Ce este terapia hiperbară în urma căreia a murit cântărețul Petrică Mîțu Stoian

images

Dimensiune font:

| 09-11-2021 14:30

Petrică Mîțu Stoian a murit la 61 de ani. Artistul urma terapia hiperbară, iar la scurt timp după prima ședință i s-a făcut rău și a ajuns de urgență la spital.
Medicii de la Spitalul de Urgență Reșița au declarat că a intrat în șoc septică și în ciuda eforturilor nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva. WoWbiz.ro a stat de vorbă cu renumitul medic pneumolog, Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, care ne-a explicat ce este terapia hiperbară.

Medicul pneumolog, Gilda Popescu, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București a explicat ce este terapia hiperbară și când este recomandată pacienților.

"Terapia hiperbară este cu presiuni de oxigen mai crescute. Ea este indicată tutor pacienților post-COVID, care au acele leziuni fibrozante. Ea este într-adevăr o terapie care poate fi benefică. Întâi se evaluează corect pacientul ca să știm care este statusul funcțional, dar și cel radiologic. Există anumute tabele care spun la ce valori ale presiunilor se vor folosi pentru fiecare pacient în parte. Eu cred că nu are legătură decesul (n.r.lui Petrică Mîțu Stoian) cu terapia hiperbară, pentru că nu face rău. Este demonstrat că ea este benefică pacientului care rămâne cu leziuni fibrozante.
Din punctul meu de vedere, acea stare septică putea fi datorată prezenței suprainfecției bacteriene. Stare septică înseamnă că bacteriile au intrat în sânge și atunci aia este starea de septis. Nu are nicio legătură cu terapia hiperbară care s-a indicată."
, a declarat Gilda Popescu, medic pneumolog, de la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Prietena și colega lui Petrică Mîțu Stoian, Niculina Stoican a declarat pentru wowbiz.ro că acest tratament i-ar fi afectate problemele mai vechi cu inima. Întrebat în ce măsură afectează terapia hiperbară problemele cardiace, medicul a oferit explicații medicale detaliate.

"Și cordul are nevoie de o anumită presiune sau o anumită concentrație de oxigen ca să funcționeze optic. Lumea nu înțelege bine. În cadrul bolii, dânsul a făcut acea inflamației sistemică, pentru că de aceea a ajuns la ATI. În urma contactului cu virusul, organismul nostru trimite celulele care să combată inflamația. Macrofagul alveolar împreună cu citokinele. Când acest proces nu este controlat se produce furtuna de citokine, cu inflamație sistemică. Și atunci, de la nivel pulmonar, această inflamație, spun de la nivel pulmonar pentru că acolo este prima stație unde se localizează virusul, intră la nivelul mucoasei rinofaringiene și ajunge în căile respiratorii. Se activează macrofagul alveolar și odată cu el acesta determină apariția citokinelor, celule care sunt implicate în inflamație. Când procesul este necontrolat, pentru că organismul nu poate să elibereze atâtea celule din acestea citokine inflamatorii și formează acea furtună de citokine cu diseminarea și se produce inflamația sistemică. De la plămân afectează endoteliu vascular, afectează ficatul, rinichiul, pancreasul și dau insuficiența multiplă de organe. Mai mult, în aceatsă perioadă imunitatea este așa de slabă încât orice batectie ar fi prezentă acolo face ca ea să se înmulțească și să dea această stare de septis, deci infectarea sângelui. De fapt, astea au fost mecanismele, nu are legătură cu oxigenul hiperbar.

De asemenea, medicul a oferit explicații cu privire la investigațiile pacientului înainte de a face terapia hiperbară. Acest tratament este urmat de pacienți la recomandarea unui medic specialist, deci nu oricine poate face această terapie.

"Se face radiografie. Nu recomandăm oricui această terapie hiperbară decât cel care are o fibroză marcată. Fibroza se reduce cu corticosteroizi, dar și cu oxigenul acesta dat în anumite concentrații, pentru că s-a constat că este benefic. De aceea o recomandă unii medici după ce face o evaluare corectă a unui pacient. Eu nu știu care erau constantele dumnealui, dar pentru fiecare în parte se analizează aceste lucruri și face indicația terapeutică. Dar dacă dânsul avea stare de septis eu nu cred că i-a recomandat cineva să facă terapie hiperbară.

Nu poate pacientul să hotărască, că a citit nu știu unde că se practică și acea terapie. Fără recomandarea cuiva de specialitate nu poți să te duci să faci această terapie sau oricare ar fi dintre ele. Acele clinici care practică au nevoie de o evaluare corectă de la un specialist, că este de la terapie intensivă, că este pneumolog, că este infecționist, aceștia trei sunt implicați și pot spune dacă poate face sau nu poate face.", a declarat pentru wowbiz.ro Gilda Popescu, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei
14/11/2024 19:57

Guvernul a suplimentat, joi, bugetul Ministerului Sănătăţii cu suma de 1,4 miliarde lei reprezentand credite bugetare, pentru plata integral, in luna decembrie 2024, a materialelor şi prestărilor de servi ...

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului
14/11/2024 10:59

14 Noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului Ziua Mondială a Diabetului, marcată in fiecare an la data de 14 noiembrie, a fost lansată in anul 1991 de Federatia Internatională de Diabet (IDF) cu scopul pro ...

Studiu britanic: Consumarea unui pumn de nuci pe zi poate reduce riscul de demență
12/11/2024 12:10

Dementa se dovedeste a fi foarte greu de tratat cu medicamente, dar oamenii de stiintă incearcă să găsească „ingrediente secrete” care stimulează creierul, ascunse deja in alimentatia noastră, potriv ...

Pneumonia,  cea mai mare afecţiune cauzatoare de moarte în rândul adulţilor şi în cel al copiilor
11/11/2024 10:30

În fiecare an, Ziua Mondială de Luptă impotriva Pneumoniei oferă activistilor, organizatiilor si indivizilor posibilitatea de a coordona actiuni de constientizare si de a atrage atentia asupra gravită ...

Ce se întâmplă dacă mori într-un vis. Oamenii de știință au găsit răspunsul
11/11/2024 00:34

Foarte multi oameni isi visează propria moarte, iar acest tip de cosmar poate fi din cauza stresului, ingrijorărilor si presiunii din viata de zi cu zi. Expertii spun că in timpul unui astfel de vis, corpul ...

 Când este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59?
10/11/2024 11:10

 Cand este cel mai bine să cumperi lentile de contact lunare precum PureVision 2 HD si Softlens 59? Lentilele de contact lunare sunt o alegere populară pentru multi purtători, datorită confortului s ...

Ce pățești dacă bei cafea pe stomacul gol? Ora surprinzătoare la care trebuie să bei prima ceașcă
09/11/2024 12:11

 Cafeaua este băutura cu care majoritatea oamenilor isi incep ziua. Aceasta poate avea multiple efecte si beneficii, dacă este consumată corect. Medicul Mihail Pautov, specialist in chirurgie generală ...

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pământ - Sfecla roșie: proprietăți şi beneficii
08/11/2024 13:18

Una dintre cele mai sănătoase legume de pe Pămant - Sfecla rosie: proprietăti şi beneficii Despre sfecla rosie Sfecla rosie a castigat in popularitate ca super-aliment. Studii recente sustin că s ...

Statul într-un picior îţi poate arăta cât de sănătos ești
08/11/2024 11:40

Un nou studiu a găsit dovezi că, pe măsură ce o persoană imbătraneste, echilibrul său se deteriorează mai repede decat forta musculară sau viteza de mers. „Din cunostintele noastre, o astfel de ...

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate
05/11/2024 11:00

Ce este mierea de mană şi care sunt beneficiile sale pentru sănătate Într-o lume in care sănătatea si nutritia devin tot mai importante, mierea de mană se face remarcată ca un produs apicol cu pr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei