Ce este șocul anafilactic
Dimensiune font:
Anafilaxia reprezinta o reactie alergica severa care poate pune in pericol viata. Se poate produce in decurs de cateva secunde sau minute de le expunerea la substanta alergica, fie ca este vorba de un alergen alimentar (de exemplu, arahidele), fie ca este vorba de un alergen din categoria medicamentelor (de exemplu, un antibiotic) sau de o intepatura de insecta (de exemplu, intepatura de albina).
Despre
Anafilaxia provoaca sistemul imun sa elibereze un flux de substante chimice care provoaca edeme (umflarea tesuturilor), eruptii cutanate si scaderea tensiunii arteriale ceea ce poate produce starea de soc – tensiunea arteriala scade brusc, iar caile respiratorii se ingusteaza, blocand respiratia. Semnele si simptomele includ pulsul slab, insa rapid, eruptia cutanata, greata si varsaturile. Factorii declansatori frecventi sunt anumite alimente, anumite medicamente, veninul de insecte si latexul.
Anafilaxia necesita o injectie rapida cu epinefrina urmata de un drum la camera de garda a celui mai apropiat spital. Daca nu ai epinefrina, mergi imediat la camera de garda. Anafilaxia poate fi fatala, daca nu este tratata imediat.
Simptome
Simptomele anafilaxiei se produc de obicei in decurs de cateva minute de la expunerea la un alergen. Uneori, anafilaxia se poate produce in mai mult de jumatate de ora de la expunere. In general, simptomele se produc intr-o anumita zona a corpului, insa exista persoane mai susceptibile la o reactie anafilactica mai severa, caz in care reactia afecteaza mai multe zone ale corpului simultan. Semnele si simptomele sunt:
Reactii cutanate, precum urticarie si prurit (mancarime) sau piele inrosita ori palida
Tensiune arteriala scazuta (hipotensiune)
Constrictia cailor respiratorii, limba umflata, gat inflamat, ceea ce pot produce suierat si dificultati in respiratie
Puls slab si rapid
Greata, varsaturi sau diaree
Ameteala sau lesin
Cand sa mergi la medic – primul ajutor!
Cere ajutor medical imediat in cazul in care tu, copilul tau sau cineva care este cu tine are o reactie alergica severa. Nu astepta ca simptomele sa treaca. Daca persoana care are un atac poarta la ea o injectie cu epinefrina, administreaza-i-o imediat. Chiar daca simtomele se amelioreaza dupa injectie, tot trebuie sa mergi la camera de garda a celui mai apropiat spital pentru a te asigura ca simptomele nu recidiveaza, chiar daca expunerea la alergen nu mai este mare. Aceasta a doua reactie este denumita anafilaxie bifazica.
Fa o programare la un consult daca tu sau copilul tau ati avut in trecut un atac alergic sever sau ati prezentat semnele si simptomele anafilaxiei. Diagnosticul si gestionarea pe termen lung ale anafilaxiei sunt complicate, prin urmare, va fi nevoie sa mergi la un medic specializat in alergii si imunologie.
Cauze
Sistemul imun produce anticorpi care creeaza un scut impotriva substantelor straine. Acest lucru este benefic daca substanta straina este daunatoare, cum este cazul anumitor bacterii sau virusuri. Insa sistemul imun al unor persoane reactioneaza exagerat la substantele care in mod normal nu provoaca o reactive alergica.
Simptomele alergiei nu sunt de obicei amenintatoare de viata, insa o reactie alergica sevara poate determina anafilaxia. Chiar daca tu sau copilul tau ati avut o reactie anafilactica usoara in trecut, exista riscul unei anafilaxii severe dupa o alta expunere la substanta care a declansat alergia.
Cei mai frecventi declansatori ai anafilaxiei la copii sunt alergiile alimentare, cum sunt cele la arahide, peste, fructe de mare, ou si lapte. Pe langa aceste alergii, pe care le pot dezvolta si adultii, declansatorii de anafilaxie la adulti sunt:
Anumite medicamente, precum antibioticele, aspirina, extractele alergenice, streptokinaza sau substantele de contrast administrate intravenos in cadrul unor investigatii imagistice
Intepatura de albina, viespe, furnica de foc - in tara noastra doar veninul de albina sau viespe pot fi alergizante si inductoare de anafilaxie; celelalte insecte dau doar reactii inflamatorii (acestea sunt mai intense si mai extinse la persoanele atopice, cu predispozitie genetica mostenita pentru bolile alergice) care se pot eventual suprainfecta
Latex
Desi nu este frecventa, unele persoane dezvolta anafilaxie de la exercitiul aerobic precum joggingul sau chiar in urma unei activitati fizice mai putin intense, precum mersul pe jos. Consumul anumitor alimente inainte de exercitii sau efectuarea exercitiilor pe vreme foarte calda, rece sau umeda a fost asociat la unele persoane cu anafilaxia.
Daca nu stii ce anume iti declanseaza un atac alergic, anumite teste pot ajuta la depistarea alergenului. In unele cazuri, cauza anafilaxiei nu este niciodata depistata (anafilaxie idiopatica).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau