Ce este terapia hiperbară în urma căreia a murit cântărețul Petrică Mîțu Stoian
Dimensiune font:
Petrică Mîțu Stoian a murit la 61 de ani. Artistul urma terapia hiperbară, iar la scurt timp după prima ședință i s-a făcut rău și a ajuns de urgență la spital.
Medicii de la Spitalul de Urgență Reșița au declarat că a intrat în șoc septică și în ciuda eforturilor nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva. WoWbiz.ro a stat de vorbă cu renumitul medic pneumolog, Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, care ne-a explicat ce este terapia hiperbară.
Medicul pneumolog, Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București a explicat ce este terapia hiperbară și când este recomandată pacienților.
"Terapia hiperbară este cu presiuni de oxigen mai crescute. Ea este indicată tutor pacienților post-COVID, care au acele leziuni fibrozante. Ea este într-adevăr o terapie care poate fi benefică. Întâi se evaluează corect pacientul ca să știm care este statusul funcțional, dar și cel radiologic. Există anumute tabele care spun la ce valori ale presiunilor se vor folosi pentru fiecare pacient în parte. Eu cred că nu are legătură decesul (n.r.lui Petrică Mîțu Stoian) cu terapia hiperbară, pentru că nu face rău. Este demonstrat că ea este benefică pacientului care rămâne cu leziuni fibrozante.
Din punctul meu de vedere, acea stare septică putea fi datorată prezenței suprainfecției bacteriene. Stare septică înseamnă că bacteriile au intrat în sânge și atunci aia este starea de septis. Nu are nicio legătură cu terapia hiperbară care s-a indicată.", a declarat Gilda Popescu, medic pneumolog, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Prietena și colega lui Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican a declarat pentru wowbiz.ro că acest tratament i-ar fi afectate problemele mai vechi cu inima. Întrebat în ce măsură afectează terapia hiperbară problemele cardiace, medicul a oferit explicații medicale detaliate.
"Și cordul are nevoie de o anumită presiune sau o anumită concentrație de oxigen ca să funcționeze optic. Lumea nu înțelege bine. În cadrul bolii, dânsul a făcut acea inflamației sistemică, pentru că de aceea a ajuns la ATI. În urma contactului cu virusul, organismul nostru trimite celulele care să combată inflamația. Macrofagul alveolar împreună cu citokinele. Când acest proces nu este controlat se produce furtuna de citokine, cu inflamație sistemică. Și atunci, de la nivel pulmonar, această inflamație, spun de la nivel pulmonar pentru că acolo este prima stație unde se localizează virusul, intră la nivelul mucoasei rinofaringiene și ajunge în căile respiratorii. Se activează macrofagul alveolar și odată cu el acesta determină apariția citokinelor, celule care sunt implicate în inflamație. Când procesul este necontrolat, pentru că organismul nu poate să elibereze atâtea celule din acestea citokine inflamatorii și formează acea furtună de citokine cu diseminarea și se produce inflamația sistemică. De la plămân afectează endoteliu vascular, afectează ficatul, rinichiul, pancreasul și dau insuficiența multiplă de organe. Mai mult, în aceatsă perioadă imunitatea este așa de slabă încât orice batectie ar fi prezentă acolo face ca ea să se înmulțească și să dea această stare de septis, deci infectarea sângelui. De fapt, astea au fost mecanismele, nu are legătură cu oxigenul hiperbar.
De asemenea, medicul a oferit explicații cu privire la investigațiile pacientului înainte de a face terapia hiperbară. Acest tratament este urmat de pacienți la recomandarea unui medic specialist, deci nu oricine poate face această terapie.
"Se face radiografie. Nu recomandăm oricui această terapie hiperbară decât cel care are o fibroză marcată. Fibroza se reduce cu corticosteroizi, dar și cu oxigenul acesta dat în anumite concentrații, pentru că s-a constat că este benefic. De aceea o recomandă unii medici după ce face o evaluare corectă a unui pacient. Eu nu știu care erau constantele dumnealui, dar pentru fiecare în parte se analizează aceste lucruri și face indicația terapeutică. Dar dacă dânsul avea stare de septis eu nu cred că i-a recomandat cineva să facă terapie hiperbară.
Nu poate pacientul să hotărască, că a citit nu știu unde că se practică și acea terapie. Fără recomandarea cuiva de specialitate nu poți să te duci să faci această terapie sau oricare ar fi dintre ele. Acele clinici care practică au nevoie de o evaluare corectă de la un specialist, că este de la terapie intensivă, că este pneumolog, că este infecționist, aceștia trei sunt implicați și pot spune dacă poate face sau nu poate face.", a declarat pentru wowbiz.ro Gilda Popescu, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau