Ce este și cum se manifestă hepatita cronică virală D?

HEPATITA GRAL

Dimensiune font:

| 16-07-2021 12:29


Hepatita D este o afecțiune de natură virală care afectează ficatul, fiind considerată cea mai agresivă formă de hepatită, dar totodată și o boală rară pentru că prezintă o particularitate anume, și anume faptul că nu poate apărea decât la persoanele care sunt deja infectate cu virusul hepatic de tip B. Hepatita D afectează aproximativ 15 milioane de persoane la nivel mondial.
Ce este hepatita D?
Hepatita D, denumită și hepatită Delta, asemenea tuturor tipurilor de hepatită, reprezintă infecția cu un virus, însă în acest caz virusul, considerat virusoid, este defectiv cu un genom ARN viral. Adică, cu alte cuvinte, virusul hepatic D nu se poate replica singur și are nevoie de prezența unui alt virus care să-l ajute, în acest caz fiind vorba de virusul hepatic B, motiv pentru care hepatita D nu apare decât la persoanele care suferă și de hepatită B, iar în această combinație devine foarte agresivă pentru sănătate.
Cum se transmite hepatita D?
Hepatita D se transmite foarte asemănător cu hepatita B. Astfel, hepatita Delta se transmite prin contactul direct cu sângele persoanei infectate sau cu alte lichide, categorie în care intră sperma, secrețiile vaginale, laptele matern, dar se poate transmite și de la mamă la copil, în momentul nașterii. Cel mai mare risc îl prezintă sexul neprotejat, utilizarea instrumentelor medicale nesterile, inclusiv în cabinetele stomatologice și de cosmetică și în saloanele de tatuaj, transfuziile de sânge. Hepatita D nu se transmite prin sărut, însă se poate transmite prin folosirea la comun a periuțelor de dinți, din cauza sângerărilor gingivale, și a aparatelor de ras.
O persoană care are hepatită B poate contacta hepatită D, caz în care se vorbește despre o suprainfecție, iar o persoană sănătoasă poate contacta concomitent cele două virusuri, caz în care se clasifică ca fiind co-infecție. Este important de punctat că în cazul co-infecției prognosticul este mai bun decât în cazul suprainfecției deoarece pentru ca virusul hepatic D să se manifeste va fi necesar înainte ca virusul hepatic B să infecteze organismul. Astfel, doar în 10% dintre cazuri hepatita D are șanse de cronicizare.
Care sunt simptomele hepatitei D?
Co-infecția determină apariţia hepatitei D acute, după o perioadă de incubaţie ce variază între 3 şi 7 săptămâni, iar simptomele sunt asemănătoare cu cele ale infecției cu virusul hepatic B:
• febră
• dureri articulare și abdominale
• dureri de cap
• lipsa poftei de mâncare și anorexia
• greață și vărsături
• oboseală și slăbiciune generală
• icter
• urină și scaune închise la culoare
• insomnii și dificultăți de concentrare
În cazul suprainfecției situația este mai delicată și mai gravă pentru că persoana poate dezvolta alte afecțiuni ale ficatului ca ciroza și carcinomul hepato- celular, iar transplantul de ficat poate fi singura variantă salvatoare. Din păcate, rata de mortalitate a hepatitei D acute poate ajunge la 80%.
Diagnosticarea hepatitei D
Diagnosticarea hepatitei D se face prin analize specifice de sânge, în funcție de cantitatea de ARN viral din sânge. Astfel, testul ARN-VHD va detecta prezența antigenului Delta și a anumitor anticorpi specifici infecției pe care-i produce organismul în lupta cu virusul hepatic D. În cazul unui test ARN-VHD negativ – nedetectabil, viremia este absentă sau sub limita de cuantificare, iar în cazul unui test ARN-VHD pozitiv – pacientul este infectat cu virus hepatic D activ.
Tratarea hepatitei D
Din păcate despre hepatita D, față de celelalte forme ale hepatitei, se cunosc foarte puține aspecte, iar datele clinice arată că tratamentele testate de-a lungul timpului nu au un succes prea mare. În funcție de gradul de afectare a ficatului, medicul poate decide o schemă de tratament, chiar și pe bază de medicamente virale. În majoritatea cazurilor, singura variantă de salvare este transplantul de ficat, însă acest pas nu garantează reinfectarea organului.
Măsuri de prevenire a hepatitei D
Singura metodă de prevenire a hepatitei D este vaccinarea împotriva virusului hepatic B, deoarece în absența acestuia virusul hepatic D nu se poate dezvolta. O persoană deja diagnosticată cu hepatită B va trebui să ia foarte în serios modalitățile de transmitere a virusului hepatic D și să nu se abată sub nicio formă de la reguli.

Sursa - UMF Iași

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Ce pățești dacă bei cafea pe stomacul gol? Ora surprinzătoare la care trebuie să bei prima ceașcă
09/11/2024 12:11

 Cafeaua este băutura cu care majoritatea oamenilor isi incep ziua. Aceasta poate avea multiple efecte si beneficii, dacă este consumată corect. Medicul Mihail Pautov, specialist in chirurgie generală ...

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pământ - Sfecla roșie: proprietăți şi beneficii
08/11/2024 13:18

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pămant - Sfecla rosie: proprietăti şi beneficii Despre sfecla rosie Sfecla rosie a castigat in popularitate ca super-aliment. Studii recente sustin că s ...

Statul într-un picior îţi poate arăta cât de sănătos ești
08/11/2024 11:40

Un nou studiu a găsit dovezi că, pe măsură ce o persoană imbătraneste, echilibrul său se deteriorează mai repede decat forta musculară sau viteza de mers. „Din cunostintele noastre, o astfel de ...

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate
05/11/2024 11:00

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate Într-o lume in care sănătatea si nutritia devin tot mai importante, mierea de mană se face remarcată ca un produs apicol cu pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei