Ce este și cum se tratează oboseala adrenală
Dimensiune font:
Suntem familiarizati cu termenul de adrenalina, acel hormon care apare in situatii provocatoare, dar nu este singurul produs de glandele adrenale – glandele suprarenale situate deasupra rinichilor, sub forma piramidala, formate din cortexul adrenal si medula interna.
Asadar, cortexul adrenal produce 3 hormoni:
Mineralocorticoizi – care regleaza cantitatea de sare din apa din organism si iti mentine tensiunea arteriala.
Glucocorticoizi – cresc nivelul de glicemie, regleaza conversia grasimilor, ale proteinelor si ale carbohidratilor in energie, regleaza tensiunea, raspunsul imunitar si inflamator.
Gonadocorticoizi – hormonii sexuali.
Medula adrenala produce 2 hormoni:
Epinefrina – adrenalina, mareste pulsul, creste glicemia, trimite sangele in muschi si creier.
Norepinefrina – noradrenalina.
De fapt, glandele suprarenale produc in total 50 de hormoni!
Bolile asociate cu glandele suprarenale se refera la hiperplazia adrenala congenitala, boala Addison, sindromul Cushing si cancerul adrenal.
Cat despre oboseala adrenala:
Este provocata de lipsa unui somn odihnitor, de stres continuu, de toxicitatea metalelor grele, de probleme cu tiroida, de cafeina, nicotina sau alte stimulente, de infectii acute sau cronice, in special respiratorii.
Se poate resimti in doua moduri:
Fie oboseala se resimte pe parcursul zilei si bei stimulente cu cafeina pentru a rezista pana spre o ora decenta de culcare, fie invers, esti obosit pe tot parcursul zilei, iar seara, pe la 9-10, primesti un val de energie care te mentine treaz pana la ore tarzii. Oboseala adrenala poate fi si secera, in care iti este foarte greu sa stai departe de patul in care dormi. In plus, poate fi asociata cu hipotiroidismul, libidou scazut, imunitate slaba, tensiune scazuta.
Remedii naturale pentru oboseala adrenala
Lemnul dulce – in asociere cu panax ginseng sau singur, aceasta planta aromata se foloseste mai ales de cei care au fost supusi consumului de steroizi pe termen lung.
Rhodiola, Shisandra, Tulsi (busuiocul sfant) – sunt adaptogeni care ajuta organismul sa se adapteze la stres.
Radacina de ashwagandha ajuta in cazul T3 si T4 (hormoni tiroidieni), sustine tiroida si adrenalele si regleaza hormonii.
Astragalus – imbunatateste sistemul imunitar, functia adrenala si reduce stresul
Radacina de ginseng – revitalizeaza suprarenalele si echilibreaza nivelul de hormoni.
Suplimente pentru tratarea oboselii adrenale
Complexul de vitamine B, in special cu B5: ele lucreaza cel mai bine impreuna decat separat, desi suferinzii de oboseala adrenala au nevoie mai ales de B5.
Vitamina C – este importanta pentru un sistem imunitar sanatos, fiind critica in functionarea glandelor suprarenale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau