calorică zilnică. Când vorbim despre grăsimi sănătoase ne referim la unt, fructe oleaginoase, nuci, ciocolată, măsline, avocado, pește gras. Atenție, uleiul rafinat de floarea soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro-inflamator.
Cât despre glucidele fibroase, adică legumele, aici nu există restricții de consum.
Nici excesul de proteine nu este de bun augur pentru sănătatea noastră, necesarul zilnic fiind de maxim 1 gram/kg corp/zi, adică în medie 40-70 g proteine/zi. Prea multe proteine blochează autofagia”, atenționează dr. Mihaela Bilic.
„Mâncând mai rar și mai puțin și mișcându-ne mai mult! Sună banal, dar e tare adevărat. Singura noutate e mecanismul prin care se face asta - se numește autofagie”, conchide dr. Mihaela Bilic.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau